Am gasit!
Si am avut dreptate. Este Dilema tramvaiului.
Ma bucur ca raspunsul meu se afla in normalitate, dintre cei chestionati, 90% nu l.ar impinge pe tipul cel gras de pe pod. (min 2:02)
https://www.youtube.com/watch?v=yg16u_bzjPE
Ce mai spui acum? :P
Posibilele probleme ca "schimbarea personalitatii" si "omorarea personalitatii" pe care ar putea sa le aiba cineva daca nu omoara pe altcineva nu e argument ca acel cineva sa omoare pe altcineva.
Mi-am dat deja seama ce ar trebui facut.
Cand nu stii de tine nu suferi, nu esti constient, plus ca in perioada in care se face avort nici creier n-au cu care sa simta o suferinta, plus ca si apartenenta asta..suntem si asa prea multi pe glob. Macar astia deja nascuti au trait, se bucura de viata, sunt constienti de ei, e alta treaba.
Altfel nu se mai considera avortul okey si crimele da, deci si legea face diferenta pe care o fac eu, inseamna ca legea si toti care au hotarat ca avortul e ok in anume perioada a sarcinii sunt brutali de absurzi dupa tine.
Si ce viata ce sa zic pentru ala micu, pana la urma mai bine ca scapa, sunt religii dar nu mai stiu care, care plang copiii la nastere cand stiu cat de grea e viata, se chinuie o viata ca tot sa crape dar si in chinuri, orice rau spre bine pana la urma, zic asa paralel ca idee la urma urmei.
Hai daca e vreun pui de rege ceva, mai zici ca pierde luxul, dar in rest e un..de viata.
Mi se pare ca la condamnari in SUA se ia in considerare si de suferinta constienta a omului, cat de tare a suferit. Ca aia e cea mai cumplita.
Din moment ce nu ai specificat cate persoane supraponderale se afla in grupul de 5 nu se poate stabili care este cea mai buna actiune.
Vorbesc cu el și dacă "are cu tiroida", îl las să plece mai departe. Dacă nu, îl arunc peste pod.
++. Sunt 100% de acord cu tine pa partea in care trebuie facuta distinctia dintre a trage maneta si a impinge pa cineva da pa un pod. Apropo, ca tot veni vorba, care este parerea ta despre avort?
Asta imi aminteste de un chestionar despre dilemele morale. Stiu ca nu erau raspunsuri corecte sau gresite. Sincer, eu nu pot avea sange rece sa il arunc pe omul care trece pe langa mine. As lasa sa se intample nenorocirea, iar cei 5 oameni sa fie loviti de tren. A fost foarte frustrant sa completez acel chestionar.
Il arunc pe gras dupa ce trenu le loveste pe cele 5 persoane. I'm sure Satan will be proud.
Avortul e legal. Crima nu e legala. Comparația ta e forțată. Dacă se considera avortul crima nu mai era legal, e simplu
Similara, dar nu. Si care-i diferenta intre cei ce aleg sa-l impinga pe grasan si cei ce nu?
Aceleasi judecati imputite si pitecantroape cu care ai improscat in nenecesar de multe randuri si la intrebarea aia a ta.
Tu nu intelegi ba ca cu argumentul "nu stie de el", poti sa omori pe oricine?
Si ce daca e legal avortul? O multime de atrocitati au fost legale in trecut. Daca erau suficienti d-astia ca tine inca aveam sclavie in lume.
"plus ca si apartenenta asta..suntem si asa prea multi pe glob"
Leaga-ti un bolovan de gat si du-te sa incerci sa faci pluta daca esti atat de imgrijorat de asa-zisa suprapopulare a planetei. Sau pune pe cineva sa iti taie gatul in somn, asa ar fi "okey" dupa mintea ta.
Mie nu mi se pare deloc fortat sa-i aduc aluia in vedere ca chestia asta "nu decidem noi cine moare cine traieste" e in contradictie cu tot ce are de spus in problema avortului. Cum sa fie fortat?
"Dacă se considera avortul crima nu mai era legal, e simplu"
Sa zicem ca cei care au decis ca nu e nimic gresit cu omorarea unor oameni nenascuti au facut-o fiind atat de batuti in cap incat sa fie sincer convinsi ca nu e vorba de o crima atunci cand omori un om foarte mic.
Si ce? Consideratiile lor nu schimba cu nimic faptul ca avortul presupune terminarea unei vieti omenesti, terminare care se intampla sa fie si definitia crimei, apropo.
Si ce ai face daca ai fi fost o fata violata si urma sa nasti un copil nedorit? Desigur, la fel ca in intrebarea mea n-ai sa raspunzi fix ce ai face in situatia data, dar sa te vad. Vei suporta consecintele dupa ce barbatul s-a incheiat la slit si si-a vazut de drum sau vei face un avort si vei face un alt copil atunci cand esti pregatita?
Nu mă bag. Dacă cei 5 sunt în pericol atunci e vina lor că nu au avut grijă pe unde umblă. Pe gras îl las în pace dacă nici el nu are treabă cu mine.
Stiu dilema. Mai e si aia cu trasul unei manete si schimbatul sensului astfel incat sa loveasca o singura persoana in loc de 5. In ambele sunt de parere ca nu ar trebui sa intervin. Nu consider ca am dreptul de a alege ce persoane au dreptul sa traisca si care nu. Tema dilemei e ca persoanele bazate pe logica aleg totdeanuna varianta sa sacrifice acea persoana pentru binele multora, in timp ce oamenii bazati mai mult pe moralitate se vor gandi ca nu e bine sa omori o persoana pentru a salva 5. Conflictul dilemei este mereu filozofia dintre logica si ratiune vs moralitate si principii religioase.
M-ai pus probabil in cea mai neplacuta situatie in care s-ar putea afla cineva. Am si dizabilitati sau vreo boala incurabila?
Oricat de urata e imprejurarea pe care ti-ai imaginat-o pentru mine, nu schimba cu nimic lucrurile. Moralitatea omorarii unui copil nu se schimba in functie de felul in care a fost conceput copilul respectiv.
Stiu ca omori o viata in cazul avortului si cu totii ar trebui sa fim constienti de asta, dar cred ca este un cost mic.
Da, am mai vazut postarea asta in diverse forme.
Intrebarea ta n-are raspuns in sfera lumii reale.
Vor muri toti. Grasul nu va opri trenul decat daca e Thomas de jucarie.
Si cel mai probabil te arunca supraponderalul pe tine...in timp ce tu trebuie sa ai mult noroc gasind si o macara.
Si daca e sa consider si caile ferate romane...ai timp sa-i si salvezi si sa faci si un gratar cu ei.
Este si asta un punct de vedere, dar totusi... Daca ar fi posibila intr-o lume paralela, ce ai face? Il arunci sau nu, pe dolofan?
Daca dolofanul i-a imobilizat pe linie, da. Altfel, nu prea m-as baga doar de dragul statisticii/matematicii de a salva vieti. E cineva pe linie imobilizat si-l cunosti? Poate il cunosti pe dolofan, poate e chiar taica-tau, dar deh...e dolofan.
Nu prea ar sta asta in puterea noastra de decizie fulgeratoare.
Nu mi se pare ok sa omori alt om nevinovat pentru a salva pe altii. Daca aia 5 oameni condamnati la moarte o si merita la cate rele ar fi facut in viata?
Putem dezbate toate cazurile posibile. De dragul discutiei, nu de altceva. Cum ziceam, oricum un alt om n-ar putea opri un tren decat daca-l deraiaza sau il suna pe mecanic preferabil prin Whatsapp sau Messenger. Dar nah...ideea e ca nu, nu m-as baga.
In viata reală, I don't give a f*ck, nu mă apuc eu să fac pe eroina (plus ca e si ilegal asa ca irl nu doar ca as condamna un om la moarte ca sa salvez alti 5, ci si pe mine la inchisoare).
La nivel moral, însă, același răspuns pe care l-am dat acum câțiva ani la un curs de etică (singura nebună care a ales asta, but who cares, eu eram preferata profului oricum ) -> l-as arunca pe supraponderal.
Acestea fiind spuse, mișto intrebarea, iar ca sa iti dau si un raspuns neasteptat pe care l-am auzit in dezbaterile de la cursul respectiv (in gluma, bineinteles): ii lasi pe cei 5 sa moara, apoi il arunci si pe supraponderal
E normalitate daca o gandesti "la rece" (si daca evaluezi vietile la modul 5>1, ca sunt unii care considera ca viata nu se evalueaza cantitativ si una e la fel de importanta ca alte 10), dar pusa in fata faptului real...ar mai fi acelasi raspuns? Te-ai duce sa omori un om? I'm not judging, e doar curiozitate. Ca am avut ocazia sa asist la o dezbatere pe tema asta cand participantii (fosti colegi) s-au implicat atat de mult in actiune incat unele studente incepusera sa planga cand au fost nevoite sa spuna raspunsul...ca si cand ar fi urmat sa moara oameni pe bune la verdictul lor
anonim_4396 întreabă: