Si apropo, tu zici ca creierul alege din amintiri,informatii scrise, in fine, bostanul acela care l-am mancat la bunica a fost ceva nou si l-am ales pentru ca era ceva nou, de exemplu nu stiu daca tu cand ai concediu pleci in tari straine, eu cam asa fac, si acolo prefer sa mananc alt fel de mancare care nu am mancat-o in tara, desi as pute sa mananc si mancare care se gaseste la noi, dar ce rost are nu vad nici un farmec, deci pot sa aleg si ceva nou de care creierul nu-si aminteste si nu detine informatii si probabil e bulversat saracutul, dar i trece.
Nu mai inteles ce am vrut sa zic, deci, cand eram mai mic prin ciclul primar am fost la bunici intr-un sat din prahova-iar acolo am mancat un bostan copt sau eram clasa a 5 ciclul gimnazial,nu mai stiu exact-in fine-deci pana atunci nu mai mancasem bostan copt,nici macar nu stiam ca se face asa ceva,desi puteam sa mananc altceva, nu stiu porumb fiert,cartof copt dar am ales sa mananc bostanul, pentru. ca era ceva nou pentru. mine desi nu mai mancasem nici odata, spre diferenta de cartof copt sau porumb fiert-tu a spus ca creierul alege din amintiri si informatile pe care le detine, e despre bostanul copt creierasul meu nu detinea nici o informatie, nici o amintire, informati si amintiri le avea despre porumb fiert si cartof copt, in momentul in care am mancat bostanul creierasul meu nu avea ce informatie sau amintire sa aleaga despre acest produs pentru ca nu mai mancasem nici odata, si a fost ceva super adica mi-a placut, e dupa ani si ani mai precis anul acesta acum 3 saptamani cand am fost in piata am vazut bostani de diferite soiuri, si mi-am amintit ca, am mancat un soi de bostan cand am fost mai mic la bunici, si mi-am cumparat unul sa mananc din nou dar nu era soiul acela,avea gust diferit pentru ca, cum zici tu, creierul alege din amintiri -informati, si mi-a transmis informatia ca bostanul care l-am cumparat din piata nu are acelasi gust, ci este diferit, deci am dat banii degeaba pe el, asta e.Asta vreau sa zic cand am mancat bostanul copt la bunici a fost alegerea mea,putem sa mananc cu totul altceva,despre care creierul detinea informati-de exemplu o prajitura, un cartof, e.t.c. dar am ales sa mananc bostanul pentru ca era ceva nou pentru mine, e bine acum creierul detine informatia, amintirea, si despre acel bostan, mai ales gustul l-as recunoaste dintr-o mie.Tu ma intrebi ce simteam cand eram langa bunica ce sa simt o bucurie, si veselie, bostanul care l-am mancat la bunica nu l-am cumparat, l-a adus din gradina, asta- laltul l-am cumparat din piata, amintindu-mi de cel care l-am mancat la bunica, dar nu a fost sa fie acel soi.Acum unde a intevenit liberul albitru -pai eu zic ca, atunci cand am fost la bunica a intrevenit libera alegere-pentru ca nu aveam nici o informatie despre acel bostan si totusi l-am mancat, acum cand am fost in piata bime inteles ca detinem informati despre el-cum zici tu creierul alege amintiri -informati desfasurate pe parcursul vieti-ok, sa zicem ca aici cu piata nu a fost o libera alegere, alegerea a fost legata de o amintire de cand eram mic la bunica, fara griji -si cu zambetul pe buze, mancand bostanul ala, insa atunci cand l-am mancat alegerea nu a fost legata de nici o amintire sau informatie, pt.ca nu mai mancasem nici odata, nici macar nu stiam ca se mananca bostan, ce stiam despre bostan este ca il dai la porci sau il cureti pe din nauntru si i faci o figura de om si pui o lumanare, astea erau singurele informati-amintiri despre bostani, e dar cand am vazut ca bostani pot fi copti si mancati- am lasat porumbul si alte cele si am mancat bostanul, sau si cu castanele sa zic un exemplu, sunt 2 feluri de castane unii salbatici si alti comestibili sa zicem ca o persoana, de exemplu tu pana la varsta de 50 de ani nu ai avut ocazia sa mananci castane comestibile, in orasul tau crescand doar castani salbatici care nu sunt buni-e si intr-o zi cand te duci la piata sa cumperi ebservi ca la la o taraba un nene vinde castane comestibile-tu nemancand nici-odata vreo castana-neavand nici o amintire nici o informatie-despre aceste castane comestibile, singurele informatii legate de castane sunt acelea ca ele nu sunt bune de mancat fiind salbatice, e si pe langa acele castane mai sunt si mure, zmeura, afine, nuci, alune, pepeni de dabuleni, si din oferta aceasta tu iti alegi castane comestibile deavand nici o informatie despre ele sau o amintire, spre diferenta de alune, nuci, mure, zmeura, pepeni.Nu este aici un liber albitru- poate ca tu nu ai fi cumparat castanele poate le-ai fi ignorat iti cumparai ceva cunoscut despre care creierul detinea informati, amintiri, o aluna sau un pepene sau o zmeura infine, e, eu cu siguranta as fi cumparat castanele pentru ca era ceva nou, ceva ce nu mai gustasem pana atunci chiar si la 50 de ani- nu este acesta un liber albitru? eu zic ca da, cam asa a stat treaba si cu bostanul ala de la bunica nu mai gustasem nici odata un bostan habar nu aveam ca se mananca, si am ales sa-l mananc si nu-mi pare rau, chestea e ca nu-l mai gaesc sa-l mai mananc odata.Probabil o sa ramana doar o amintire placuta ca am mancat un bostan copt, nu a fost asta o libera alege a mea, puteam sa nu-l mananc sa-i zic binici, nu vreau, prefer sa mananc porumb fiert sau mamaliga cu lapte, sau un bulz. dar nu, am dorit sa mananc bostanul pentru ca era ceva nou, am fost curios si mi-a placut.Nu stiu daca m-ai inteles, eu zic ca ai inteles-cand am cumparat unul din piata nu a fost o libera alegere, a fost legat de o amintire cand stateam langa bunica si mancam bostanul-libera alegere a fost cand l-am mancat acolo la bunica.
Vai, vai, vai. Ar trebui sa scriu cu majuscule ca mi-am pierdut rabdarea, dar juleste retina.
1. bunica ti-a dat bostan, l-ai mancat ca era nou, ca ti-a dat, l-ai mancat cu un motiv.
2. ai vazut in piata bostan si ai cumparat, pentru ca aveai acea amintire cu bunica.
3. nu gustul conteaza, ci alegerea "libera", care nu era asa libera, pentru ca vezi punctul 2.
Da,te inteleg nu gustul ci alegera ''libera''da asta asa e, dar puteam sa o las balta, si sa ma duc sa-mi iau un pepene care are un gust mult mai dulce, dar alegerea a fost facuta pe baza memoriei-deci asta inseamna ca nu a fost tocmai libera. Eu ti-am mai dat un exemplu cu castanele comestibile, daca nu ai fi mancat castane comestibile pana la varsta de 20 de ani,si ai fi gasit in piata pe langa pepene, mure,zmeura,nuci si castane le comestibile nu ti-ai fi cumparat castane comestibile, poate tu nu,dar eu da aici nemaifiind nici o amintire,pe langa zmeura mi-as fi cumparat si un kg sau juma de kg de castane asta nu este o alegere ''libera ''a mea, nemai- fiind conditionat de memorie, si pana la urma, urmei, daca facem alegerile pe baza memoriei eu zic ca nu e nimic rau in faza asta, asa stim care produs ne-a placut si care nu, dupa care intervine alegerea, altuia poate nu-i place bostanul si prefera pepene, fiecare cu gustul lui- alegerea este libera- nu pot sa-i impun eu sa-si cumpe bostanul ala mancalar sfrantu caci altfel i rup spatele, nu pot, alegera este a lui, pe baza memoriei n-a, cum zici tu, uite unul prefera sa plece in legiunea straina, inloc sa faca armata aici, nu este o alegrere libera a lui, pentru diferite motive, ca la noi armata e naspa, nu stiu. eu zic ca da, n-a sa te vad ce faci cand iti pierzi rabdarea
Am uitat formularea intrebarii. Era pentru cei care au inteles una alta. Gata, cine n-a inteles sa fie in bafta lui, eu nu mai explic.