| sabin89 a întrebat:

Evreii când au ieşit din Egipt de ce nu au luat-o drept, de-a lungul coastei Mării Mediterane? Ajungeu la Gaza şi de acolo încă un hop şi erau în Canaan.

Răspuns Câştigător
| minrest a răspuns:

Da, s-au batut cu neamuri slabe, cu madianitii si amalecitii parca, daca vedeau ostirea filisteana a orasului-stat Gaza, in linie de bataie, cu carele de lupta in fata, acele ''carute de fier'' despre care au spus mai tarziu ca sunt imbatabile, atunci de abia ar fi vazut razboiul. Sincer sa fiu, eu nu glumesc, ci tratez serios povestea, asa imaginara cum este, ca sa vad ce imi poate dezvalui.

93 răspunsuri:
| minrest a răspuns:

1. Nu se grabeau. Nu datorita distantelor mari au ajuns in Canaan in 40 de ani. Orice traseu folosesti, poti sa strabati Peninsula Sinai in cateva saptamani sa zicem. 2. Intr-o tara sau regiune nu poti intra pe oriunde. Ei au trecut Iordanul, deci veneau din Est; nu se stie daca ar fi putut intra din Sud, ce obstacol ar fi intalnit acolo.

| minrest a răspuns:

Nu mergeau de capul lor! Urmau stalpul de nor.

| sabin89 explică (pentru minrest):

Să lăsăm pentru moment ideea cu stâlpul de nor, totuşi de ce au luat-o ei spre sud, spre Marea Roşie? Ai spus că nu se ştie ce obstacol întâlneau acolo, dar tot aşa nu se ştia nici ce obstacol întâlneau pe partea astalaltă. Spre sud erau de trecut nişte ape - Marea Roşie, Iordanul, în timp ce pe dincolo era totul uscat.

| minrest a răspuns (pentru sabin89):

Dumnezeu i-a plimbat 40 de ani prin pustie; pentru ca nici un om care iesit din Egipt, si a cartit impotriva Domnului, sa nu intre in Tara Promisa; chiar si Moise a murit in pustie. Nu stim noi ce obstacul o fi fost in Sud, dar Dumnezeu stia. Asa ca, daca ai 40 de ani de mers, poti sa ocolesti un pic. Deasemenea, Iordanul nu e greu de trecut, daca nu te asteapta o armata pe celalalt mal. Nu se stie daca au trecut primul ''corn'' al Marii Rosii, sau un brat al Deltei Nilului.

| sabin89 explică (pentru minrest):

"Dumnezeu i-a plimbat 40 de ani prin pustie" - teologic aşa ar fi, dar eu voiam să tratăm problema istoriceşte, dacă se poate.

| KR0NSTADT a răspuns:

Mă tem că nu poți primi un răspuns corect la întrebarea asta.

| sabin89 explică (pentru KR0NSTADT):

Încearcă, dă-ţi măcar o părere.

| doctorandus a răspuns:

Exodul la modul in care este descris in Biblie este istorie mitologizata: povestea este bazata pe cateva evenimente reale, pe care istoricii si arheologii nu le mai pot deslusi, care au fost tesute intr-o epopee fantastica.

| sabin89 explică (pentru doctorandus):

"este bazata pe cateva evenimente reale" - ca de exemplu...

| doctorandus a răspuns (pentru sabin89):

Ca de exemplu: nu se cunoaste care au fost acele evenimente. Un candidat este o amintire vaga despre alungarea hiksosilor din Egipt, cu secole inainte de 1250 i.e.n. Alte evenimente pot fi grupuscule razlete de sclavi evadati din Egipt, care au trecut prin tinuturile pastorilor nomazi Shasu, au adoptat credinta lor in Jah (sau Yahu) si au povestit proto-israelitilor ceva care a devenit epopeea nationala de eliberare.

| minrest a răspuns (pentru sabin89):

Iesirea din Egipt este un subiect care m-a fascinat de cand eram copil. Etnonimul ''Evreu'' inseamna, in ebraica, ''cel ce a trecut'', adica un arameu (aramaica si ebraica sunt cat de apropiate pot fi doua limbi diferite) care a trecut Iordanul in Canaan. Gigantul conglomerat etno-lingvistic arameean era situat la Nord si Est de Canaan. Relatarea Biblica ii aduce pe evrei din Sud, din Egipt, pentru ca ideile lor religioase (asta in epoca cand a fost scrisa povestea) sunt contrarii celor egiptene, si probabil inrudite cu cele moabite, amonite, si feniciene, adica canaanite. Dar de intrat in Tara Promisa, intra din Est, nu din Sud, trecand Iordanul! Adica cum au intrat in realitate, in grupuri mici si pe o duralta lunga de timp. Imi place sa cred ca nu ar fi exclus sa fi venit un grup si din Egipt, condus de un egiptean care si-a extirpat numele zeului din nume, si a ramas doar terminatia -mes, ''fiul'', adica Moise. Poate il chema inital Tutmes, ''Fiul lui Thot''! Sigur, grupul condus de Moise, daca a avut existenta istorica, a jucat rolul de organizator si conducator politic si religios al celorlalti evrei. Iar grupul asta, daca a existat, sunt sigur ca a tinut malul marii, pana la Gaza, calari pe onagri, organizati in coloana militara, si au ajuns intr-o saptamana.

| minrest a răspuns (pentru doctorandus):

Sau alungarea unor aliati ai hicsosilor, mai probabil a unor semiti amarati care semanau dezagreabil de mult cu hicsosii.

| KR0NSTADT a răspuns (pentru sabin89):

La cum arată traseul exodului, cred că au ținut "puțin" pe lângă foste așezări. Nu erau chiar în inima pustiului. Bineînțeles, distanțele față de zonele locuite erau considerabile. Cineva a dirijat toată cursa asta cu un scop precis, unul care pur și simplu îmi scapă. Oricum, erau destul de proști vis a vis orientare turistică, nu era nevoie de tot circul ăla timp de 40 de ani. Pe de altă parte, este posibil ca o parte din ei chiar să fi rămas pe locul taberelor, întemeind sate, etc.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Dumnezeu a știut ca Faraon după ce își îngroapă întâii născuți morți va pleca după evrei să-i întoarcă înapoi, sau sa se răzbune. Daca nu era Marea Roșie, si minunea care a avut loc, posibil nu mai rămânea nici un evreu.

| doctorandus a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Ha, ha, ha, 600 000 soldati evrei erau suficienti sa cucereasca Imperiul Egiptean + Canaanul + Imperiul Hitit.

Imperiul Roman n-a dispus niciodata de 600 000 soldati (a avut maxim 450 000 soldati in total, la un moment dat).

| h379m3973423 a răspuns:

Salut,
Răspunsul îl Găsești în Numeri 14: "Patruzeci de ani vor fi copiii voștri rătăcitori prin pustie și vor purta povara desfrânării voastre până ce oasele voastre se vor topi toate în pustie."

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru doctorandus):

Poporul evreu era sclav in Egipt nu erau angajați in armata egipteana. Cu ce s-ar fi luptat, cu mâinile goale? Plus ca aveau cu ei femeile si copiii + bătrânii + animalele.

| doctorandus a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

600 000 de soldati si cu pietre ar fi omorat toti egiptenii, nu mai ramanea niciunul.

| doctorandus a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Populatia Egiptului: https://brewminate.com/estimating-population-in-ancient-egypt/

https://www.britannica.com/place/ancient-Egypt

https://history.stackexchange.com/......nd-1446-bc

Practic, dupa ce fugeau cele peste doua milioane de evrei + multimea amestecata ar fi ramas cel mult vreo doua sau trei sute de mii de egipteni, de prasila (daca nu cumva populatia Egiptului ar fi iesit cu minus in fata, plecand din Egipt mai multi oameni decat erau in el).

Socotind ca fiecare soldat era cap de familie, ar fi fugit cel putin trei milioane si jumatate de oameni din Egipt.

| sabin89 explică (pentru minrest):

Mi-ar plăcea să identific nişte locuri menţionate în Exod 13; 14. Mai întâi avem plecarea din Rameses până la Sucot. Locurile astea sunt încă şi astăzi pe hartă. Apoi au plecat din Sucot la Etam (v.20); ei, ăsta unde e? În continuare se pare că s-au întors, ajungând în faţa Pi-Harirotului (unde ar fi asta?), între Migdol (unde e Migdol?) şi mare (care mare: Roşie sau Mediterană?) faţă în faţă cu Baal-Ţefon (adică?). Ai vreo idee?

| doctorandus a răspuns (pentru sabin89):

Meyers, Carol (1 martie 2018). Coogan, Michael D.; Brettler, Marc Z.; Newsom, Carol A.; Perkins, Pheme, ed. The New Oxford Annotated Bible: New Revised Standard Version (ed. Fifth). Oxford University Press. pp. 81–83. ISBN 978-0-19-027605-8. "HISTORICAL CONTEXT The diverse materials in Exodus are situated within a story line describing the departure of a group of oppressed people from Egypt to a sacred mountain in Sinai where they enter into a covenant with the God they believed rescued them; then, at that God's direction, they construct a portable shrine for their deity before continuing their journey. The historicity of that story has been questioned, partly because the literary strands comprising Exodus date from many centuries after the events they purport to describe. The events themselves, which involve the escape of a component of Pharaoh's workforce, the disruption of Egyptian agriculture, and the loss of many Egyptian lives, are not mentioned in Egyptian sources (although the Egyptians would not necessarily record such events). Similarly, the larger-than-life leader Moses is not mentioned in contemporaneous nonbiblical sources; and no trace of a large group of people moving across the Sinai Peninsula has been found by archaeological surveys or excavations. In addition, features of the story—such as the signs and wonders performed in Egypt, the exceedingly large number of people said to have left Egypt (see 12.37n.), and the huge quantities of precious metals (e.g., ca. 2, 482 pounds of gold; see 38.24) used to construct the tabernacle and other ritual objects—defy credibility. Virtually none of the places mentioned in Exodus, including the holy mountain, can be identified with sites discovered in Sinai or with names known from other sources (see 12.37n.; 19.1n.). Finally, the Exodus story culminates in the book of Joshua, with the conquest of the land of Israel; here too the archaeological record does not corroborate the main biblical narrative."

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru sabin89):

Eu am in Biblie harta "Orientul in timpul Vechiului Testament". Aici stau localitățile menționate in Exod. Cauta pe net harta respectiva poate o găsești. Eu o am in Biblia Cornilescu.

| sabin89 explică (pentru TamplaruAnisoara):

Este şi Migdol pe harta aia? Şi Baal-Ţefon?

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru sabin89):

Este mica harta, pentru ca este mica Biblia. Iar cu ochelarii nu pot citi. Am luat lupa si am dat de Migdol pentru ca e scris mai mare. Maine pe zi o sa citesc restul localităților si te anunț.

| doctorandus a răspuns (pentru sabin89):

The New Oxford Annotated Bible, editia a V-a, zice ca multe locuri si localitati de pe parcurs nu au putut fi identificate de istoricii si arheologii moderni.

Daca vrei o ipoteza: https://www.pinterest.com/pin/489836896956461535/

Posibilele locatii ale Muntelui Sinai: https://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Sinai_(Bible)

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Pentru doctorandus, ca ma ignora: Întreaga populație a Egiptului în 1250 î.Hr. era estimată la aproximativ 3-3, 5 milioane de persoane, deci nu cum spune doctorul fix 2, 9 mil, care nici nu stiu daca a luat doctoratul in stiinta.
„Având în vedere ipotezele enorme care stau la baza acestor cifre și dovezile arheologice uneori neuniforme (în special în Delta Nilului), nu este surprinzător faptul că nu există un consens general cu privire la aceste cifre."
500.000 de soldati facuti peste noapte contra unui nr de, sa zicem 800.000 si toti cu arme si iscusiti in razboi?
Si referitor la cearta noastra mai tarzie, incercările de a data Exodul la un anumit secol au fost si sunt neconcludente, prin urmare dovezile arheologice din perioad X nu pot fi puse pe seama unei cronologii neconcludente.

| sabin89 explică (pentru KR0NSTADT):

Nu cred că e vorba de o slabă capacitate a lor de orientare turistică. Şi un copil ar fi ştiut să urmeze un traseu paralel cu ţărmul mării, care ducea exact la fâşia Gaza. Ţineau marea mereu sub observaţie şi nu se puteau rătăci. Iar Moise nu era un copil, dimpotrivă, era un om capabil. A putut să conducă un popor numeros şi să-i dea un fel de constituţie cu câteva sute de legi. Altul trebuie să fi fost motivul că nu au luat-o ei pe acel traseu.

| Zuzu1991 a răspuns (pentru sabin89):

LUL
"acum 15 ore | sabin89 explică (pentru minrest):
"Dumnezeu i-a plimbat 40 de ani prin pustie" - teologic aşa ar fi, dar eu voiam să tratăm problema istoriceşte, dacă se poate."
istoriceste exodul NU exista:
https://en.wikipedia.org/......s_in_Egypt
"The Israelites, by then organised into twelve tribes, escaped servitude, spending forty years wandering in the wilderness of Sinai.[7] This narrative is not corroborated by any historical evidence, with the Israelites first appearing in the archeological record on the Merneptah Stele from between 1208 and 1203 BCE at the end of the Bronze Age."

deci, ai ce cred aia care au scris biblia, si ATAT!

| fllu07 a răspuns:

Cred că te ajută si Exodul 13:17, 18 Să afli de ce israelitii "au ales" traseul mai lung.

| fllu07 a răspuns:

Dar și Exodul 14:13, 14.
O posibilă explicație este aceea ca israelitii trebuia sa vadă mare putere salvatoare a lui Dumnezeu. Să știe si sa cunoască, să-și întărească credința în Dumnezeul eliberării lor. Astfel Dumnezeu a permis ca faraonul sa se încăpățâneze, (Exodul 14:8) si asa a pornit în urmărirea israeliților. Astfel s-a creat cadrul potrivit ca Dumnezeu sa ii salveze în mod miraculos.