Mie mi se pare fix invers! Răzbunarea e lașitate deoarece alegi să înfrunți problemele în plan fizic, nu mental, ceea ce este ineficient. Probleme au pornit și au continuat în interiorul minții. Prin răzbunare nu pui punctul pe i, ci doar crezi că o faci. E o minciună a ego-ului. "I-am arătat eu lui cine sunt eu". Cine? Cineva care nu știe să își rezolve propria problemă interioară așa că crează alta? E ca atunci când te doare ceva și în loc să te tratezi, apeși tare acolo, ca să te amorțești și să nu simți. Durere pentru durere. Într-adevăr ecuația dă zero, dar nu la infinit. Odată și odată vei lua mâna de acolo și durerea va reveni ca înainte. Odată și odată vei regreta răzbunarea și va fi nu doar ca și cum nu ar mai fi, ci chiar mai rău. Îți va fi rușine de cine erai în trecut.
Iertarea presupune o călcare a orgoliului. Pare simplu, într-adevăr. Mă ierți? Te iert. Foarte simplu. Sau? Părerea mea e că iertarea nu e declarativă, iertarea o vezi și o conștientizezi peste ani, când în pofida a ce ți s-a greșit ești capabil să vezi persoana dincolo de filtrul greșelilor lor pe care ai pretins să le ierți. Iertarea de fațadă e, cum zici tu, mult mai ușoară decât răzbunarea. Nu același lucru pot spune despre iertarea reală. Eu unul pot spune că cu greu și foarte rar am iertat cu adevărat. Azi m-am întâlnit cu cineva care mi-a făcut rău acum 2 ani. Nu am vorbit nimic între timp și chiar și-acum am împărțit doar 2-3 cuvinte irelevante, nu ne propusesem să ne întâlnim, a fost o întâmplare. Am observat că încă am o reținere față de persoana respectivă și ea de mine. Nu am iertat. Să ierți e foarte greu.
Cam este genetic. Am un prieten care are doi copii, aceiasi educatie au amandoi, insa unul este al lui si este dement de-a dreptul, altul nu este al lui si este mai retras, mai cuminte. Cel dement seamana cu taica-su care nu tine cont prea mult de consecintele faptelor sale. Asta din pura observatie, insa geneticul influenteaza mult. El influenteaza toleranta la munca excesiva, stres, dorinta de a face un anumit lucru, placerile si asta spune totul.
Eu m-am gandit mult timp la razbunare, chiar am avut intr-un timp o lista neagra.Nu stiu, e greu si sa ierti si sa te razbuni, pentru ca indiferent de cum reactionezi la baza sta o durere care te mananca de viu cateodata.
Stii cum se mai zice, viata e 10% ce ti se intampla, 90% e cum reactionezi la ce ti se intampla.Razbunarea duce la alte consecinte, poate la asta te referi ca sentimentul fiind atat de intens de frustrare sau suparare, consecintele pot fi grave si atunci majoritatea nu vor sa faca pasul asta din frica a ce se poate intampla si iarta doar de dragul celorlalti.
Atunci eu vin si zic ca exista doua feluri de iertare.
Cand iti ceri iertare de dragul situatiei si ca sa nu escaladeze situatia si cand iti ceri iertare din pura bunavointa,ceea ce e destul de rar,totusi,sa fim seriosi.
Cred ca trebuie sa fim constinenti de consecintele faptelor noastre, cum ii afecteaza pe ceilalti si cum suntem noi afectati de faptele celorlalti.Deci trebuie sa gasim echilibrul,sa nu ne lasam nici calcati in picioare,nici sa nu fim noi capcaunii.
Trebuie sa recunosc si eu,din experienta mea de viata ca a mai trebuit sa las garda jos sau sa trec peste unele chestii nasoale,poate chiar groaznice si sa nu ma razbun,doar pentru simplul fapt ca nici eu nu sunt perfect si puteam sa procedez altfel in multe situati
Si atunci te gandesti ce e mai bine pentru viitor si renunti la sentimentul de razbunare, chiar daca in momentul ala simti ca vrei sa ii omori pe toti si ca toti ti-au gresit, poate nu e chiar asa, poate trebuie analizata din nou situatia.
Trebuie sa ai mereu in cap ca trecutul e trecut si e important cum actionezi sa fie bine pe viitor, sa nu faci ceva ce te poate costa libertatea sau chiar viata.
Ca sa ierti orice, trebuie umilinta - suntem oameni insignifianti si inconstienti, la fel ca cei care ne-au gresit; compasiune - cei care gresesc o fac din cauza ca au un nivel scazut, actele lor produc suferinta lor si altora, probabil vor continua la fel.
Copilul care este a lui este răsfățat, îndrăzneț, dar cel ce nu este a lui este retras pentru ca simte acest lucru ca nu ii este tata si nu îndrăznește sa se comporte precum celalalt.
Sau este indraznet pentru ca i s-a transmis gena. Plus ca cel "indraznet" mananca mai multa bataie, a busit vreo 3 sau 5 masini pana acum.
Hai sa cinsideram un copil ca fiind c un suflet si o minte blank. Conteaza ce fac amandoi parintii pentru dezvoltarea sau nu a inteligentei, respectiv si cea emotionala. Cand sunt 2 copii la mijloc cea mai mare greseala o facem gen esti ca mata sau tactu. Copii aunt maimutici si magnetofoane? Imita si inregistreaza tot!
Pentru ambele îţi trebuie tărie de caracter. Dar cred că cea mai mare tărie de caracter îţi trebuie atunci când nu îţi mai pasă, nu te mai afectează ceea ce spun sau fac ceilalţi. Excluzând desigur situaţiile care intră în sfera infracţiunilor.
Puterea de a ierta este una din marile calități ale celor înțelepți. În schimb, răzbunarea este reacția idioților.
Da, dar maimutica nu sta doar in familie, maimutica are un mesaj inregistrat din urma cu miliarde de ani. De unde primesti tu semnalul de fugi, de unde stie corpul cand sa pompeze adrenalina si sa scoata capacitatea maxima din corpul tau exact in momentul potrivit. Plus ca si magnetofonul are de trimis mesaje mai departe. Exista parinti buni si rai, pe cei indiferenti poti sa-i incluzi tot la cei rai. Cei rai pot sa-si impuna controlul pana la 100%, dar tot vor esua deoarece copilul nu va fi pregatit pentru lumea larga, pentru societate. Societatea trebuie sa ofere educatie la randul ei, trebuie ca noi toti sa dam un exemplu de moralitate.
Cred ca parintii au mare vina in asta! Nu trebuie facuta NICI o diferenta intre copii! Rezultatele se vad in viitor.
Razbunarea este arma prostului, asa se spune. Insa in realitate razbunarea poate fi un semnal de alarma ca nu esti la pamant si ca trebuie sa aiba grija ca s-ar putea sa culega mai mult daca se pune cu tine. Este simplu sa ierti, te-am iertat cu indiferenta, greu este sa ierti si sa faci ceva sa indrepti lucrurile, dar care este mai grea? Care-i punctul tau de vedere? Si lasa vorbele populare deoparte.
Daca iei legea-n mana ta ajungi la puscarie. Nu te-a pus nimeni Judge Dredd sau Robocop.
Evident exista reguli. D-asta am si intrebat ce este mai greu sa te razbuni pentru ca trebuie sa elimini acele reguli din mintea ta sau sa ierti si sa te conformezi lor. Nu era un plan, ci o ipoteza, un "sa zicem ca".
Razbunarea poate insemna si un scop ce odata implinit nu mai cere nimic dupa. Este un ultim scop al vietii tale. Cati dintre noi pot spune ca renunta la tot doar ca sa elimine o persoana sau sa duca in ruina viata cuiva, fara a obtine nimic material in schimb? D-asta pare ca razbunarea ofera satisfactie, iertarea poate oferi continuitate, un nou inceput.
Poate ai observat in filme, seriale ca atunci cand eroul sau antieroul isi indeplineste actul de razbunare, el isi pune siesi intrebare: "Ce urmeaza?". Razbunarea, care cere toata furia de care da dovada fiinta, nu ofera un nou inceput, nu ofera continuitate. D-asta consider ca cere mai mult curaj razbunarea. Iertarea cere alte calitati, nu stiu. Dar pare sa inteleg mai bine.
Și da, cred că persoanele care au principii la bază vor găsi mai dificil să se răzbune ( deoarece ei au deja ideea că răzbunarea e greșită și da, după ce te-ai răzbunat nu mai e nimic de savurat). Dar persoanele care nu au principii la baza lor vor găsi răzbunarea un deliciu și nu se vor oprii la o singură razbunare. Chiar vor crede că ce au ales e corect. So cred că depinde de principiile persoanei, de felul in care vede lumea.
Dupa cate se pare ii crezi cam prosti pe astia care iarta, dar tu pari (din cate scrii aici ) genu de om care daca ar fi pus intr-o situatie aiurea, intr-o situatie in care chiar sa necesite acea tarie de care dau dovada aia care nu iarta etc etc... nu ai face nimic si doar ai tacea. Adica nu ai actiona in modul pe care tu il,, lauzi" aici.
Depinde de mizeria prin care am trecut. Am avut resentimente in care i-as fi terminat pe unii fara regret, dar asta pe moment. Nu-i cred prosti, doar ii fortez pentru a obtine raspunsuri. Tu ai o alta parere cu privire la subiect? Si apropo, nu laud actul de razbunare, laud calitatile celui ce savarseste un asemenea act, motivatia.