| Inferno a întrebat:

Exista indivizi aici ce contesta teoria evolutiei si sunt capabili sa-mi prezinte si mie cel putin un singur motiv/argument TEORETIC pentru care aceasta ar fi falsa?
P.S: Intrebarea este stiintifica, asa ca doresc ca si raspunsul sa fie dat dintr-o perspectiva stiintifica. Va rog sa nu-L amestecati pe Dumnezeu si religia aici.

74 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu una nu o contest, doar astept aparitia verigii lipsa.

| sabin89 a răspuns:

De ce zici "indivizi"? Poti sa zici oameni sau membri ai acestui site. Indivizi suna cumva dispretuitorconfused

| relian a răspuns:

Dsiparitia speciilor si nimic in locul lor. Uite un argument si il poate vedea orice orb.Gindestete ca acum milioane de ani sau cit spune evolutia car trebuie sa apara o noua specie o specie deja a inceput procesul. Unde este specia respectiva astazi? Deci cindestete ca zilnic trec milioane de ani de cind o specia ar fi fost capabila sa inceapa procesul.Deci zilnic ar trebuie sa exste ceva astazi sa vedem ceva aparind.Luam alt ex.o specie care dispare astazi.Pai de ce nu se face altceva, de ce nu evoluiaza cum se spune? Doar dispare si disparuta este.Mamutii cunoscuti de oameni da? In ce au evoluat? Sau orice alt specie cunoscuta de om de zeci de mii de ani a evoluat vreouna? Zero.Se pare ca evolutia asta cam scritiaie.Adaptarea la mediu da este un fapt real, insa evolutia nu prea.Eu explic simplu nu stau sa caut termeni m, ai stiu eu de care sai calcule.Asta vedem asta am vazut si asta o sa vedem in viitor ca speciile dispar fara a mai fi inlocuite de ceva.par specii noi doar daca le creem noi.Naspa dar teoria asta este doar o teorie deocamdata.Deci eu am aratat nu ceva teoretic ci practic.Ar putea evolutia oare sa ie altceva? Daca cumva evolutia inseamna altceva si Darwin na vazut-o asa cum trebuie? De ex daca speciile apar si evoluiaza dar nu la nivel maco ci micro? Apare o specie si apoi dispare.Nimic in acea specie nu mai revine.Lasa loc gol sau locul este luat de o alta specie, insa numarul de specii se reduc. Oare asa este? Daca din ceva mic ceva neobservabil incepe sa evoluieze o specie noua.Din bacterii din ciuperci microscopice incepe evolutia unei noi specii. Uite tot o teorie este.Nu stiu cit de buna e dar ma gindeam.Asa speciile ajunse la o anumita specializare nu se mai pot transforma in altceva.Parctica asta arata, asta vedem noi.Deci sint de parere ca toate speciile au fost facute in acelasi timp de cineva si apoi care pe care. Poti lua orice specie micro sau macro si s-o pui in mediu diferit si nimic nu se va intimpla.Ba mediul nou va face sa dispara mai repede. Poate ca nu inteleg eu sau nu intelegem toti fenomenul.Nu veni ca dureaza milioane de ani ca nu merge.Casre milioane de ani cind specia moare, ce sa mai evoluieze in 2 milioane de ani sufletul?

| Darkmagic a răspuns:

laughing
Exista indivizi aici care nu au citit "Originea Speciilor". Cred ca nimeni. big grin
Daca ati fi citit-o, aflati ca insusi Darwin admite ca a existat "un moment al creeatiei". Ca "ceva" a creeat viata intr-unul sau mai multe modele si ca de acolo a inceput diversificarea.
In rest, evolutia e corecta, DOAR ca se petrece in interiorul speciilor, si am mai dat in cateva raspunsuri explicatia...
Ce Doamne iarta-ma o fi asa de greu de inteles ca...un rechin tot evolueaza de patru sute de milioane de ani, se adapteaza la mediu, e poate mai bun genetic decat megalodon, iar urmasii lui vor fi TOT rechini si peste inca o suta de milioane de ani?
Evolueaza in interiorul speciei sale, si NU se transforma in altceva.
Nu o fi avut timp? big grin
Daca rechinul NU se transforma in nimic altceva de atata vreme, poate realizati si de ce Darwin a admis momentul de creeatie, daca nu, apucati-va si socotiti varsta Pamantului.
5 mld. de ani NU ar fi fost destul pentru ca viata sa apara dintr-o celula care a invatat sa se multiplice, iar viata sa ajunga la asemenea complexitate & diversitate.
E cineva destul de nesanatos incat sa afirme ca organe ultra complexe ca ochiul sau creierul, s-ar fi putut forma prin combinari si mutatii? big grin
Fara sa mai punem la socoteala ca mutatiile sunt in covarsitoarea lor majoritate MALIGNE si nu benigne vietii.
Puneti mana pe carte ca jur ca va fac de ras, cumpar "Originea" si va dau editia, volumul si pagina unde Darwin a scris ceea ce a scris! big grin

| MultPreaInteleptulTractorist a răspuns:

Eu.
Argumentul cel mai solid este faptul ca, din nimic nu poate aparea ceva. Nu cred nici in Divinitate si nici in teoria evolutionista. Mai degraba suntem un experiment al extraterestrilor decat sa fi evoluat dintr-un stramos comun cu maimuta. Ca dovada, nu s-a gasit nici acum veriga lipsa.

| Inferno explică (pentru anonim_4396):

Veriga lipsa. Care veriga lipsa? Probabil te referi la acea veriga lipsa ce are legatura cu specia noastra, in acest fel particularizand discutia si abatandu-te de la cerintele sale de natura teoretica.
Asta asa, ca idee.

| Inferno explică (pentru sabin89):

Indivizi a fost primul termen ce mi-a venit in minte?

| Inferno explică (pentru relian):

"Dsiparitia speciilor si nimic in locul lor."
Nu vad de ce daca o psecie dispare si in locul ei nu apare nimic,evolutia este falsa.
Pentru tine evolutia e ca programul din GTA IV, care, in momentul in care ucizi cativa oameni, introduce el din burta noi indivizi? uite ca iar folosesc termenul asta, "indivizi")
Adica daca extermin tote ciorile,atunci evolutia,personajul asta misterios,vine si baga de la el o specie noua, asa, ca sa fie? Scoate ea asa din buzunar o noua specie si o arunca pe Pamant.
Foarte tare.

"Gindestete ca acum milioane de ani sau cit spune evolutia car trebuie sa apara o noua specie..."
Imi pare foarte rau, dar evolutia nu face asemenea afirmatii. Ea nu spune cand trebuie sa apara o noua specie.

"Deci cindestete ca zilnic trec milioane de ani..."
Aha, deci in fiecare zi trec cateva milioane de ani. Atunci de ce-i mai spunem zi si nu milioane de ani?

Mda... am cam inteles. Problema este ca nu cunosti in ce consta evolutia.

| Inferno explică (pentru Darkmagic):

Deci pentru tine "Darwin" e similar cu" Evolutie."
Darwin a inventat evolutia? (intrebare capcana)
Eu vorbesc de evolutie, tu vorbesti de Darwin.

| Inferno explică (pentru MultPreaInteleptulTractorist):

Deci argumentul ce dovedeste ca o teorie ce nu a afirmat niciodata ca din nimic apare ceva este faptul ca din nimic nu apare ceva?
Daca da, atunci putem folosi acest argument si pentru a infirma teoria gravitatiei, ca nici aia nu afirma ca din nimic apare ceva.

| MultPreaInteleptulTractorist a răspuns (pentru Inferno):

Nici teoria evolutionista in sine nu ma satisface. Tre sa fii foarte limitat sa te bazezi doar pe asta. Exista explicatii mult mai profunde, dincolo de religie sau teoria evolutionista. Doar ca nu le stim noi.

| Darkmagic a răspuns (pentru Inferno):

Iar eu am pretentia ca vorbesc cu un tip foarte destept si destupat. Oricine spune "evolutie" sau "teoria evolutiei", spune Darwin. Ca alta nu mai exista. big grin
De altfel eu nu contest teoria evolutiei, ci doar un segment din ea. "Trecerea" de la o specie la alta.

Teoria evolutiei a mai fost propusa de "n" ori cu mult timp inainte ca Darwin sa se nasca. Singurul lucru ce-l diferentiaza pe Darwin de ceilalti, este timpul in care acesta a trait. Darwin a trait intr-o perioada in care oamenii erau mai receptivi.
Asta e tot, dar daca ar fi trait cu 200 de ani in urma timpului in care a trait, ar fi ramas doar un nume obscur ce a propus candva ceva. Ce anume? Nimeni nu stie, pentru ca toti au spus ca este o prostie.

| Alphawolf a răspuns (pentru Darkmagic):

Exemplul tau cu rechinul este ceva de genul exemplului dat de @relian: "o specie care dispare astazi.Pai de ce nu se face altceva, de ce nu evoluiaza cum se spune?" E greu, e greu, e foarte greu!

Si alternativa, a creat Dumnezeu rechinul, asa-i?

Ti-am spus, nu cred ca e chiar o "prostie". Ce a propus Lamark a fost o prostie, Darwin s-a inselat insa doar la capitolul "din specie in specie" si la "scara evolutiei". In loc de "scara" de la bacterii la homo sapiens, e un "arbore" happy
La vremea lui nu era cunoscut ADN-ul, dar toata lumea cred sau sper ca STIE in 2013 ca este tocmai codul, "bariera" care opreste mutatiile, "trecerile" daca vrei, de la specie la specie.
Mai e cineva care crede altfel, in afara de stupizi?
Vrem sau nu, ceva ne-a creat asa cum suntem, SI NU ne transformam in altceva.
Asta nu inseamna ca nu exista evolutie, doar ca e altfel, nu cum vor ateii. happy

| Darkmagic a răspuns (pentru Alphawolf):

Se pare ca nu ai citit sau nu ai inteles ce am scris.
Unde am dat eu de inteles ca rechinul "dispare"? big grin
Mai repet o data pentru tine: Rechinii EVOLUEAZA de circa 400 de milioane de ani, SI NU SE TRANSFORMA IN ALTCEVA.
Daca tu crezi ca ne tragem din maimuta, sanatate. big grin
Nu mai are sens sa te intreb de ce aceea "transformare" miraculoasa s-a petrecut o data, si apoi s-a oprit...
De ce oare nu se mai transforma si acum maimutele in oameni? Ca doar e vorba de EVOLUTIE...asa cum o intelegeti voi. big grin
In cazul asta...nasol. Evolutia se desfasoara cum am scris eu, nu cum credeti voi.
La dracu... Balenele la origine animale de uscat, au intrat in apa de vreo 50 de milioane de ani, SI NU S-AU TRANSFORMAT in...pesti. Au ramas mamifere, si mamifere vor ramane in vecii vecilor. big grin
E asa de greu de inteles Evolutia in interiorul speciilor? happy

| sabin89 a răspuns:

Daniel Dennett spune ca selectia naturala a fost demonstrata "beyond all reasonable doubt" - Esti de acord cu asta, Inferno?

| Andrei7520152 a răspuns:

In principiu cei care o contesta nu o cunosc suficient de bine, deci o fac in necunostinta de cauza. foarte multi comit aceeasi greseala si ridica semne de intrebare complet eronate (controversa adevarata nu exista). Aia care contesta evolutia in mod agresiv si inventeza chestii din burta pentru a-si sustine propriul punct de vedere sunt de regula motivati religios (deci e zgomot de fond aici si in general) oricum, controversa pe bune nu exista. Dar suntem tentati sa asimilam idei dupa ce trec prin foarte multe filtre- mass media, ideologii, religii, vecinu de la doi, etc. si niciodata nu aflam de la sursa ca macar sa o putem contesta ca lumea daca oricum asta urmarim. Altfel e doar necunostiinta sau neinteres. Pe celalalta pare, aia mai rau intentionati (unii creationisti) au facut doctorare in biologie doar cu scopul de a contesta teoria evolutiei. nu prea le-a iesit dar arata bine sa ai un Phd pe coperta
poate te-ar interesa daca ai ceva tipm - http://www.youtube.com/watch?v=CW9G2YVtBYc
e interesant cum lumea percepe stinta. Vezi toata controversa cu incalzirea globala sau dileala din anul trecut. Opozitia fata de evolutie e motivata ideologic si nu stintific. lipsuri exista, sigur, ca la oricare alta stiinta care se dezvolta si creste in timp. De aia e stiinta, aduna dovezi si trage concluzii (nu invers). suntem primate treceti peste.

putin offtopic dar ft amuzant- http://www.youtube.com/watch?v=fCYVCI9NGUU

| relian a răspuns (pentru Inferno):

Se pare ca tu nu prea intelegi in ce consta nu eu.Eu stiu f bine. Iara referitor la milioane de ani normal ori eu nu ma exprimai bine, ori tu nu prea intelegi, sau te faci ca nu intelegi ce spun.Am spus astazi a trecut deja 1 milion de ani de acum un milion de ani, deci o specie care a cotit deja spre altceva astazi ar fi trebuie sa fie aici.Ok noi nu o vedem sau poate ca specia aia este ce vedem acum.Dar am dat exemple de specii care dispar.Nu alea ce le omorim noi.Nu omorim toate ciorile ce spui si eu vreau sa apara ceva in loc.Asa vrei tu sa crezi ca am spus eu.O specie este lasata in legea ei si dispare, desi nu ar trebuie sa dispara ci ar trebuie sa evoluieze in altceva.Bine nu toate fac asta dar problema este ca din cite se stie nici una na cotit cumva spre altceva.Tu nu intelegi o chestie, ca o specie ca sa poata evolua cum spui si trebuie milioane de ani ea trebuie sa supravietuiasca nu sa dispara. Daca dispare nu mai are ce evolua normal.Eu asta aratam ca speciile dispar ccea ce duce spre ce? Nu duce nicidecum spfre evolutie ca odata disparut ala esti esti mort.Nu vad ce e asa de greu de inteles.Deci evolutia nu spune cind apare o specie noua? Nu spune dar atunci cind apare o specie noua? Ea trebuie sa apara din speciile deja existente nu sapara asa din senin.Deci nu exista dovezi ca speciile ar evolua, asta odata.Si te asigur ca s-a spus clar ca uite evolutia are loc, dar s-a dat ex adaptarea la mediu, pe baza asta sa dedus ca ar evolua in ceva.Adaptarea la mediu chiar sa urmarit timp de 100 si de ani de catre entomologi la o specie de fluturi si s-a aratat clar ca o specie se adapteaza mediului in care traieste.Dar asta nu este o dovada ca specia respectiva ar fi capabila sa se tranforme in altceva.Tu daca nu stii ce inseamna evolutie uite iti spun asa scurt.O specie evoluiaza adica se modifica si genetic.Si mai simplu in loc de o soprila sa zicem apare o pasare.Asta presupune evolutia, nicidecum din alb te faci negru sau din100 de kg te faci 70 kg.Asta nu e evolutie. Evolutia aia este din om te faci dinozaur si atunci poti spune ca ai evoluat sau involuat zii cum vrei.Nu stiu de ce intrebi pe aici dovezi teoretice impotriva evolutiei cind aceasta este doar o teorie. Teoria asta poate fi flasa nu are nici o dovada, este ca si biblia.Dar mai bine o lasam balta ca oricum subiectul asta ne depaseste pe toti si nu are rost sa ne combatem pe o teorie aiurea.

Nu ai dat de inteles ca rechinul dispare, doar te-ai folosit in exemplul tau, pentru a nega transformarea speciilor, de o specie mai evoluata, mai imuna unor conditii. Exemplul tau cu rechinul este la fel de amuzant ca cel dat de @relian Stii cum vine asta? Daca timp de 10 ani conditiile de viata au fost favorabile pentru un anumit fel de specie, concluzionam ca si in urma cu 11 ani au fost la fel de favorabile pentru acea specie, iar in viitor de asemenea, vor fi la fel?
Transformarea speciilor depinde de mai multi factori(vezi teoria evolutiei). Evolutia nu inseamna progres, ea inseamna adaptare la conditiile mediului, iar anumite conditii poate crea avantaje unor specii iar altele pot duce la disparitia acelei specii.

| Mădă0611 a răspuns (pentru Darkmagic):

big grin
Exista micro evolutie si macro evolutie, ambele fiind influentate de mediu, dar macroevolutia inseamna multiple micro evolutii (adaptari) care dau nastere unei noi specii. Mediul influenteaza adn-ul, astfel, tu mereu te adaptezi mediului pentru a supravietui, mutatiile sunt adaptative; daca iei doi subiecti identici si ii pui in medii diferite, o sa se adapteze, deci n-o sa mai fie identici, (presupunand ca s-au inmultit) daca iei cate un subiect din fiecare nou grup si il duci in medii diferite, o sa se adapteze iar, o sa ai 4 tipuri de subiecti diferiti, tot mutand cate unul in diferite medii o sa ai tot mai multe tipuri de subiecti, la un moment dat subiectul numarul 100, sa zicem, o sa semene putin cu subiectul nr 1, schimbam iar mediile, iar dupa vreo 1000 de schimbari, sa zicem, subiectul nr 1000 n-o sa semene fizic deloc cu subiectul nr 1.

| Darkmagic a răspuns (pentru Alphawolf):

De acord cu tine, viata evolueaza, se adapteaza la mediu si/sau hrana etc...DAR, daca nu o face, specia respectiva dispare, nu se transforma in altceva. Adversarii creationismului pot sa caute sau sa astepte "veriga lipsa" pana la sfarsitul vremurilor, daca inca nu s-a inteles ca insasi ADN-ul NU permite transmutatiile intre specii.

Nu am sa intru in detalii, am sa fiu cat se poate de scurt...
Evolutia unei specii depinde de variatia genetica a acelei specii. Copierea gresita a ADN-ului provoaca mutatia genetica. Selectia naturala selecteaza variatiile genetice. Evolutia inlatura mutatiile negative si avantajeaza pe cele pozitive. Reproducerea, succesul reproductiv este diferit(vezi diferenta dintre oameni), adica variatia genetica este diferita. De acord? Acum daca esti de acord cu ce am spus, si tinand cont si de raspunsul dat de Mada,
spune-mi te rog, de ce este imposibil ca variatia genetica a unui/unor exemplare dintr-o specie sa produca o mutatie pozitiva la schimbarea conditiilor mediului, mutatie care aduce acea transformare?

Esti constient ca daca afirmi ca o specie nu se modifica (transforma) atunci nu ai cum sa spui ca poate evolua. Trebuie sa fi batut in cap sa spui ca cineva evolueaza dar ca ramane la stadiul din care a plecat.

| Darkmagic a răspuns (pentru Mădă0611):

De acord si cu tine. big grin
Am mai discutat in trecut asemenea eventualitati, dar tot nu se face astfel trecerea de la o specie la alta.
E o diferenta greu de inteles intre evolutia pe "scara", (de la amiba la om), "evolutie" imbratisata de atei, marxisti etc, si evolutia de tip "arbore", sau cea creationista.
Voi merge chiar mai departe cu exemplul tau, sa spunem ca iei un numar de oameni cu suficient bagaj genetic, si ii izolezi in subteran cateva mii de ani.
In cateva mii de ani, vor avea toate transformarile de care spui tu si chiar mai multe, piele translucida, vedere adaptata la intuneric, simturi senzoriale cu mult peste media lui homo sapiens, etc, INSA... big grin nu-i curios, ca respectivii vor fi probabil numiti, "HOMO"...x, si nu in alt fel? big grin
Ideea e ca toate transformarile respective se fac repet, IN INTERIORUL speciei, respectivii vor fi tot oameni, si NU se vor transforma in, lilieci. happy

| Mădă0611 a răspuns (pentru Darkmagic):

Nu stiu ce imparteli ai facut tu, dar evolutia creationista nu exista, e un fel de ceva menit sa tina basmul viu cand apar dovezi care il spulbera, si evolutia evolutie, singura, e de tip "arbore". Fiecare subiect care paraseste mediul se schimba, creste o crenguta, da de un alt mediu? mai creste o crenguta, fratele celui din varful primei crengute ajunge in alt mediu, hopa, alta crenguta, plin de crengute.

E numita asa cat timp are caracteristicile acelei specii. Fa in asa fel incat treptat acel loc din subteran sa se umple cu apa (treptat ca sa aiba timp sa evolueze/sa se adapteze), specia rezultata o sa fie homo daca seamana cu homo, dar daca ii dai suficient timp, o sa fie un fel de peste, ceva ce n-ai vazut, natura e singura creatoare. (vezi unitatile de clasificare a organismelor vii)

Sunt curioasa, care e teoria ta pentru aparitia speciilor?

Se pare ca si tu intrii in aceiasi confuzie tributara evolutiei "pe scara" (amiba - om), contra evolutiei tip arbore.
Nu am pretentia sa citesti tomuri intregi pe subiect, dar am sa-ti dau un exemplu stiintific, si poate il intelegi.
Daca nu...sanatate, ca imi pierd timpul, n-ai decat sa crezi in continuare ca maimuta s-a transformat o data, candva, in om. big grin

Transformarile se fac in generatii.
Ia bacteriile.
Au impanzit lumea, s-au adaptat FELURITELOR medii, de la arctic, pana la vulcanic sau acid si durata scazuta de viata plus inmultirea aproape exponentiala au facut ca numarul de generatii de la inceputurile vietii pe pamant sa fie astronomic.
Nu e curios ca in 5 miliarde de ani, si un numar astronomic de generatii, au evoluat, s-au adaptat tuturor mediilor de pe planeta, au aparut specii noi...dar AU RAMAS TOT BACTERII?
Daca nu s-au transformat in altceva de la inceputurile vietii...CAND vrei sa se transforme prietene? laughing
Cine e mai "batut in cap"?
Cine afirma ca evolutia se desfasoara in interiorul speciilor prin adaptare la mediu, sau cine spune ca maimuta s-a transformat in om, iar leul, intr-un mediu potrivit...se va transforma in urs? big grin
Sper ca realizati ineptiile, daca nici in 4-5 raspunsuri nu reusiti sa intelegeti, atunci nu-mi ramane altceva de facut decat sa va las in "credinta" voastra. Asteptati "veriga lipsa", pana ninge. big grin
O mai mare adaptabilitate ca la bacterii si un mai mare numar de generatii NU se intalneste in lumea vie.
Si cu toate astea, raman bacterii bre!
Cine e batut in cap? big grin
Ia...la scoala!

| Dreamer a răspuns:

Eu unul nu o contest, singurul lucru care ma macina si nu il inteleg este,, de ce doar omul inteligent'' - avand in vedere ca este o specie mult mai tanara ce a trait in aceleasi conditii ca si restul animalelor.

| Darkmagic a răspuns (pentru Mădă0611):

laughing
Bine.
Subiect inchis.
Balena a intrat IN APA, de vreo 50 de milioane de ani...SI NU E "un fel de peste", ci culmea tupeului, tot mamifer, si mamifer ramane pana la sfarsitul veacurilor.
S-a adaptat, s-a diversificat in sute de specii, tot culmea tupeului, SPECII DE BALENA, nu de altceva.
Ia pinguinul. big grin
A evoluat saracul si ala, si arata intr-un fel TOTAL diferit fata de ideea pe care si-o face un om obisnuit despre o pasare, corect?
Poate sa mai evolueze si sa se diversifice in inca un milion de specii, ramane TOT pasare Mada.
Se diversifica in specii de... pinguin, nu de altceva.
Despre ce vorbim?
Nasol, nu? big grin

Praf.