Si @georgiana da in primire la mitropolie, deci e spionul institutiei si e in gasca cu Ema, Wales, Cristi202 si cu prea sfantul @fumaretul seful cazageriei de fiert suflete pacatoase, gata de acum incolo trebuie sa ma feresc, da pe mine nu ma dai in primire Georgiana ca suntem prieteni nu?
Nimeni nu L-a vazut pe Dumnezeu. Exista scris undeva in Biblie despre El ca fiind Cel imbatranit de zile, si de aici oamenii si-l imagineaza pe Dumnezeu ca pe un batranel.Frumos raspunsul lui Joliefemme.
Hombre
Ce bine ne mai tii tu evidenta.Sigur nu-ti scapa nici unul? Cand ai de gand sa ni te alaturi? Ai numai prieteni crestini peste tot,la locul de munca,pe site, cine stie poate si o,, prietena,, si noi nu stim.
Daca vrei sa exprimi miscarea, desenezi ceva care se afla intr-o stare de agitatie, daca vrei sa desenezi ceva "rece" e suficient sa desenezi ceva metalic (metalele au o "raceala" a lor), daca vrei sa desenezi frumusetea, desenezi niste flori sau chipul unei femei dragute, iar daca vrei sa desenezi ceva care sa exprime intelepciunea, te gindesti la cei ce o au, la batrini. Nu privi doar la ceea ce se vede. Nu acesta e scopul, scopul e sa vezi dicolo de ceea ce se vede, la cea ce se vrea a fi exprimat prin acea icoana. Eu nu cred in icoane, pentru ca in ziua de azi icoanele exprima prea putin din frumusetea caracterului lui Dumnezeu, si, chiar daca ar exprima, atunci cind ai ajuns sa Il cunosti pe Dumnezeu, ai realiza ca ar exprima prea putin, si niciodata indeajuns, pentru ca un lucru va fi intotdeauna clar - nu poti exprima ceea ce e pur spiritual prin imagini. De aceea a si lasat Dumnezeu a doua porunca din cele 10. Insa incearca, daca te uiti la icoane, sa vezi ce e dincolo de ele, ce vor sa exprime din realitatea lumii spirituale. Atit cit poti.
1. Cum poți picta pe cineva dacă nu l-ai văzut niciodată?
" Nimeni n-a văzut vreodată pe Dumnezeu; singurul Lui Fiu, care este în sânul Tatălui, Acela L-a făcut cunoscut." Ioan 1:18.
2. Dumnezeu este duh, nu este din carne ca și noi. El este infinit nu-l poți înghesui într-un corp limitat:
" Dumnezeu este Duh;" Ioan 4:24.
3. Versetul la care se referă Ema:
" Mă uitam la aceste lucruri, până când s-au aşezat nişte scaune de domnie. Şi un Îmbătrânit de zile a şezut jos. Haina Lui era albă ca zăpada, şi părul capului Lui era ca nişte lână curată; scaunul Lui de domnie era ca nişte flăcări de foc, şi roţile lui ca un foc aprins." Daniel 7:9.
Daniel la descris pe Dumnezeu în această viziune așa cum a dorit Dumnezeu pentru a fi înțeles în termenii noștri lumești. În mod normal omul nu poate să vadă un duh. Fenomenul prin care Dumnezeu se arată unor oameni se numește angelofanie, mei exact Dumnezeu se arată sub anumite înfățișări că omul să înțeleagă că este vorba despre El. Nici Isus nu arată așa cum îl vezi în icoane. Icoanele sunt doar imaginația pictorului. Și mai interesant, icoanele nu seamănă între ele.
Pentru Hombre,
Nu am treabă cu mitropolia, în speță cu biserica ortodoxă.
„ Dumnezeu tatăl a făcut Pământul șamd deci el este mai bătrân decât omenirea, cum voiai să fie reprezentat drept sugar?
Exact Delyutsa și eu ma întrebam despre ce icoane vorbește,ca în ortodoxie este interzis sa reprezinți pe Dumnezeu,tocmai pentru ca este ne-reprezentabil singura icoana care reprezinta Trinitatea e,din câte știu eu,cea a lui Roublev, cu cele trei personaje, care au venit în vizita la Abraham...și toți trei sunt tinerei acolo
@MajorAsshole :eu nu am văzut asemenea icoane,în ortodoxie,și nici nu exista pentru ca avem un număr bine determinat de imagini care poate fi înfățișat în icoanele ortodoxe,cu reguli foarte stricte. Dacă ai văzut asa ceva la ortodocși chiar te rog sa îmi spui unde-ca sa îi pot "raporta"la mitropolie.E blasfemie, înțelegi, pentru ca "pe Dumnezeu nu l-a văzut nimeni niciodată" Iisus este singura reprezentare a lui Dumnezeu pe pământ.
@MajorAsshole of,of,cuvintele astea-și încă nu ai citit următorul raspuns,unde spun ca "reprezentarea lui Dumnezeu pe pământ e Iisus"
De asta,de obicei nu se vorbește cu cei care nu cred despre chestii de genul asta,pentru ca dacă nu vrei sa înțelegi,e foarte ușor sa o faci... dacă am intrat însa în hora,o sa joc,deci am sa încerc sa îți explic; Dumnezeu nu poate fi reprezentat,este intangibil:Sfânta Trinitate,asa cum i s-a prezentat lui Abraham,era o ipostaza a Ei.E un mister,iar misterul e foarte important în credință,ea începe, as spune, atunci când înțelegi ca exista ceva ce te depășește.Deci misterul însuși e un simbol. Exista puține personaje misterioase în Biblie,de obicei majoritatea au genealogii enorme-deci care explica, sau dovedesc continuitatea. Cele trei personaje sunt misterioase:nu știm nici de unde vin, nici unde se duc.La fel mai este și preotul-rege Melchisedec, care este considerat a fi Messia. Icoana lui Rublev nu explica misterul:îl adâncește:cine sunt oamenii ăștia? de unde vin? Nu reprezinta pe Dumnezeu; arata posibilitatea îngrozitoare ca "Dumnezeu sa fie aici.iar noi sa nu știm"
ce faci,@Hombre umbli cu pile? pai,asa e frumos?
păcat ca nu folosește ca în "cazageria de fiert suflete păcătoase" nici nu te baga nimeni,nici nu te scoate
ești pe cont propriu
dar decât sa pierzi timpul cu asta
mai bine profiți de viata asta și de ce te face cu adevărat fericit
și înțeleg ca oamenii vor sa facă un ban în plus,ca viața e grea,mai ales dacă ești singur în fata ei.Dar cine face bani din icoane contrafăcute,găsește sigur și alte moduri de a se descurca.Iar
cei "de sus"
uneori chiar nu au idee de ce se întâmpla-și dacă ar știi,nu ar permite. Exista oameni credincioși și în biserica româna,cărora nu le place sa vadă batjocorit și "prostituat" lucrul Bisericii. Oricum, sfintele icoane nu sunt numai problema BOR-ului, ci la toata ortodoxia.Deci dacă vreunul din voi vede asa icoane(ortodoxe)cu chipul lui Dumnezeu ca un bătrânel...dar acum m-am gândit ca poate era un chip de sfânt,apostol, sau mai știu eu ce mucenic, pe acolo? ca totuși nu îmi vine sa cred...
@MasterOfDisaster
"Dumnezeu e reprezentat ca un batran,acestia inspira incredere, intelepciune, cum au mai spus unii inaintea mea."
ești sigur ca nu era vreun sfânt ceva?
Asta e ultima fita a religiilor, ca zeul principal sa nu fie reprezentat in niciun fel.
Dude,eu cred in Dumnezeu.
si icoanele au fost facute tot de catre oameni,iar oamenii fac greseli.
banuiesc ca oamenii nu isi pot imagina ca un tanar frumos ar putea fi atat de bun,bla, bla, bla.de asemenea, nu e desenat ca femeie.desi se spune ca Dumnezeu poate lua orice forma,nu?
eu nu sunt fanatica,nu merg la biserica, dar nici nu spun ca nu exista.
oricum, subiectul acesta mi se pare unul complicat.
@MajorAsshole
religia a fost manipulata,schimbata chiar de-a lungul timpului,de preoti,diaconi etc.
scopul acestora era/este sa atraga lumea in Biserici,sa faca donatii,adevarul e ca biserica este o afacere profitabila.
Dumnezeu e reprezentat ca un batran,acestia inspira incredere, intelepciune, cum au mai spus unii inaintea mea.
@ellalove Nu, nu sunt de alta religie. Sunt ateu. Nu cred nici in Dumnezeu, nici in Satana, nici in alt "spirit divin". Le scriu numele cu litera mare pentru ca sunt nume, nu pentru ca ar avea cea mai mica semnificatie pentru mine Si nu, nu o sa sterg nici un raspuns, n-am facut-o niciodata, nici macar nu stiu daca se poate, dar ar fi o prostie.
@Toti ceilalti, ce ar fi fost daca in prima icoana pictata (ca sa nu ma mai corecteze Delyutsa ca am scris "desenat") Dumnezeu ar fi aparut ca un pusti de 17 ani? "Crestinii" nu ar mai fi avut aceeasi "frica de Dumnezeu"? Eu cred ca ar fi fost multe schimbari. Ceea ce si demonstreaza, oarecum, ca el nu exista si e doar in imaginatia tuturor de atatia mii de ani.
Bai, fratilor, va mai zic o data sunt ateu. Si chiar SI ASA am vazut icoane cu Dumnezeu si cu Iisus, ca mama dracu' - cu Iisus "in dreapta tatalui" wtf?
@georgiana Mda... iti dai seama ca te contrazici singura, nu? Acum spui ca Dumnezeu este ne-reprezentabil si in urmatorul rand scrii ca singura icoana in care e reprezantata Trinitatea etc etc
@cookie Mda, sunt curios in cat timp de la raportare se suspenda un utilizator pentru un astfel de limbaj... sa fie o ora? o zi? o saptamana? hm...
@venusdoom wtf? normal ca exista vant, il simti, nu trebuie sa-l vezi. Hai, acum spune-mi ca tu il simti pe Dumnezeu, c-apoi eu chiar imi dau demisia. Cum ar fi trebuit reprezentat? Nu imi pasa, oricum e doar o poveste bine pusa la punct, asa incat 99% din omenire nu isi da seama ca e totul o mare minciuna.
Intrebarea asta e stupida. Nu sunt credincios, dar stiu ca in icoanele ortodoxe nu exista reprezentare a lui Dumnezeu. Si chiar daca prin absurd ar exista si ar fi reprezentat ca un batran, demonstreaza asta ceva? Nu. E doar una din formele pe care le-ar lua divinitatea in imaginatia umana. Ateismul asta vulgar e la fel de stupid ca si crestinismul habotnic.
Sa incepem asa: ai spus ca nu crezi exista Dumnezeu. oarecum ok.dar crezi ca exista vantul? ( normal pentru ca nu l vezi dar sti ca exista) vis-a-vis la ultima intrebare... oamenii batrani erau considerati cei mai intelepti, si Dumnezeu fiind Tatal, u cum crezi ca ar putea fi reprezentat?
Mai lasati-l in pace ori e ateu ori e satanist. Una din doua sigur e! Eu cred in Dumnezeu si voi crede orice s-ar intampla!
OK Subiectul asta chiar imi place. In primul rand. @MajorAssiole. nici eu nu cred in Iisus. In Dumnezeu da.adica. intr'o divinitate suprema. Ceva ce ne'a creat. Nu toate aburelile de prin biblie sau etc.
cat despre faza cu batranetea
intrebarea asta poate avea foarte multe raspunsuri... Dar. hai sa va intreb eu ceva: Daca religia si Dumnezeu inseamna binele
si. puritatea si etc. De ce totul se rezuma la razboi? In apocalipsa scrie ca la sfarsitul veacului o sa fie o mare lupta intre bine si rau [la propriu.adica se bat ingerii cu dracii]
Deci Razboi! De ce sunt atatea razboaie crestine? [cruciadele].
de ce? "Crezi in Dumnezeu:X Daca nu crezi.te omor"
Misto. De ce ne cere Dumnezeu sa ne iertam aproapele daca El la prima greseala a lu' Adam s-a maniat si l-a pedepsit
Etc Etc Etc.
Am o gramada de idei dar mi'e greu sa le scriu aici