Contra.In primul rand doar Dumnezeu are dreptul de viata si de moarte, nu suntem in masura sa decidem moartea altora.In al doilea rand, uneori, pedeapsa cu moartea este prea blanda pentru anumite delicte, crime, infractiuni.(mai rau pedepsesti un om privandu-l de libertate toata viata decat omorandu-l). In texas si alte state, pedeapsa cu moartea este legala, in Romania pedeapsa maxima este de 25 de ani sau chiar pe viata si se da la crima cu premeditare.
In vechime se aplica principiul "ochi pentru ochi, dinte pentru dinte", insa acum traim sub har, asa cum Dumneze ne-a mai acordat o sansa, noi de ce nu am putea? Cunosc un tip care a omorat pe cineva, a facut doar 11 ani de inchisoare din 25, pentru ca s-a corectat, s-a schimbat radical si acum e un om credincios, care-L iubeste si slujeste pe Dumnezeu.Sunt pentru a doua sansa.Moartea nu e o solutie, cum am spus si mai sus, privarea de libertate e un supliciu devorant.
Pai...Depinde de fapta:
Daca cineva a omorat pe altcineva:Sunt contra
Daca a incercat sa omoare pe cine va:Sunt tot contra...
Dar chiar daca nu o sa moara, trebuie sa fie inchis (dus la inchisoare)
Ori cat de mult ar fi gresit nu trebuie omorat... Poate fi doar inchis...Lumea are drepturi la viata, dar si indatoriri.
Nu, e prostie acest lucru nu merita nimeni si decat Dumnezeu hotaraste cand cineva moare sau nu
e un act de barbaritate
Conteaza ce Crima Comite, Uciderea unui copil sau si mai rau ( DA un Golntz in Cap )
Contra
Nu cred ca avem dreptul sa luam viata cuiva, chiar daca acel cineva a luat una sau mai multe vieti. Dimpotrva, omorandu-l nu facem altceva decat sa ne coboram la nivelul lui, sa fim si noi criminali...
Insa, nu sunt de acord nici cu ideea de a-l intretine pentru tot restul vietii sale...Am citit undeva ca statul cheltuie in fiecare luna 1100 ron pentru a intretine o singura persona privata de libertate. Asta inseamna ca taxele si impozitele noastre sunt folosite pentru a-i intretine pe toti acesti indivizi...
Eu consider ca cea mai buna metoda punitiva si profilactica este munca. Cred ca suntem obligati sa le asiguram minimul necesar pentru a supravietui (paine, apa si din cand in cand o jumatate de vitamina), dar nimic mai mult. Daca vor mai mult ...sa munceasca, iar in functie de gravitatea faptei savarsite sa se ingreuneze si munca... N-ar strica inca un canal Dunare - Marea Neagra...
Nu cred ca avem dreptul sa luam viata cuiva, chiar daca acel cineva a luat la randul lui una sau mai multe vieti, dimpotriva ar insemna sa ne coboram cu totii, ca societate, la nivelul acelui individ. Dar, in acelasi timp, nu cred ca noi, platitorii de taxe si impozite, ar trebui sa ii caram in spate pe acesti indivizi care comit o infractiune grava si traiesc toata viata pe banii nostri...Nu...eu propun sa li se dea minimul necesar pentru a putea supravietui (paine si apa si din cand in cand 2 vitamine), iar daca vor sa mai simta alt gust decat cel al painii sa munceasca... N-ar strica inca un canal Dunare - Marea Neagra...
Intrebarea nu este formulata bine. Deoarece as putea da doua raspunsuri, care ar avea aceeiasi valoare. Primul raspuns este ca sunt de acord, si al doilea raspuns ca nu sunt. Si am sa va explic pe scurt. La primul raspuns as pune o intrebare la care mi-as dori sa raspunda cat mai multi oameni. Cine suntem noi de a judeca asupra vietii celorlalti? Al doilea raspuns ar fi urmatorul, cine garanteaza ca pedeapsa cu moartea ne-ar scapa de criminali? Va multumesc.
Hmmmm... desi suna bine, sunt impotriva. Tocmai asta ma enerveaza cel mai mult la fiintele vii, violenta! Nu cred ca exista diferenta intre cel vinovat si cel care-l omoara pe cel vinovat facand ''dreptate''. Nu cred nici in Dumnezeu dar consider ca fiecare trebuie sa-si traiasca viata dupa faptele sale. Pedeapsa ar trebui sa fie dupa gravitatea faptei, nu de cativa ani pe care-i numeri pe degete. Sa avem si noi pedepse de 500 de ani de puscarie. Si as mai vrea ceva. Sa fie pedepsiti minorii. Unul care la 14 ani umbla cu cutitul dupa el si mai si omoara pe cineva, nu e nici minor si nici copil.
Sunt pro.Nu pot avea mila pentru.cineva care ucide, dupa cum spune proverbul:dinte pentru. dinte...
Eu nu sunt de acord cu moartea pentru ca ei ar scapa prea usor cu moartea si pana la urma dumnezeu de da viata dumnezeu ne ia si viata noi cine suntem ca sai judecam in asa fel incat sa le luam viata are dumnezeu grija de ei
Contra.
Oricat de mult imi repugna unele fapte ( am eu ce am cu actele de cruzime savarsite asupra copiilor ) nu pot fi de acord cu asa ceva ( pedeapsa cu moartea ). Nu e o solutie nici privita " educativ " : Las' ca pe viitor caltii se vor gandi mai bine inainte de o crima, stiind ce-i asteapta!, nici vorba, cine nu se gandeste inainte de a savarsi o faradelege, nu se gandeste nici la pedeapsa care ar putea urma.
Un motiv ar fi si ca e greu de stabilit o regula : suntem inclinati sa condamnam un criminal in serie (aparent omoara fara motiv ), dar poate ca suntem tentati sa-i acordam circumstante celui care-l omoara pe ucigasul copilului sau ( de exemplu )! Unde tragem limita?! Poti sa-i cauzezi unui om o suferinta groaznica si fara a-l omori! Pe cei care fac astfel de fapte unde-i incadram?
Cred ca inchisoarea pe viata e o pedeapsa suficienta, chiar daca asta inseamna costuri mai mari pentru societate.
Dar recunosc ca vorbesc din punctul de vedere al celui care nu a avut ( din fericire ) de-a face cu asa ceva :daca ar fi ca o persoana draga mie sa sufere vreun rau din partea cuiva, nu stiu cum as judeca.
Buna ziua.Cred ca va referiti la zicala "moarte pentru moarte".
Atunci cand nenorocirea loveste pe cineva din familie, cineva apropiat, cunoscut, toata lumea murmura acelasi lucru:sa moara si "el". Sa fie condamnat la moarte! Asa este, zice omul la manie, si poate in gandul nostru suntem toti de acord cu asta, fie ca am fost afectati sau nu.Se gandeste oare vreo clipa cel ce sustine cu vehementa pedeapsa cu moartea, CINE TREBUIE SA FIE "CALAUL"? OK, se prinde raufacatorul, se judeca, se condamna, se da sentinta si? cine isi incarca constiinta apasand pe buton? Cati dintre noi ne-am lua avant sa facem o cariera din asta si ce am raspunde copiilor nostri seara, la intoarcerea acasa, cand ne-ar intreba "cum a fost astazi la serviciu?"
Dar copilul intrebat la scoala sau in alta parte ce meserie au parintii, ce ar spune?
Cred ca cei mai inversunati sustinatori ai pedepsei cu moartea, s-ar gandi de multe ori la ceea ce sustin daca ar fi obligati sa duca ei pana la capat aplicarea ravnitei pedepse.
Dar mai stiu si ca este meteahna romanului sa aiba idei, dar sa le puna" altii " in aplicare, ca apoi tot ei sa aiba ce comenta mult si bine.
multumesc
DOINA PAVEL
Se spune cand ucizi un monstru ai grija sa nu devi tu insuti un monstru. Cea mai buna solutie este izolarea de societate.
OrangeWind întreabă: