Toți oamenii sunt egali, dar unii sunt mai egali decât alții. (asta e o parafrazare din "ferma animalelor" - George Orwell)
Nu există egalitate din cauza egoismului. Bogatului nu-i pasă că alții sunt săraci, oamenii din țările dezvoltate vor să le fie lor bine, nu le pasă că unii mor de foame, etc. Eu i-am văzut plângându-se de cât de rău o duc, deși ei nu știu ce e aia foame. Problema e punctul de vedere, ei compară ce au cu ce au avut, că înainte câștigau mai mult, ei nu compară nivelul lor de dezvoltare cu nivelul celor din Zimbabwe, spre exemplu.
Bine, chestia e că, odată ce oamenii au acces la necesitățile vieții, fără grija zilei de mâine, încep să se gândească și la alții, dar într-un mod destul de limitat.
Nu poate exista egalitate dacă există bani și proprietate. Ca să existe egalitate între oameni, trebuie să declarăm că resursele planetei aparțin tuturor în mod egal, fără bani, fără proprietate.
Ai dreptate LiZa, As spune chiar ca nu doar cateodata, ci mai totdeauna totul tinde catre "extrem", iar tot ce este "extrem", in oride domeniu posibil, nu este niciodata calea cea buna!
Alexsiatat
Pentu ca nu toti oamenii sunt la fel. Unii oameni sunt mai destepti altii mai puternici etc.
Exista egalitate, cum sa nu? Cam de genul aleia din Cainele si catelul. Acum, ca sa fiu ceva mai serios, uite ce a zis Aristotel:
"există două clase de oameni: stăpânii şi sclavii; cei dintâi au din naştere dreptul să poruncească, în timp ce ultimii se nasc pur şi simplu ca să asculte". Si daca nici pe Aristotel nu l-om crede...
Pentru ca ordinea sociala in care traim e facuta de asa natura sa nu ofere egalitate. Niste putini cu multa putere au decis sa creeze aceste trepte sociale, bazate pe diferite criterii de-a lungul timpului, fie ca e vorba de sange, de posesiuni, sau in lumea moderna, de bani.
Insasi existenta banilor, ne separa din start. Pentru ca unii au mai mult, si altii mai putin.
Pana ce nu vom asimila conceptul de proprietate comuna, vom fi inegali.
Asa a fost sa fie. Unii sunt mai fericiti, altii mai putin fericiti, unii se cred superiori, altii sunt constienti de faptul ca totisuntem egali, altii din diferite motive se cred inferiori.