| chuckmanson a întrebat:

Ce părere aveți despre miliardari? Eu personal am ajuns la concluzia că nu ar trebui să existe. Și nu cred că există un singur argument logic sau etic care să justifice faptul că un singur procent din populație deține mai mult de jumătate din averea planetei. Argumentul pe care îl aud cel mai des este că ei au "muncit" pentru averea lor, care e amuzant și dincolo de absurd. Ignorând faptul că e cam imposibil în ziua de azi să devii miliardar prin mijloace etice, oamenii ăștia nu au muncit pentru banii lor, angajații lor au făcut-o. Să îl luăm ca exemplu pe Bill Gates. Ne-a făcut el computerele? NU! A făcut el designul componentelor hardware? Nu, inginerii lui au făcut-o! A programat componenta software a computerelor? Nu, programatorii lui au făcut-o! S-a dus în mine pentru mineralele necesare pentru fabricarea computerelor? Nu, muncitorii au făcut-o, mulți din lumea a treia în condiții atroce și un număr inacceptabil de mare copii. A distribuit computerele? Din nou nu. Deci ce a făcut pentru a merita banii respectivi?
Dacă ai avea un job care să te plătească 5000 de dolari pe zi și ai acest job din momentul în care Columb a ajuns în America până în secunda aceasta tot nu ai fi miliardar și tot nu ai avea banii pe care Bezos îi face într-o săptămână. Dacă nu mă credeți scoate-ți un calculator. Nu există om care să muncească suficient cât să merite un miliard de dolari.
Mulți oameni nu realizează cât de mari sunt numerele de gen un milion, un miliard etc. Ca un exercițiu de imaginație, ce ați face dacă ați avea un milion de dolari(sau lei, euro, you get the idea)? Probabil v-ați lua o vilă cu piscină, câteva mașini drăguțe, ați călători într-un paradis tropical, v-ați lua tot ce v-ați dori etc. Pentru marea majoritate a oamenilor, o astfel de sumă ne-ar schimba viața. Charles Schwab ar putea să arunce la gunoi 1 milion de dolari pe zi pentru cel puțin 25 de ani și tot nu ar ajunge falid. Și e de abia pe locul 210 în categoria celor mai bogate persoane din lume. Dacă mergem la Mark Zuckerberg sau Warren Buffet sau alți în categoria asta, mulți ar putea face același pentru 3 sau 4 secole.
Nici măcar nu există diferența în standardele de viață ale unui om cu un miliard de dolari și ale unuia cu o sută de miliarde sau unul cu bani infiniți. Din punctul acela nu mai devine nimic altceva decât narcisism și megalomanie.
Am putea rezolva o mulțime din problemele lumii cu averea deținută de miliardari.
Singurul motiv pentru care cineva ar putea să le ia apărarea la care eu mă pot gândi, este că mulți oameni nu vor să creadă că bogații sunt oameni răi, pentru că vor și ei să fie bogați.
Ce părere aveți?

Răspuns Câştigător
| Lukasssz a răspuns:

Miliardarii asta au calcat pe cadavre pentru bani, i-au muncit pe angajati pentry niste salarii mici, ca pe niste sclavi, normal ca nu ar merita banii aia.

84 răspunsuri:
| LoveSleep a răspuns:

Încă ceva
" Ca un exercițiu de imaginație, ce ați face dacă ați avea un milion de dolari(sau lei, euro, you get the idea)? Probabil v-ați lua o vilă cu piscină, câteva mașini drăguțe, ați călători într-un paradis tropical, v-ați lua tot ce v-ați dori etc. Pentru marea majoritate a oamenilor, o astfel…"

Știi ce ar face un bogat cu 1 milion de dolari?
100 de milioane de dolari.

De-aia tu esti sărac și ei nu.

| Nemessys a răspuns (pentru LoveSleep):

2 raspunsuri de nota 20! I-am citit si eu raspunsurile si regret ca i-am scris un roman. E trist sa gandesti asa la 19 ani ca si tanar care s-a nascut in era tuturor posibilitatilor si azi e mai usor ca oricand sa devii milionar PRIN MUNCA CINSTITA.

| LupusDei1993 a răspuns (pentru Nemessys):

Problema e ca majoritatea oamenilor de pe planeta nu pot face nici macar 100.000 de dolari in intreaga lor viata. Se numeste beneficiul albilor. Daca te nasti sarac e 99.9% posibil sa ramai sarac pana mori.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

"Eu personal am ajuns la concluzia că nu ar trebui să existe."
Pe cine crezi tu ca minti ca ai ajuns tu la concluzii? Tu esti omuletul spalat pe creier de stanga din america; exact de acolo ai preluat si tampeniile pe care le enunti aici, de la socilaisti de carton ca warren, ocasio-cortez si sanders.

"Ce părere aveți?"
Ca esti idiot.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Sint de parere ca HABAR NU AI CE VORBESTI! Macar daca aveai bunul simt sa citesti despre cum au inceput oameni ca Gates, Dell, sau Buffet. Uite, hint - Branson pe la 15-20 de ani era BOSCHETAR!
"Mulți oameni nu realizează cât de mari sunt numerele de gen un milion, un miliard etc. Ca un exercițiu de imaginație, ce ați face dacă ați avea un milion de dolari(sau lei, euro, you get the idea)? Probabil v-ați lua o vilă cu piscină, câteva mașini drăguțe, ați călători într-un paradis tropical, v-ați lua tot ce v-ați dori etc. "
Sau nu. As investi in educatie si in startupuri. Pentru mine, cu maxim 50.000 EUR mi-as cam rezolva problemele evidente.

| Inferno a răspuns:

Nici programatorii nu si-au facut singuri calculatoarele.
Nici minerii nu si-au facut singuri tarnacoapele.

Daca a te baza pe serviciile si produsele altora inseamna ca "nu tu muncesti pentru banii tai" atunci nimeni nu munceste pentru banii lui.
Poate doar bastinasii din jungla amazoniana, daca ar avea valuta. Dar pana si aia au un sistem economic primitiv.


Nu cel care este bogat decide daca merita sau nu sa fie bogat.
Eu daca dorm toata ziua si din senin zeci de oameni incep sa imi doneze mii de euro, ce pot sa fac? Normal ca accept. As fi tampit sa ii refuz.
Dar la finalul zilei nu este vina mea ca am mai multi bani decat as "merita".

Daca vand un dop de cola cu 30000 de euro, cum poti sa imi reprosezi mie ceva? Ii reprosezi prostului care l-a cumparat.

"Sistemul" a decis ca Jeff Bezos merita suma pe care o are. Chiar daca valoarea lui este supraestimata, tot nu vad ce vina are Bezos in toata povestea.

Daca puteai sa ai averea lui ai fi spus "nu"?



https://www.youtube.com/watch?v=ZGUHVZNWUKw&ab_channel=joeybtoonz

| T0T a răspuns (pentru RoCkKiD):

Gates nu a făcut el singur acel sistem de operare și în plus a fost un celebru proces în care a fost acuzat că a furat numeroase părți ale interfeței grafice de la cei de la Apple. A fost acuzat și de Paul Allen, cel cu care a făcut compania că a profitat atunci când era bolnav și a încercat din greu să îl dea afară din afaceri. În afaceri dacă ești doar corect și nu șmecher nu ai șanse. Nu îi iau la puricat pe fiecare. Fiecare a avut procesele și problemele lui. E vorba despre orice companie (nu doar România și Rusia). Să nu mai discutăm de procesele noi în care acești iubiți filantropi au fost acuzați că monopolizează și că nu își plătesc taxele. Învingătorii mereu sunt cei „corecți" și „buni". Așa a fost mereu. Iar unii ca tine cred că lumea funcționează în felul ăsta.

| T0T a răspuns:

Ideea e că oamenii se complac în a lucra pentru acei bogați. Majoritatea oamenilor mereu au stat la mila celor puternici sau au fost doar un instrument pentru a le satisface lăcomia. Puțini sunt pricepuți în afaceri sau buni lideri. De aceea lumea nici nu văd cum ar putea funcționa altfel dacă vrem democrație. Nu știu dacă comunismul ar putea încuraja atât de mult o asemenea evoluție pe care o trăim în prezent. Cel mai mult contează ideea. Cel care vine cu acea idee și strategie economică este cel mai merituos. Problema în ziua de azi este legată de concurență neloială, monopolizare, modul în care sunt tratați angajații (că tot e atât de lăudat Bezos pe aici - nu ne gândim că mulți angajați Amazon își fac nevoile în sticlă neavând timp liber, iar că în Germania se construiesc clădiri pentru cazarea angajaților pe lângă sedii ca aceștia să fie non-stop pe acolo). Trebuie să existe reguli mai stricte, însă nu se poate nega că e nevoie de astfel de afaceri. Capitalismul cu toate buruienile lui a supus lumea unei evoluții extrem de rapide. Vom vedea cât va dura și cum o vom duce cu aceste neajunsuri. Totuși trebuie să realizăm că nu trăim în utopii.

| Mogiojojo a răspuns:

Mulți dintre miliardari nici nu știu de ce sunt atât de bogați, în alt mod spus nici nu știu ce i-a lovit. Sunt doar persoane nepotrivite în locul și timpul potrivit (ca să fac o glumă).

| Cretinul112 a răspuns:

Și care i soluția ta? Comunismul? Dar sunt de acord cu tine, capitalismul este extrem de prost, de aceea trebuie reformat. În primul rand, n ar trebui sa mai existe mostenire.

| Cretinul112 a răspuns (pentru suntserios):

Hai ca ești genial. Dacă nu era Bezos, aia ar fi lucrat altundeva.

| Cretinul112 a răspuns (pentru chuckmanson):

Auzi, și ce dacă Amazon domina piața de livrare? Asta a ales lumea. Tu ce alternativa ai? Mars în Cuba

| SkateFunk a răspuns:

Au facut companii etc, marog
Eu iti inteleg argumentul, consideri ca aia au "prea mult" si ca banii nu sunt impariti in mod egal, adica cei care ii detin tot nu ii impart cu restul.
Ca aia sa fie miliardari altii trebuie sa fie saraci rupti
Daca eram eu la putere dadeam o lege in toata lumea, ca averea unei persoane fizice sa nu depaseasca o avere de maxim vreo 10 de milioane de euro desii si aia e mult dar na...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ești pe lângă.

| RoCkKiD a răspuns (pentru T0T):

Normal ca nu l-a făcut singur, cine știe câte mii de linii de cod sunt in sistemul ala de operare dar el a venit cu ideea aia.

Ce nu pricepi tu cu procesele alea e ca între companii sunt ca un fel de buna ziua. Toate companiile mari au grămezi de procese pe rol pentru cele mai idioate chestii dintr-un motiv simplu, proprietatea intelectuala. Apple s-a judecat cu Samsung ani de zile pentru ca au zis ca ei au inventat butonul de home pe telefoane când treaba exista pe dispozitive electronice de ani de zile. Au încercat doar sa faca un tribunal sa spună ca e ideea lor.

Acum, e o diferență majora între logica elementara si ce se aplică in tribunale deci nu ma bag la capitolul asta dar din câte știu procesul dintre Apple si Microsoft a fost pentru ca Apple i-a acuzat ca le-au furat elemente din GUI, adică interfață. După ce treci peste numele pompos, o sa înțelegi ca problema de fapt a fost "de ce ați făcut si voi ferestre pătrate? Noi le-am făcut prima data".

| T0T a răspuns (pentru RoCkKiD):

Deci tu ții să afirmi cu certitudine că Gates și alții ca el sunt niște îngerași pentru că tribunalele pot cerceta aiurea. El a fost cercetat timp de 5 ani. Ai urmărit măcar aceste lucruri și cum încerca să se eschiveze? Un om deschis și corect nu s-ar fi comportat așa cum s-a comportat el la acele procese.
Eu nu văd ce logică ai aplica tu dacă nu ai informații. Tribunalul e cel mai în măsură să aplice acea logică. Chiar și așa, se poate înșela. Însă ești foarte naiv dacă crezi că tu ai destule informații ca să crezi că totul e frumos în ceea ce îl privește și că trăim într-o utopie unde toți cei bogați sunt corecți și au principii morale pe care le urmează cu sfințenie. Lumea nu funcționează așa. Studiază puțină istorie și sociologie. Tu poți să îți induci sentimentul de siguranță, e strict problema ta. Dar e amuzant că încerci să și îl etalezi. Eu știu la ce se referă GUI. Interfața nu are legătură doar cu aspectul ferestrelor. Sunt multe aspecte legate de GUI care au fost luate împreună în calcul, nu doar aspecte individuale așa cum insinuezi și vrei să încerci să diminuezi problema. Ce faci cu faptul că și cel cu care a lucrat Gates (că ideea nu a fost strict a lui - el era co-fondator) l-a acuzat de „bullying"? Acum toți bat câmpii și el săracul e o victimă învingătoare și miliardară. Parcă suntem la grădiniță. Totuși astea sunt doar unele dintre problemele pe care le-a avut Gates. El a fost în compania unor dubioși și a făcut chestiuni sub semnul întrebării și după aceste lucruri. Însă atunci era mai la început. Era puțin mai expus riscului de a cauza scandaluri mediatice. De aceea a și înțeles că imaginea e foarte importantă și a devenit filantrop.

| LoveSleep a răspuns (pentru Nemessys):

Am citit ce ai scris și cred ca ar avea multe de învățat de acolo. Si nu doar de la tine.

Warren Buffett are vreo 80 de ani și citește 5 ore pe zi.
O alta diferența dintre bogați și săraci. Bogății sunt dornici sa învețe și sa se perfecționeze. Săracii cred ca le știu pe toate.

| RoCkKiD a răspuns (pentru T0T):

A fost un proces civil nu unul penal, daca eu te dau pe tine in judecata ca nu-mi place freza ta, inseamna ca noi doi avem o problema nu ca tu esti vreun pui de interlop.

N-am zis nici o secunda ca traim intr-o utopie si toti cei bogati sunt niste sfinti, nu e deloc cazul si exemplele sunt multe dar faptul ca pe gates l-a dat Apple in judecata si ca un angajat a zis ca e al dracu nu zice nimic relevant din punct de vedere juridic si nici macar moral.

Ce nu pricepi tu e ca daca scoti din ecuatie miliardarii din tarile ex comuniste si alea totalitate care sunt alta mancare de peste, ceilalti si-au facut banii pe spinarea lor, din inventivitate si munca lor jucand dupa regulile jocului, reguli disponibile pentru oricine. Acum ca de la un punct i-au angajjat pe altii sa le faca munca, asta face parte din regulile jocului, si cam asta e munca, faci ceva contra unei sume de bani si in functie de contract cedezi proprietatea intelectuala a muncii in favoarea angajatorului. Daca tu vrei sa desfiintezi institutia asta miliardarilor hai cu un plan nu cu plansete. Cum incurajezi populatia sa isi puna curu la bataie ca sa se arunce intr-o afacere cand vin nsise pui de economisti care le zic ca nu e corect ca ei sa aiba prea multi bani pentru ca se indoiesc de integritatea lor morala si ca oricum merita si ei o bucata din cascaval.

| T0T a răspuns (pentru RoCkKiD):

Eu nu am afirmat că vreau să desființez ceva. Am spus asta ulterior după ce ți-am răspuns. Nu avem o alternativă mai bună și nu avem una perfectă tocmai pentru că nu trăim în utopii. Sunt de acord cu ce spui în mare aici. Doar că nu am fost de acord cu premisa că trăim într-o lume corectă sau cu „vai ce buni sunt miliardarii". Nu a părut că nu ai vrut să se înțeleagă asta.

| Emma30555 a răspuns:

Sunt și miliardari care au avut idei geniale, și pentru asta au câștigat mulți bani. Dacă a creat și locuri de munca este un lucru bun. Nu poți sa spui sa nu mai existe miliardari, fiindcă asta e rezultatul unei acțiuni

| Bluestar15 a răspuns:

"Nu există om care să muncească suficient cât să merite un miliard de dolari." - nu e vorba de cantitatea de munca, ci e vorba de plus-valoarea adaugata pe care o ai pe piata economica. Daca maine tu inventezi un dispozitiv cu care poti vindeca o boala incurabila (sa zicem cancerul) si milioane de oameni folosesc dispozitivul tau, atunci TU vei deveni urmatorul miliardar cu o singura idee buna. De ce nu ar fi legitim asa ceva? Tu ai inventat dispozitivul, l-ai patentat, ai dreptul de autor, iar produsul tau e cumparat de milioane de oameni. Tu ceri cati bani vrei pentru produsul tau, cumparatorii dau cat vor (iar daca pretul propus de tine e acceptabil pentru ei, vei vinde produsul ca painea calda). Bezos si Gates, e adevarat, au facut bani in moduri nelegitime (contracte cu statul etc.), dar exista si miliardari care au inteles cum functioneaza capitalismul si au facut bani 100% cinstit (a se vedea inclusiv romanul care s-a imbogatit creand un antivirus pe care l-au cumparat milioane de oameni). E dreptul lui sa creeze un antivirus si e dreptul oamenilor sa il cumpere, nu vad de ce nu ar castiga sume mari de bani daca milioane de oameni ii cumpara produsul.

| doctorandus a răspuns:

Care sunt alternativele: fascism, stalinism si economie totalitara de piata pe tipic chinezesc. Deci orice alt sistem ar da rezultate mai proaste decat capitalismul.

| Costel_Siia_1956 a răspuns:

Nu poti ajunge milionar, miliardar, decat prin exploatarea oamenilor!

| Ryumex a răspuns:

Si eu sunt de acceasi parere ca si tine, pentru ca asta e una din cele 5 MARI probleme are lumii, fiind clasata chiar pe locul 2. Inegalitatea.
Multi dobitoci se trezesc cu argumente de genul" pai de ce nu faci si tu sau etc" pe langa faptul ca nu inteleg simpla iluzie din egalitate si bogat-sclav chiar ei ei cu gura lor prin alte cuvinte reiese ca vor sa fie niste sclavi si ca pe langa ca accepta situatia asa cum e, mai si sunt pupincuristi.
Corporatiile si oamenii care sunt miliardari, problema nu e capitalul sau profitul care il cumuleaza ci problema ca banii nu sunt distrimuiti egal la toata populatia. Simplu si la obiect.
C asa nu o mai lungim, cu banii respectivi nu sunt facute locuri de munca pentru toata lumea si foarte foarte multi oameni nu lucra pe banii putini oferiti de stat si firmele private sunt practic nimic mai ales la noi salariul e un nimic comparativ cu alte tarii.
Stiu, pentru acest rapsuns trebuia sa iau funda dar na tongue