Contra.In primul rand doar Dumnezeu are dreptul de viata si de moarte, nu suntem in masura sa decidem moartea altora.In al doilea rand, uneori, pedeapsa cu moartea este prea blanda pentru anumite delicte, crime, infractiuni.(mai rau pedepsesti un om privandu-l de libertate toata viata decat omorandu-l). In texas si alte state, pedeapsa cu moartea este legala, in Romania pedeapsa maxima este de 25 de ani sau chiar pe viata si se da la crima cu premeditare.
In vechime se aplica principiul "ochi pentru ochi, dinte pentru dinte", insa acum traim sub har, asa cum Dumneze ne-a mai acordat o sansa, noi de ce nu am putea? Cunosc un tip care a omorat pe cineva, a facut doar 11 ani de inchisoare din 25, pentru ca s-a corectat, s-a schimbat radical si acum e un om credincios, care-L iubeste si slujeste pe Dumnezeu.Sunt pentru a doua sansa.Moartea nu e o solutie, cum am spus si mai sus, privarea de libertate e un supliciu devorant.
Un mare PRO! Cine zice contra, nu are drept. PRO - pentru ca asa se face dreptate, cei care iau viata, nu merita sa ramana fara viata? Eye for an eye!
Daca ma gandesc la "animalele " care vioaleaza si omoara copii, batrani etc...clar pro; cu toate ca desi suntem oameni si nu animale, si ar trebui sa traim dupa reguli, se pare ca nu ne este frica de nimic. nu stiu insa in ce masura suntem noi, ceilalti-publicul, avocati, judecatori, jurati-sa luam viata cuiva. dar pedepsele ar trebui inasprite cu siguranta!
iar, daca stau si ma gandesc la cei care omoara din culpa - clar-impotriva. insa am aceeasi opinie: pedepse inasprite si fara reduceri de pedeapsa pentru buna purtare. nu exista: ai omorat--platesti!
iar pentru alexa: A OMORI ---NU INSEAMNA " A GRESI"!
...SI BINEINTELES CA AR MAI FI MULTE DE DEZBATUT IN ACEASTA PROBLEMA!
50%pro.50%contra.pe de-o parte ar fi bine pentru ca criminalii ar simti pe propria piele cum e sa fii in acele momente.si sa se simta inconjurati de frica simtita in acele momente.si contra pentru ca noi nu prea suntem in masura sa ii hotaram soarta. Dumnezeu i-a dat o viata.si noi nu avem dreptul sa hotaram ce se intampla cu ea.
Contra...pentru ca Dumnezeu ii pedepseste pe cei vinovati nu noi trebuie sa ne facem dreptate...
Sunt pro dar si contra deoarece nu cred ca ar trebui sa ne coboram la nivelul ucigasilor dar pe o parte ar trebui pepdesiti cu moartea
Sunt contra pedepsei cu moartea...cu ce drept un om pedepseste un alt om cu moartea? si sa fim seriosi nimeni nu-i perfect, toti gresim. Iar daca ar fi sa stam putin sa meditam, am ajunge la comcluzia ca: nimeni nu are dreptul sa ia viata nimanui deoarece fiecare ar trebui sa hotarasca pentru viata lui si nu altcineva...nici sinuciderea nu este un lucru corect...viata ne-a fost data prin intermediul parintilor si nu cred ca are dreptul cineva sa hotarasca asupra mentinerii sau nu a vietii(nici chiar cel care o traieste). Viata trebuie traita asa cum e ea, indiferent de consecinte!
Pro... fara nici o indoiala...criminalii, vilatorii, pedofilii, si tradatorii de tara,, nu merita alceva decat... taierea capului,,, si veti vedea, cu siguranta cum criminalitatea si toate celelalte vor scadea cu certitudine,,, pedepsele sunt prea gingase pentru. animale ca cei care savarsesc crime,,,, etc,,, la cei care se considera ca, exista o ucidere din culpa, accident de munca,( ca si aici se pot intrepreta lucruriile, ca va zice,,, cine i-a pus schela aceea, mai intr-o parte?! sau daca nu a fost pusa acolo chiar sa se intample acel accident,,, deci este cu dus si-ntors) sau autoaprare...nu trebuie aplicata pedeapsa cu moartea dar la ceilalti... din toata inima,,, sunt pro! si ceilalti care zic ca sunt impotriva sa se gandeasca ca,, ce ar zice,, daca copilul sau mama tatal sau cineva foarte apropiat este devorat si bagat in sac si aruncat in garla...(de acele bande de recuperatori. sau clanuri, mafiote,,, sau cei care iau taxe de protectie din aceasta tara, pentru. ca nu le-a platit,, ceea ce trebuia sau nu a semnat, un act care favoriza acel clan,,,),, eee atunci ce va zice!? tot asa va zice,? ca sa-l inchida! pe 20 ani sa stea numai 10 si unde? la HOTEL ca asa este puscaria astazi, si dupa aceea sa scape?! Ar trebui sa fie cu o gamela de apa,, si o scoarta de copac.in puscarie... sa manance. pentru. cei care trebuie inchisi, pentru, cei care trebuie aplicata pedeapsa cu moartea,, sa li-se aplice,,, si cei care raman in puscarie,, sa fi-ti siguri, ca tratamentul din pucarie legati de maini si de picioare cu tarnacopul in mana la munca,, nu se vor mai intoarce acolo,, nici daca-i pici cu ceara si le pui sare, se vor cumintii pe veci, nu vreau sa fiu rau,,, dar isi merita,,, acest tratament... in felul asta cu siguranta cred ca ne-am lasa portofelul plin de bani pe banca in parc si a doaua zi,, il gasim tot acolo!
Contra!
Oricat de grava ar fi fapta comisa, consider ca pedeapsa cu moartea este una exagerata. Avem dreptul la viata si nu ar trebui incalcat. Poate ar trebui inlocuita cu inchisoare pe viata si fara dreptul de a fi eliberat. Oricum, viata care o va avea detinutul in inchisoare este mult mai rea decat pedeapsa cu moartea si astfel va plati scump pentru faptele sale.
Pe de o parte pro iar pe de alta contra.Contra pentru. ca Dumnezeu nu ne-a dat nici un drept sa luam viata nimanui, indiferent de ceea ce-a facut; are El grija de asta! Insa pro deoarece la cati delincventi sunt in ziua de azi, mai ales criminalii, violatorii...etc.astia nu merita sa aiba o viata! insa totusi cred c-ar fi mai bine in locul pedepsei cu moartea sa li se dea alte pedepse grave, cum ar fi inchisoarea pe viata!
Repet parerea mea dupa ce mi-am facut cont>
Pana la judecata divina nenorocitii consuma aceias cantitate de aer cu rudele victimelor lor, chestie cu care nu sunt de acord! Desi sunt o persoana foarte miloasa, in fata catorva nume nu cred ca as avea remuscari sa pun in aplicatie, chiar eu, decizia unei pedepse capitale.
Cu toate acestea judecand ca justitia e facuta de oameni, si tot ce e omenesc e supus greselii decat sa fie prajit un om nevinovat prefer toti crimnalii dupa gratii.
Daca d zeu ne-a dat viata el trebuie sa ne o si ia noi nu suntem mai presus de d zeu
Ochi pentru ochi si lumea va deveni oarba.Si daca orbesc, am sa tin minte. Da, o sa joc de-a baba oarba!
Nu cred ca avem dreptul sa luam viata cuiva, chiar daca acel cineva a luat la randul lui una sau mai multe vieti, dimpotriva ar insemna sa ne coboram cu totii, ca societate, la nivelul acelui individ. Dar, in acelasi timp, nu cred ca noi, platitorii de taxe si impozite, ar trebui sa ii caram in spate pe acesti indivizi care comit o infractiune grava si traiesc toata viata pe banii nostri...Nu...eu propun sa li se dea minimul necesar pentru a putea supravietui (paine si apa si din cand in cand 2 vitamine), iar daca vor sa mai simta alt gust decat cel al painii sa munceasca... N-ar strica inca un canal Dunare - Marea Neagra...
Contra
Nu cred ca avem dreptul sa luam viata cuiva, chiar daca acel cineva a luat una sau mai multe vieti. Dimpotrva, omorandu-l nu facem altceva decat sa ne coboram la nivelul lui, sa fim si noi criminali...
Insa, nu sunt de acord nici cu ideea de a-l intretine pentru tot restul vietii sale...Am citit undeva ca statul cheltuie in fiecare luna 1100 ron pentru a intretine o singura persona privata de libertate. Asta inseamna ca taxele si impozitele noastre sunt folosite pentru a-i intretine pe toti acesti indivizi...
Eu consider ca cea mai buna metoda punitiva si profilactica este munca. Cred ca suntem obligati sa le asiguram minimul necesar pentru a supravietui (paine, apa si din cand in cand o jumatate de vitamina), dar nimic mai mult. Daca vor mai mult ...sa munceasca, iar in functie de gravitatea faptei savarsite sa se ingreuneze si munca... N-ar strica inca un canal Dunare - Marea Neagra...
Eu nu sunt de acord cu moartea pentru ca ei ar scapa prea usor cu moartea si pana la urma dumnezeu de da viata dumnezeu ne ia si viata noi cine suntem ca sai judecam in asa fel incat sa le luam viata are dumnezeu grija de ei
Nu, e prostie acest lucru nu merita nimeni si decat Dumnezeu hotaraste cand cineva moare sau nu
e un act de barbaritate
Conteaza ce Crima Comite, Uciderea unui copil sau si mai rau ( DA un Golntz in Cap )
Sunt pro.Nu pot avea mila pentru.cineva care ucide, dupa cum spune proverbul:dinte pentru. dinte...
DA SUNT PRO /PT CRIMINALII CU PREMEDITARE PT CA MAI SUNT SI CEI CARE MAI UCID... DIN GELOZIE SI DECI AU CEVA. CEVA CIRCUMSTANTE ATENUANTE SI PT PEDOFILII, CU TOATE CA DACA MA GANDESC BINE... POATE AR MERITA SA STEA TOATA VIATA DUPA GRATII... CE PATESC ACESTIA STIM FOARTE BINE...
DAR PE DE ALTA PARTE MA GANDESC SI LA COSTURI, COSTURI CARE TOT NOI CETATENII LE SUPORTAM...MANCARE, ASISTENTA MEDICALA SI PT. CE...MAI BINE SCAUNUL ELECTRIC SAU INJECTIA LETALA... DUPA PREFERINTE.
Buna ziua.Cred ca va referiti la zicala "moarte pentru moarte".
Atunci cand nenorocirea loveste pe cineva din familie, cineva apropiat, cunoscut, toata lumea murmura acelasi lucru:sa moara si "el". Sa fie condamnat la moarte! Asa este, zice omul la manie, si poate in gandul nostru suntem toti de acord cu asta, fie ca am fost afectati sau nu.Se gandeste oare vreo clipa cel ce sustine cu vehementa pedeapsa cu moartea, CINE TREBUIE SA FIE "CALAUL"? OK, se prinde raufacatorul, se judeca, se condamna, se da sentinta si? cine isi incarca constiinta apasand pe buton? Cati dintre noi ne-am lua avant sa facem o cariera din asta si ce am raspunde copiilor nostri seara, la intoarcerea acasa, cand ne-ar intreba "cum a fost astazi la serviciu?"
Dar copilul intrebat la scoala sau in alta parte ce meserie au parintii, ce ar spune?
Cred ca cei mai inversunati sustinatori ai pedepsei cu moartea, s-ar gandi de multe ori la ceea ce sustin daca ar fi obligati sa duca ei pana la capat aplicarea ravnitei pedepse.
Dar mai stiu si ca este meteahna romanului sa aiba idei, dar sa le puna" altii " in aplicare, ca apoi tot ei sa aiba ce comenta mult si bine.
multumesc
DOINA PAVEL
OrangeWind întreabă: