Omul este un animal superior.Are de la Dumnezeu constiinta de sine, si-a faurit singur valori morale si cu toate acestea, animal este si frate intru existenta cu tot ce tine de viata.Anatomic,pana si gaza are inima.
Dupa unii se pare ca a lua pancreasul unui porc si a produce insulina pentru om este totuna cu a lua pancreasul unui om si a produce insulina pentru porc.
Dupa altii porcul ramane porc: bun de mancat, bun pentru a obtine insulina, bun pentru studii care duc la salvarea oamenilor, etc.
"cristi_123 a răspuns: Teoretic, este superior, practic este inferior "
Un raspuns "JUST", nu poti cere de la unii ce nu au, trebuiesc lasati acolo unde isi doresc, regnul animal.
"sy46 a răspuns: danut, te intelegem, tu esti planta Ce zici sa te punem pe tine in fata unui caine agresiv? Cat din tine crezi ca va mai fi intreg?"
Observ o "manipulare" a subiectului, ai introdus un nou regn, dar daca ar fi sa extrapolam ce ar fi daca planata ar fi una carnivora si tu o biata musca ca nu stim ce fel de "gandire" ai.
Si numai pentru faptul ca doar noi oamenii avem aceasta dilema, putem afirma cu certitudine ca suntem superiori oricarui animal. Restul sunt filozofii.
@cristi_123 - in ce privinta este practic inferior?
@unu - in ce privinta suntem egali? Eu nu ma consider egal nici cu mielul pe care il mananc de Pasti si nici macar cu cainele pe care il plimb in lesa.
@mdaria - tu iti amintesti mereu acest lucru? Nu de alta, dar tot animale sunt si paianjenii, tantarii sau mustele, sobolanii, ba chiar si vitele sau porcii.
Hai sa lasam ipocriziile, omul este superior animalului si nu inceteaza nici macar o secunda sa isi manifeste aceasta superioritate.
Uite si o poveste reala despre ipocrizie. In cladirea de sticla a firmei pentru care lucrez a intrat o vrabiuta. Bineinteles ca nu mai stia sa iasa, lasandu-si mereu "urmele" prin locurile cele mai frecventate de clienti. Trei manageri cautau o solutie pentru a o determina sa iasa, iar eu le-am sugerat sa ii lase niste seminte otravite, din cutiile lasate de cei de la deratizare pentru soareci. M-au privit toti cu indignare, parerea lor evidenta fiind "cum sa otravesti o biata vrabiuta?". Raspunsul meu, care i-a cam blocat, a fost simplu: exact la fel cum otravesti un biet soricel.
Asadar atata timp cat vom utiliza produse animale in hrana noastra, atata timp cat folosim obiecte din piele si atata timp cat vom clasifica unele animale in categoria "daunatori", lupta pentru drepturile animalelor ramane o ipocrizie. Chiar si presupunand prin absurd ca se vor rezolva aceste probleme, eu imi rezerv dreptul de a rade de cei care se considera egalii animalelor. Si inteleg ca nu ii deranjeaza sa fie numiti porci, boi sau magari, respectiv vaci, gaste sau capre.
@mdaria - nu ma intereseaza documentarul, ma intristeaza sa aflu ca cineva sustine ideea periculoasa ca viata mea sau a copilului meu este la fel de importanta ca a oricarui animal. Si sunt curios daca cei care sustin asta sustin si ca viata unui urs este la fel de importanta ca si viata unui sobolan sau a unui tantar.
La nivel de filozofie se poate discuta orice aberatie, totusi sa nu schimbam locul fiecarui lucru pentru ca nu castigam nimic.
@gigiro: te inseli amarnic:
1. animalele beau si ele, atata ca nu sunt capabile sa isi si produca, chiar daca mor de sete.
2. unele isi bat partenerii, ba chiar ii folosesc pentru inmultire dupa care ii ucid.
3. Animalele fac sex oral, ba unele isi fac chiar singure. Oricum, pierderea e tot de partea lor.
4. vad ca pe asta l-ai sarit
5. animalele se drogheaza. Vezi povestea despre descoperirea cafelei si ai sa intelegi.
6. Eu cunosc animale care isi mananca odraslele, doar pentru a avea din nou ocazia de a se imperechea.
@mdaria - nu ma intereseaza documentarul, eu ma refer la afirmatia ca viata mea este la fel de importanta ca a unui animal, cu extensia ca viata unui sobolan este la fel de importanta cu cea a unui cal, de exemplu. Si chiar nu ma intereseaza un documentar care incearca sa demonstreze astfel de tampenii, oricat de filozofic ar face-o si oricat de figurativ ar vorbi.
@unu - faptul ca un animal alearga mai repede decat mine nu il face deloc egalul sau superiorul meu. Si daca totusi ti se pare ca este asa, gandeste-te doar la faptul ca eu, omul, mi-am dovedit superioritatea prin faptul ca mi-am construit singur masinarii care ma fac mai rapid decat el. Dar eu cantaresc superioritatea si inferioritatea in functie de suma calitatilor, nu de una care ofera un minim avantaj.
Asta cu cuibul din nou e filozofie, eu sunt mai pragmatic de felul meu, nu imi place "recursul la universalitate care eludeaza meandrele concretului" . Daca tie ti se pare ca o casa este la fel de utila cu un cuib de randunica, oare de ce randunica pleaca iarna din acel cuib? Hai totusi sa nu filosofam, e o tampenie sa incerci sa demonstrezi ca animalul este egalul omului si o ipocrizie sa sustii ca in viata te ghidezi dupa astfel de principii. Va fi asa atunci cand crocodilii vor purta cizme din piele de om, oile isi vor tricota bluze din parul nostru sau gainile ne vor manca ouale. Sau atunci cand cainii vor face o organizatie pentru apararea drepturilor oamenilor vagabonzi.
Spui ca trebuie sa fii ateu ca sa te consideri egalul animalelor. Eu cred ca nu are nicio legatura una cu alta. Daca nu crezi in divinitate si accepti ca esti doar o maimuta evoluata, este acelasi lucru. Evolutia exact prin asta se traduce, prin trecerea la un nivel superior; din moment ce ai evoluat nu te mai poti considera egalul celui de dinaintea ta.
Pentru ca este inzestrat cu discernamant si cu vointa de a-si alege totodata modul de comportament, ar trebui sa fie superior. Atitudinile omului sunt luate cu ratiune si nu instinctiv. Din pacate insa omul nu alege intotdeauna numai binele. De aceea se coboara sub conditia animala. Mark Twain, in nuvela sa numita "Strainul misterios", a afirmat la un moment dat ca, a face pe un om animal, ar insemna sa jignim bietul animal. Caci el, daca face rau, o face fara a avea simt moral, pe cand la om se pune altfel problema. Exista o dualitate in noi care nu o putem nega oricat am incerca; pana la urma partea animalica ce zace in fiecare nu este ceva rau in sine - este o conditie a existentei fizice! Dar spiritualitatea, constiinta de sine, aplecarea asupra propriei persoane si judecarea ei, deci MORALA - asta ne ridica! Eu sunt de parere ca si animalele sunt inzestrate cu inteligenta, nu numai omul. Doar ca omului, pentru a fi desavarsit spiritual ii trebuie intelepciune. A se traduce: inteligenta plus bun simt...
Maimuta si maimutoiul isi admira puiul nou nascut. Tatal:
Ce bine ca e normal, ma temeam de evolutie!
Daca as raspunde la stiinta as zice ca e superior(munceste, vorbeste gandeste), daca as filozofa as spune ca majoritatea oamenilor ar trebui sa ia lectii de la animale.
Raspunsul corect este al lui cristi_123, nu stiu ce se intimpla ca nu imi apare fundita, dar tu esti cistigatorul.
Suntem egali, dar asta nu inseamna ca viata unui animal este la fel de importanta ca viata unui om.
@mdaria: la nivel colectiv nu putem considera viata unui animal la fel de importanta pentru ca resursele sunt limitate. Daca am lasa un om sa moara pentru a salva un animal, specia noastra s-ar duce dracului... M-am oprit din vizionarea filmului pe care l-ai recomandat atunci cand am auzit ca universul e un organism viu. Poti sa-mi explici cum raspunde universul la stimuli si cum se reproduce? Pentru ca asta mi se pare imposibil.
@regis: suntem egali in sensul ca nu toate insusirile noastre sunt net superioare celorlalte animale. Noi avem mai bun inteligenta, alte animale aleraga mai repede, vad mai bine, miros mai bine, traiesc mai mult, sunt mai rezistente la boli sau intemperii etc. De asemenea omul nu e mai special printre celelalte animale. Tot ceea ce face omul (cultura si civilizatia lui) nu e mai putin inutil decat cuibul unei randunici. Bineinteles ca ajungi la viziunea asta doar daca esti ateu (ceea ce e firesc), nu atunci cand crezi ca exista un zeu care te-a facut pe tine mai cu mot intre celelalte animale.
Mi-a placut solutia la problema vrabiei
@danut: stim ca mata faci parte din regnul vegetal - o demonstrezi prin orice comentariu pe care il publici
Depinde de persoana... unii sunt superiori...altii sunt mai inferiori (ma refer la felul in care gandesc)
Nu este nici inferior, nici superior. doar este. la fel si celelalte vietuitoare. intr-adevar animalele nu pot face hip-hop sa zicem, sau sa picteze. nu le este de folos. in schimb din punct de vedere a comunicarii, sistemul de organizare social, adaptarea la diverse medii, perioada juvenila sunt net mai eficiente decat la om. omul are doar minte. doar ca nu prea o mai foloseste.
Teoretic, este superior, pentru că poate face multe alte lucruri decât face un animal, dar logic, este egal, pentru că şi omul este animal, este mamifer.
Este superior deoarece gandeste, vorbeste, etc, dar intr-un fel putem sa spunem ca suntem si inferiori animalelor, deoarece multi se comporta asa, ca niste animale, si nu sunt deloc mai presus de ele.
Cred ca si una si alta. Este superior unui animal prin faptul ca omul gandeste, vorbeste etc., dar ii este si inferior prin anumite lucruri pe care le face, lucruri pe care animalele nu le fac, de exemplu o femela nu-si paraseste niciodata puii, pe cand o femeie da.
Egal! nu există posibilitatea de a face comparaţii. uită-te la acest documentar...este cel mai tare care l am vazut şi răspunde la multe din întrebările nostre zilnice...
http://jorjette.co.cc/despre-natura-umana/documentar-kymatica/
Unu:Viaţa unui animal este la fel de importanta, din păcate mulţi au uitat acest lucru.
Regis: dacă te uiţi la documentarul pe care l-am sugerat mai sus, vei înţelege perfect la ce mă refer şi nu vei mai lua cuvintele mot-a-mot. Eu nu mă lupt pentru nimic, pur şi simplu am făcut o afirmaţie despre cum stau lucrurile. Şi ca să înţelegi documentarul ar trebui să-l vezi pe tot, nu doar primele5 minute. Atunci probabil vei ştii ce am vrut să spun.Mai mult nu am ce să comentez.
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: