NOname
Întrebare recomandată | NOname a întrebat:

Când vă referiţi la plante, folosiţi "ce" sau "cine"?
- Cine e această aglomeraţie frumoasă de frunze şi flori? (un copac de magnolie)
sau
- Ce ai cules din grădină? (fructe)
De ce? De ce "ce" şi nu "cine"?
Când un om se află într-o stare Vegetativă permanentă, i se spune cum? Legumă. Şi i se deconectează aparatele în mod legal, la alegere, de ce? Pentru că ceea, ce îl făcea cineva, a murit, pentru că nu mai simte, nu mai gândeşte, nu mai are nicio şansă de a se recupera şi de a redeveni cineva (deşi pe moment încă e în viaţă).
Când arde o clădire, salvăm pe cine? Pe oameni şi pe animalele non-umane (o reacţie firească, nu?). De ce nimeni (întreg la cap) nu-şi riscă viaţa, fugind într-o clădire în flăcări, pentru a salva o plantă (decât dacă aceasta valorează poate milioane de euro)?
Da, şi plantele au viaţă, da, şi ele merită consideraţia noastră (şi când avem de ales între a rupe o floare şi a o lăsa să crească, mai etică este a doua opţiune), însă dacă ar fi să comparăm între plante şi animale (umane şi non), bunăstarea animalelor primează de departe, pentru că ele au un sistem nervos şi deci irefutabil pot simţi intens durere şi plăcere, au creier (majoritatea) şi deci irefutabil pot fi terifiate, pot simţi dor, plictiseală, curiozitate, nervozitate, afecţiune, spaimă... Nu le desconsideraţi, vă rog, comparându-le cu plante! Nu e deloc amuzant să compari o fiinţă inocentă şi înspăimântată, care trece prin cele mai oribile chinuri cu o nucă sau o pară (fără consumul cărora pe termen lung nu aţi putea să supravieţuiţi, iar fără chinul nemeritat al acelui biet animal - da).
Animalele nu sunt plante şi nu avem niciun drept moral "să le deconectăm de la aparate".
Acesta este răspunsul meu la multe comentarii batjocoritoare din seria "dar şi plantele sunt vii", când vorbesc despre compasiunea faţă de animale.
Nu, nu e ok să ucidem animalele, doar pentru că ne e imposibil să rămânem în viaţă fără a omorî plantele.
Dacă doriţi, puteţi să mai adăugaţi ceva.

147 răspunsuri:
| Oana92 a răspuns (pentru foxsilver):

I-am dat eu cercetari care o contrazic. Nu a avut replica pentru minewinking

| cristi202 a răspuns (pentru Oana92):

Nu are replica atunci cand ii demonstrezi ca ce spui e adevarat. Stie doar sa puna "nefolositor" si "eronat", uitind ce inseamna aceste cuvinte.

NOname
| NOname explică:

De multe ori nu am chef să stau să explic idioţilor de ce sunt idioţi, iar idioţii se agaţă de treaba asta şi se cred genii. laughing

Răspuns utilizator avertizat
| Coquinnnna a răspuns:

Hei hei!
nu va mai luati de zeita irefutabila Noname!

le are cu argumentele.

o data, dupa ce am certat-o ca isi abuzeaza animalele cu regim vegan si ca exista cazuri cand au murit copii de la laptele matern al mamei lor vegane, s-a transformat in Super Saiyan si m-a facut praf.

a cautat disperata pe Facebook numele "Bla Bla" (primul meu nickname pe TPU), a gasit o tipa random care iubeste animalele si care picteaza si care posteaza ca Tony Poptamas, aruncandu-mi profilul in fata, sustinand ca eu sunt, si ca mi-a demascat caracterul total opus fata de ceea ce ma dau pe aici.

mi-a aratat ea mie!

| dragos38 a răspuns:

Hello NOname, geaba te contrazici cu altii si doresti sa-i convingi sa renunte la consumul de carne, pentru ca asa ceva este imposibil, asta nu se rezolva intr-o zi, doua, din 8 miliarde de fiinte umane si bine inteles ca o sa mai creasca, sa nu iti imaginezi ca de maine,poimaine o sa renunte la carne,,gandeste-te doar ca fiinta umana a inceput sa consume carne in momemtul in care a devenit culegator-vanator,e adevarat ca inainte de asta manca fructe,legume,dar cu timpul, a inceput sa si vaneze,pentru a putea supravietui,nu e nimic rau in a fii vegan sau vegetarian,chiar un doctor de culoare este vegan si este campion la powerlifting si o rusuoaica daca nu ma insel Anastasia Zinchenko tot vegana, dar treaba asta va dura poate sute de ani pana cand omul isi va da seama ca din cauza consulmului de carne are de suferit,eu unul nu pot renunta asa dintr-o data, am decis totusi ca duminica sa nu mai mananc carne de origine animala, si am inlocuit-o cu cereale, oua,sau salata de fructe,salata de legume,nuci, miere, e.t.c. sunt atatea variante, chiar si carne de peste, fratele meu a renuntat de mult la carne, si la dulciuri, a avut colesterolul ridicat, la fel si glicemia, nimic nu-i mai bun decat sa manaci o salata de fructe.pana la urma nu este vorba decat de un lant trofic, dar omul la cam distrus.

| CinevaCurios24 a răspuns:

Avand in vedere ca nu este numai o intrebare le voi lua pe rand:

Asta tine mai mult de cata importanta ii oferi tu. In cazul plantelor si animalelor te vei adresa cu ce(acum vorbesc strict gramatical). Totusi, daca ai doi caini de companie si constati ca unul ti-a ros canapeaua vei intreba cine a facut asta(e doar un exemplu).

In cazul unui dezastru(precum o cladire in flacari) prioritatea ar trebui sa fie urmatoarea:
Noi>rude/prieteni>oameni>animale>bunuri de valoare.
Totusi ordinea difera in functie de cat de multa insemnatate oferi tu pentru cineva/ceva.
Nu vad de ce ti-ai risca viata pentru o planta, in conditiile in care nu inseama nimic pentru tine.

Totusi asta pare mai mult un protest decat o intrebare si nu mi se pare ok sa o postezi aici.

| Purec a răspuns (pentru NOname):

"Mie şi milioanelor ca mine ne pasă, deci te înşeli cu al tău "nimănui""

Nu prea citesc eu imbe..adica ce intrebari pui tu pe aici...dar replica asta de mai sus tradeaza o afectiune, stii tu de care, ca tu le stii pe toate oricum happy

Ca sa si raspund, omul nu este ierbivor si nici nu o sa fie prea curand. O viata sanatoasa presupune o alimentatie echilibrata. Vrei tu sau nu, carnea este parte a unei alimentatii potrivite pentru specia noastra. Stiu insa si faptul ca tu ai certitudini si nu esti dornica sa iti schimbi parerea chiar si daca e evident ca esti in eroare ( sa mai zic oare ce fel de oameni se comporta asa?) Te las tot pe tine sa spui

| dragos38 a răspuns:

Si apropo de ce spui tu ''si plantele au viata'' corect, si nu este bine sa ne batem joc de ele, caci ne batem joc de noi, dar asta nu inseamna ca nu putem sa ne hranim cu urzici sau spanac, sau peste, sau un ou, e.t.c. iata ce spunea un sef de trib, inrt-o scrisoare adresata presedintelui American in 1894-ca raspuns la cererea acestuia de a le cumpara o parte din pamanturi,cred ca a fost facut si un film ''Tecumesh''ceva de genul.
Florile sunt surorile noastre,cerbii,caii, vulturii sunt fratii nostri, si omul apartine aceleasi familii, Rauriile sunt surorile noastre, ele ne astampara setea, ne poarta canoea, concursurile de (caiac-canoe)si ne hranesc copii.Nicaieri nu se aude cresterea ierbii primavara sau bataia aripilor de fluturii, in orasele voastre.Eu nu inteleg modul vostru de trai, Dar poate ca este asa pentru ca eu sunt salbatic si nu inteleg.
Aerul este scump pentru pieile rosii, pentru. ca toti impartim acelasi suflu, animalul arborele si omul.toti respira la fel. Daca ne hotaram sa vindem pamantul, omul alb trebuie sa trateze animalele de pe aceste pamanturi ca pe fratii si surorile sale.Ce este omul fara animale, daca animalele ar disparea, omul ar muri complet solitar, pentru ca tot ceea ce li se intampla animalelor li se intampla imediat si omului.Toate lucrurile sunt legate intre ele.e.t.c.
Interesanta crisoarea unui sef de trib, si cu toate acestea ei depindeau de bizonii, Asta nu inseamna ca nu respectau animalele, nu este nimic grav daca te hranesti si cu carne de origine animala, cu o singura conditie sa nu strici echilibrul lantului trofic. Oamenii care traiesc la polul nord si polul sud,(inuitii, eschimosii, e.t.c.) daca nu s-ar fi hranit cu carne nu ar mai fi existat astazi.Omul este omnivor, cum este si porcul, ariciul sau ursul(mananca si carne)cand nu are in cotro.Erbivorele sunt vaca, bizonul(pe care il vanau amerindienii)e.t.c.carnivore sunt tigrul, motanii mei.e.t.c.Deci omul poate manc\a si ou si peste, si piept de pui, si fructe, legume, plante, chiar si ceaiuri isi poate face din plante medicinale.totul este insa cu bun simt. pentru ca depindem unul de altul. Asa cum au spus salbaticii aceia, cum i consideram noi, Si a trebuit sa treaca sute de ani chiar mii de ani ca stiinta sa confirme, ceea ce spuneau oamenii care traiau in mijlocul naturii.ce haios.E iata ca nu trebuie sa fii om de stiinta ca sa iti dai seama ca depinzi de plante si animale, trebuie sa ai o gandire inteleapta.Nu ma deranjeaza vegetarieni si nici veganii, dar nu poti sa mananci numai vegetale, si legume sau fructe, mai merge si un peste, un ou. daca nu am mai manca ouale, s-ar inmulti gainile, si nu am mai avea loc de ele happy daca ne-am harani doar cu afine, zmeura, mura cu ce s-ar mai hranii celelelalte animale, ursul, e.t.c. si asa omul a patruns si pe acolo, la vara pietele o sa fie pline de zmeura. mure, afine.e.t.c.

| foxsilver a răspuns (pentru cristi202):

Chiar nu stiam ca veganismul e atat de vechi, deși trebuia sa-mi dau seama, tinand cont de faptul ca stiam ca are ca si fundament religia.
Eu am aflat acum vreo doi ani de veganism de la Teo Trandafir (intr-o emisiune), cand a vrut sa devina raw vegana, si era sa se imbolnaveasca. Si atunci am citit cate ceva despre veganism, dar nu prea mult ca nu aveam vreun interes anume, ci doar pentru a afla cu ce se mananca chestia asta "noua".
Oricum ar fi, informatiile noastre le considera "nefolositoare si eronate".
Critica constructiva e total straina de ea!

| foxsilver a răspuns (pentru Oana92):

De " si tacerea e un raspuns" n-a auzit, desi am vazut ca mai tarziu a incercat sa se scoata.
Desi, e clar ca motivul e ridicol.
Iar pe mine nu ma uimeste deloc! Eu ma amuz copios de ce-i cloceste mintea. Asta e si motivul pentru care uneori mai citesc intrebarile sau raspunsurile ei, chiar daca nu ii raspund.
Dar acum i-am raspuns pentru ca sunt prea multi copii pe site, si se pot lasa influentati de aberatiile ei, lucru care pe mine ma inspaimanta.

| cristi202 a răspuns (pentru foxsilver):

Da, e vechi, si totusi nou, pentru ca de doar citiva zeci de ani se pune accentul in Occident si la noi pe el, daca nu stii, ai zice ca e ceva nou, dar daca studiezi totul despre el in amanuntime, radacinile lui te duc departe in timp.
Mda, cred ca calificativele ce mi le da incepe sa afecteze statistica, cine se uita pe profilul meu si vede atitea raspunsuri eronate crede ca nu sunt in stare sa dau un raspuns asa cum trebuie. happy
Cit despre critica constructiva, ai mare dreptate!

| foxsilver a răspuns (pentru cristi202):

Cine ia ca atare statistica e la fel de "eronat" ca si susnumita.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cine se refera la fiinte (persoane si animale)
ce se poate referi atat la fiinte cat si la lucruri

| Ineys a răspuns:

Man, tu esti high rau nu gluma. Ce/cine ai luat? M-ar interesa.

| dragos38 a răspuns:

Si alimentatia vegetariana si vegana este buna, dar de la o anumita varsta in colo, pentru. ca un bebe are nevoie de laptele de la masa sau lapte de magarita nu magar, care este cam identic cu laptele de mama daca numa insel 98% in fine, plus ca aminoacizii esentiali nu se prea gasesc in alimentatia vegetala si atunci copilul trebuie sa procure si proteina de origine animala care contine aminoacizii esentiali, pe parcursul vietii se poate schimba si alimentatia de tip carnivora in tip lacto-vegetariana, cum este populatia tibetului, dar chiar si acolo doar la sarbatori religioase au dezlegare la carne si mananca carnita de puii, cum e la noi dezlegare la peste, si atentie daca este vegetarian sau vegan nu trebuie sa exagerezi nici acolo, adicahai sa mancam numai soia caci e sanatoasa, si oul e sanatos dar luat abuziv duce la colesterol, su hai sa bem numai lapte, chiar daca contine calciu si proteina si asta baut asa prosteste duce la alte dereglari, sau hai sa mancam numai miere, o mierlim iarasi, au fost cazuri de persoane care au devenit vegani sau vegetarieni se luau dupa alti si, sau inbolnavit pt.ca nu au avut un echilibru in alimentatie, carnea nu face rau dar mancata prosteste, te imbolnaveste, cand eram mai mic stigam pe strada ''nu mancati carnati ca va intoxicati'' si iata chiar asa este,

| L1feDRAIN a răspuns:

Pe scurt: De ce "ce" si nu "cine", pentru ca "ce", il folosim cand ne adresam la obiecte, obiecte neinsufletite, desi plantele sunt vii, asa ramane, si nu mai complicam lucrurile cu intrebari de jumatate de pagina lipsite de 87% de sens.
Te-ai suparat? Scuze, dar chiar am vrut sa scriu asta si da, nu am citit toata intrebarea ca stiu ca e doar o filozofeala la ceea ce ai scris pe primele randuri.
O zi buna.

| Falconcap a răspuns (pentru cristi202):

Cand aparusem pe site, postam mult pe categoria Religie, si nici macar acolo nu am scapat.Practic persoana asta ataca pe oricine e nou pe site si nu se incadreaza in ideologia ei. Daca spun ceva ce nu ii convine, chiar daca ea aparent are o ura viscerala pe religie in general(a se exclude aici budismul, care este mai mult un sistem filozofic), e dispusa sa imi dea la raspunuri eronat, chiar daca religia nu e expertiza ei in absolut. E un bully obsedat de TPU.Nu aveam decat cateva zile pe site si deja m-a observat si m-a "cataloga" ca si nefolositor si eronat. Cum e persoana asta "Utilizatorul anului"?

| Falconcap a răspuns (pentru Falconcap):

Curios,ma intreb daca e macar permis sa faci abuz in halul asta de sistemul de votare.Presupun ca nu, dar cand e vorba de "utilizatorul anului" care probabil are si pile la administratia site-ului(ca altfel nu imi explic cum de nu e banata inca), ce sa se faca

NOname
| NOname explică (pentru Falconcap):

Da, că vai-doamne ai mereu dreptate.

| Falconcap a răspuns (pentru NOname):

Intr-adevar,nu am.Dar tu presupun ca in capul tau mereu rationalizezi acel calificativ, chiar daca nu oferi explicatii asupra lui si doar il oferi pentru ca deh ai dreptate mereu. Intr-adevar

| cristi202 a răspuns (pentru Falconcap):

Mda, la capitolul religie e cam varza. Din nefericire happy, ofera totusi raspunsuri foarte bune la celelalte capitole. E unicul caz care e varza la religie si e om la celelalte, spuna sta pentru ca stiu ca religia, daca esti cit de cit initiat in ea si esti credincios practicat, asta se vede si in viata de zi cu zi, si in ceea ce spui sau scrii pe vreun site, si inversul e valabil.

NOname
| NOname explică (pentru cristi202):

Da, că doar ar trebui să cred orbeşte în basmul creştin, ca restul turmei, ca să fiu nevarză la religie.

Serios acum, da' varza ce are?

NOname

Îl ofer pentru că am păreri, am dreptul la ele şi mi le exprim. Oftica asta a voastă puerilă arată că e de neconceput pentru voi, că cineva s-ar putea să vă contrazică şi că s-ar putea să nu fiţi stăpânii adevărului.

Intr-adevar.Discutiile erau despre religie, unde admiti ca esti "varza" si ca nu te pricepi.Dar in acelasi timp, chiar daca subiectul te depaseste, din necunostiinta de cauza tu tot oferi calificativ eronat(tu singura ai admis ca te depaseste!). Daca nu stii despre ce e vorba stai in banca ta.Se vede clar ca ai o boala cu religia in general.Plus ca, asum ca ai incercat sa ma "ataci" mai devreme, incluzandu-ma in acea "turma". Daca eu comentez pe rubrica aia, nu trebuie sa vii tu cu presupuneri de genul.Eu sunt atras de subiect pentru ca are multe implicatii asupra psihicului uman, iar simbolismul ma pasioneaza.De altfel, nu sunt crestin de fel, ci agnostic.Asa ca din nou, vezi-ti de treaba ta data viitoare

NOname

laughing Puterea ta de înţelegere este uimitoare.

Bagă "P.S.-ul" la fiicare răspuns: "Să nu cumva să mă contraziceţi, că fac spume la gură! Lăsaţi-mă în lumea mea de basme, în care mereu am dreptate!".hee hee

Avand in vedere ca tu esti cea pasiv agresiva care cand e solicitata atunci cand da mereu calificativ rau si tace malc, eu cred ca ce faci tu e self-projecting.Inca nu inteleg la ce te referi cu "lumea de basme".Ai un complex de superioritate care rasare din veganismul tau.Presupun ca e unul din putinele motive pentru care sa te simti digna ca si persoana, si vrei sa te asiguri ca toata lumea stie faptul ca tu esti vegana.Deasemenea,TPU nu este tumblr-ul tau.Presupun ca mai esti si o feminista de aia care a devenit gay din cauza unor esecuri in relatii si acum uraste pe barbati.Cate pisici ai? Frecventeaza prietena ta raliuri pro queer/gay/lgbt? Asta daca ai una presupun. Avand in vedere ca stai 24/7 pe site-ul asta si vezi tot ce misca.

Nu ne place sa fim judecati dupa aparente.Vezi sa nu o faci tu la randul tau cu altii

Deasemenea,sunt mai mult decat dispus sa fiu contrazis, atata timp cat in loc sa imi oferi un simplu "nefolositor","eronat", apari din umbrele in care te ascunzi si comentezi ceva. Nu am zis din nou ca mereu am dreptate. Cred ca ai o fixatie legata de asta.Si ma amuza cum vii pe Religie, unde zici ca nu ai habar de nimic.Presupun ca doar iti spui ca ceea ce e acolo e basm si ca asta ti-ar scuza comportamentul. Unu la mana, nu am afirmat niciodata ca ceea ce s-ar discuta acolo ar avea mult de a face cu realitate.Din nou, citeste-mi comentariul de mai sus.Sunt agnostic.A doua la mana, daca ai pretentia sa fii luata in serios, fa bine si pe langa acel calificativ pe care il oferi, sa aduci si o explicatie, ca nu strica.Nu invoca scuza opiniei. Opinia ta te priveste numai pe tine in momentul in care o tii strict pentru tine. Atunci cand ti-o expui sau ti-o faci cunoscuta in public, esti datoare cu niste explicatii. Pari din ce in ce mai mult a troll frustrat, care devine "triggered" atunci cand vede subiecte care pur si simplu ii displac, si ii catalogheaza sau ii vede ca si inferiori pe cei care le dezbat. Ce sa ma astept de la un vegan radical ca si tine. E peste capacitatea ta de intelegere

NOname

Dacă vrei să vezi un troll frustrat, uită-te în oglindă! laughing

Site-ul îmi pune mie şi tuturor la dispoziţie posibilitatea de a ne exprima opiniile prin voturi şi tu, complexule de superioritate, nu ai niciun drept să mi-l interzici şi nici să-mi spui ce categorii să vizitez, când şi cât. Împacă-te cu ideea! tongue