Da, s-au batut cu neamuri slabe, cu madianitii si amalecitii parca, daca vedeau ostirea filisteana a orasului-stat Gaza, in linie de bataie, cu carele de lupta in fata, acele ''carute de fier'' despre care au spus mai tarziu ca sunt imbatabile, atunci de abia ar fi vazut razboiul. Sincer sa fiu, eu nu glumesc, ci tratez serios povestea, asa imaginara cum este, ca sa vad ce imi poate dezvalui.
Aflu lucruri noi. E prima dată când aud de "frizian". M-am şi dus la Wikipedia să văd cine sunt ăştia şi am aflat multe lucruri (degeaba zice Alex Mihai Stoenescu că wikipedia este tomberonul istoriei - aşa a zis odată, invitat fiind la Reporter virtual).
Ar mai fi de discutat ceva, sper să nu se supere adminii că se lungeşte cam mult topicul Despre semnificaţia termenului 'evreu'. Citez din ce ai scris tu mai sus: "'Evreu'' inseamna, in ebraica, ''cel ce a trecut'', adica un arameu... care a trecut Iordanul in Canaan." La cine se face aluzie aici? La Moise? Păi el tocmai că nu a trecut Iordanul, a trecut poporul fără el. Pe de altă parte, eu ştiu că în genealogia de la Geneza este un personaj pe nume Eber - parcă vreo două generaţii înainte de Avram. Eu am ştiut că de la acesta au luat ei numele; nu mai ştiu unde am citit asta, dar undeva sigur am citit.
Se refera la toti arameii care treceau Iordanul individual sau in grupuri mici. Eber este stranepotul lui Sem, fiul lui Noe, si stramosul lui Avraam; Eber a murit la 464 de ani, cand Iacov avea 79 de ani. ''Eber'' inseamna ''cel ce trece peste si deasupra''; trece la mai bine cum ar veni; ma gandesc ca din denumirea lor in tara Canaanului, au facut si stramosul etnonim. Cum nu toti arameii din Canaan au participat la proiectul monoteist, au preferat alt stramos etnonim, numai al celor legati prin proiectul comun, pe Iacov.
Dap, datarea Exodului nu este concludenta, dar... singura sansa reala (realista) este 1250 i.e.n. or never.