| Maciuca_Denis_2000 a întrebat:

Mama mea pe cand eu nu existam a avut un copil în burta care a murit din cauza ca organismul ei nu a putut suporta, a fost nevoită să îl scoată de acolo pentru ca altfel i-ar fi pus sănătatea în pericol! Este pacat ce a făcut? Adica e ceva rau prin asta! Inca o data! Ii murise în burta!

Răspuns Câştigător
| ibaal a răspuns:

Nu este pacat. Era deja mort. Altfel murea si ea! Nu a fost nici vina, nici alegerea ei!

118 răspunsuri:
| Mircea08 a răspuns (pentru Mircea08):

Erata - in loc de "ceilalti au tradus corect " trebuia "ceilalti au tradus incorect"

| temporarPE5minute a răspuns (pentru Mircea08):

"Exista posibilitatea ca in Biblia voastre sa fie altfel" - nu, nu e altfel, dar e mai exactă și are un limbaj modern și ușor de înțeles.
Și totuși nu-i spune că va cunoaște ci că va muri. Pomul este numit așa, dar biblia ne arată și ce înseamnă aceasta.

| Mircea08 a răspuns (pentru temporarPE5minute):

Eu am o alta teorie, dar nu stiu daca e buna si de aceea mai bine sa nu am nici una decat sa am una cu semnul intrebarii, dar o voi spune totusi ca varinata logica la ceea ce tu sustii :
Pomul acela era numit asa pentru ca asa era - era pomul cunoasterii binelui si all raului, iar daca mancai fructe din el cunosteai binele si raul
Nu mai caut acum citatul, mai ales ca tu cunosti Biblia dar in noul testament scrie ca "tot ce faci, si nu este din credinta ca faci bine, este pacat" (citat aproximativ). Citatul este adevarat in orice perioada, deoarece Dumnezeu nu minte.
Revenim la pomul nostru si ne imaginam un om care cunoaste binele si raul. Atunci cand face ceva rau, STIE ca face rau, si daca il face totusi atunci e pacat. Inainte de a cunoaste binele si raul, daca ar fi facut aceeasi fapta nu era pacat deoarece era incredintat ca e bine, sau mai bine spus orice ar fi facut, nimic nu putea fi rau deoarece pentru el raul nu exista. Acesta este efectul negativ al cunoasterii binelui si raului. In Noul Testament Iisus a desfiintat problema pacatului primordial facand pe oameni sa revina la un comportament al omului care sa fie ca atunci cand omul nu cunostea binele si raul si anume :
- La botez se sterg pacatele facute pana atunci
- Am fost scosi de sub Lege ca sa nu mai facem alte pacate
- Exista versete in biblie care ne ofera o libertate TOTALA. Singurul lucru pe care trebuie sa il facem este sa traim NORMAL (anormal e sa furi, sa ucizi, sa minti etc). Dau exemplu de versete care se refera la libertatea crestinului :
"Toate să le încercaţi; ţineţi ce este bine;"
(Epistola întâia către Tesaloniceni a Sfântului Apostol Pavel – 5/21)
"Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi folosesc. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate zidesc"
(Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel – 10/23)

Interesantă teorie.
Dar un lucru care după părerea mea se contrazice. " Inainte de a cunoaste binele si raul, daca ar fi facut aceeasi fapta nu era pacat deoarece era incredintat ca e bine, sau mai bine spus orice ar fi facut, nimic nu putea fi rau deoarece pentru el raul nu exista." - Deci dacă Adam n-ar fi cunoscut ce e bine și ce nu, faptul că a mîncat din pom nu poate fi păcat ("ar fi facut aceeasi fapta nu era pacat deoarece era incredintat ca e bine,"), totuși Biblia arată că e păcat.
"In Noul Testament Iisus a desfiintat problema pacatului primordial " - nu chiar. Consecințele păcatului primordial al lui Adam a fost "moartea". (romani 5:12 De aceea, așa cum printr-un singur om a intrat păcatul în lume și prin păcat moartea, și astfel moartea s-a extins la toți oamenii, ). În prezent oamenii mor în continuare, deci efectul păcatului lui Adam încă n-a fost înlăturat. (dar cu siguranță va fi înlăturat în curînd, după armaghedon)

Revenind la geneza, Te înțeleg perfect! Întradevăr, dacă citești versetul - ideea pare clară "pomul cunoștinței binelui și răului" și încă și afirmația lui Satan "veți fi ca Dumnezeu cunoscînd binele și răul". Nu știu de ce Dumnezeu a hotărît să fie redate lucrurile în așa mod (poate ca să înțeleagă cei sinceri care vor face cercetări în scripturi cum se spune la Daniel 12:4 Iar tu, Daniel, ţine ascunse aceste cuvinte şi sigilează cartea până la timpul sfârşitului. Mulţi vor umbla încoace şi încolo şi adevărata cunoştinţă va creşte". în plus și Isus îi învăța prin pilde pe care nu le înțelegeau toți iar pentru unii chiar au fost motiv de poticnire).
Dar la fel și despre următoarele versete, pere clar cui i se adresează, unei reptile, unui șarpe - geneza 3:14 Și Iehova Dumnezeu i-a spus șarpelui: „Fiindcă ai făcut lucrul acesta, blestemat să fii între toate animalele domestice și între toate animalele sălbatice ale câmpului! Pe pântece te vei târî și țărână vei mânca în toate zilele vieții tale!
Totuși e cunoscut faptul că i se adresează de fapt lui Satan, fapt dezvăluit și de revelația (apocalipsa) 12:9 Astfel, balaurul cel mare, șarpele cel vechi, cel numit Diavol și Satan, care induce în eroare întregul pământ locuit, a fost aruncat jos. A fost aruncat pe pământ, iar îngerii lui au fost aruncați împreună cu el.

Hai să vedem în linii generale. De ce nu i-a distrus imediat Dumnezeu pe rebeli? De ce a lăsat să treacă atîta timp pentru a soluționa problema?
În Eden au fost ridicate două controverse, s pot oamenii conduce singuri, și 2 pot oamenii să rămînă fideli creatorului din iubire chiar și atunci cînd sunt supuși încercărilor?
Dacă ăi distrugea pe Adam și Eva, în mintea celorlalți îngeri putea să apară întrebarea "dar poate întradevăr oamenii n-au nevoie de conducerea lui Dumnezeu ci se pot conduce singuri stabilinduși norme, de bine și rău. De aceia le-a lăsat o perioadă pentru a se guverna singuri, iar istoria a demonstrat că guvernarea umană sub toate formele încercate a fost un dezastru.
Controversa referitor la integritate reiese clar din cartea Iov. 1:9 Dar Satan i-a răspuns lui Iehova şi a zis: „Oare degeaba se teme Iov de Dumnezeu? 10 N-ai ridicat tu un gard în jurul lui, în jurul casei lui şi în jurul a tot ce are el? 11 Dar acum întinde-ţi mâna, te rog, şi atinge-te de tot ce are şi ai să vezi dacă nu te va blestema în faţă".
Evenimentele au demonstrat că Iov a rămas fidel chiar și în încercări. Cel mai bun răspuns la această controversă a fost dat de Isus care a demonstrat că un om perfect poate rămîne fidel chiar și cînd este pus la încercare și persecutat. Deci și Adam ar fi putut rămîne dacă ar fi fost recunoscător Lui Dumnezeu de la care primise tot și nu-și dorea ceva care nu-i aparținea alăturînduse lui Sataî în răzvrătire.
De acia avem convingerea că în curănd sistemul actual de lucruri va fi distrus, la fel Satan și ceilalți îngeri care i sau alăturat. Jertfa de răscumpărare a lui Isus va fi aplicată pe deplin astfel oamenii fideli obținînd viața veșnică pe care Adam a pierdut-o.

Cand am spus ca Iisus a desfiintat problema pacatului primordial m-am referit la faptul ca a facut asta doar pentru cei care sunt ai lui (crestinii), Pentru toti ceilalti este valabil intreg vechiul testament
Daca te referi la moartea fizica ai putea avea dreptate, dar eu ma refer la moartea sufletului. Cand Iisus spune ca cei care sunt ai lui vor trai vesnic nu se refera la moartea trupului deoarece si crestinii mor. In imparatia cerurilor vom primi o alta casa a sufletului, una indistructibila ("care nu rugineste si nu putrezeste")
Cand Adam a mancat fructe din pomul oprit nu cunostea binele si raul, dar a facut pacat deoarece a incalcat o porunca (pacatul este calcarea de Lege (dar si Legea a venit tot prin porunca). Deci el nu a stiut ca este rau daca mananca, dar stia ca va muri deoarece asa i-a spus Dumnezeu (asa cred eu). Greseala lui este ca (naiv cum era) a ascultat de sarpe
Oare Dumnezeu stia ca Adam va manca din pomul oprit?
Daca stia am convingerea ca ar fi gasit o solutie ca sa nu se intample asta. A lasat lucrurile asa deoarece din motive nestiute de oameni, pentru a ajunge in imparatia cerurilor trebuie mai intai sa traiesti pe pamant, asa cum pentru ca fluturele sa ajunga fluture trebuie sa fie mai intai larva a carei corp dispare si sufletul este imbracat in corp de fluture. La fel este si cu un pom, trebuie ca sa fie mai intai o samanta care sa putrezeasca in pamant si din care sa creasca pomul (sufletul nu se schimba ci numai casa lui)

In celalalt raspuns pe care ti l-am dat, lasam sa se intelegeaga ca Dumnezeu stia ce se va intampla si a lasat lucrurile asa deoarece oamenii, pentru a ajunge in imparatia lui Dumnezeu, trebuie mai intai sa traiasca pe pamant.
Diavolul si slujitorii lui (rebelii) au fost lasati pe pamant deoarece (cred eu) era nevoie de ei. Cu ajutorul lor se pot pune la incercare virtutile, iar omul daca nu ar fi calit in acest fel, adica sa traiasca in conditii in care ispita, manipularea, constrangerea si altele ca acestea sunt la tot pasul, nu ar putea (probabil ) sa fie chemat in imparatia cerurilor ca fiu al lui Dumnezeu sau in alte "functii" existente acolo si care astapta sa fie ocupate de oameni
Iti reamintesc faptul ca ceea ce sciu acum sunt doar niste parerei, iar discutia nu poate fi de nici un folos - discutam asaaa..ca sa treaca timpul
Inafara de faptul ca in mintea ingerilor ar fi putut sa apara niste intrebari privitoare la capacitatea oamenilor de a se conduce singuri, si despre care nu stiu nimic, restul celor spuse de tine sunt corecte

" nu cunostea binele si raul, dar a facut pacat deoarece a incalcat o porunca „ bine, dar automat se primește că știe că a încălca o poruncă este rău, altfel n-are sens să dai o poruncă dacă el crede că ori s-o respecte ori nu tot bine e.

Avem atunci o altă temă de discuție, pe ea e bazează multe și de aici pot veni și neînțelegerile.
Sufletul! Ce este? Are omul un suflet nemuritor care supraviețuiește morții corpului?

Da. Unii ii spun suflet, altii spirit, altii (orientalii) eu-l personal, dar in Biblie ii spune duh, duhul omului

Nu stiu cum este - am spus ca nu am studiat vechiul testament si nu stapanesc ceea ce este scris. Nu pot face legaturi cu alte versete pentru ca nu le stiu, ceea ce am facut in legatura cu noul testament a fost sa vad ce a spus Dumnezeu celor dinaintea lui Iisus ca sa pot intelege de ce a trebuit sa schimbe poruncile si in general cam tot ce a fost
" Si zicand :" Nou", Domnul a invechit pe cel dintai. Iar ce se invecheste si imbatraneste, aproape este de pieire "
( Epistola catre Evrei A sf. Apostol Pavel - 8/12)

"" Si zicand :" Nou", Domnul a invechit pe cel dintai. Iar ce se invecheste si imbatraneste, aproape este de pieire " - perfect de acord! Doar cu o corectare mică - e vorba de legământul încheiat cu națiunea israel pe baza legii mozaice, nu că nimic din ce s-a scris în afară de lege nu mai este adevărat și de folos.

Mulțumesc, cam așa și înțelesesem din postările tale.
Ceea ce cred e cam diferit, total diferit. happy
E un subiect mai amplu dar și important.
Să vedem la ce se referă Biblia când se referă la "suflet".
Gen. 2:7: „Iehova Dumnezeu l-a făcut pe om din ţărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viaţă şi omul a devenit un suflet viu". (Să observăm că în acest verset nu se spune că omului i-a fost dat un suflet, ci se spune că el a devenit un suflet, o fiinţă vie.)
1 Cor. 15:45: „Chiar aşa este scris: «Primul om Adam a devenit un suflet viu». Ultimul Adam a devenit un spirit dătător de viaţă". (Aşadar, cuvântul „suflet" este folosit cu acelaşi sens atât în Scripturile greceşti creştine, cât şi în Scripturile ebraice.)
1 Pet. 3:20: „În zilele lui Noe,... puţini, adică opt suflete, au fost salvaţi prin apă".
Gen. 9:5: „Mai mult, voi cere înapoi sângele sufletelor voastre [sau „viaţa"; în ebraică néphesh]". (Aici se spune că sufletul are sânge.)
Ios. 11:11: „Ei au lovit cu ascuţişul sabiei toate sufletele [în ebraică néphesh] din el". (În acest verset se arată că sufletul poate fi lovit cu sabia, deci aceste suflete nu puteau fi spirite.)
Lev. 24:17, 18: „Dacă un om omoară vreun suflet [în ebraică néphesh] de om, trebuie să fie omorât negreşit. Iar cine a omorât un suflet [în ebraică néphesh] de animal domestic să dea despăgubire pentru el, suflet pentru suflet". (Să observăm că acelaşi termen ebraic redat prin „suflet" este folosit şi cu privire la oameni, şi cu privire la animale.)
Ca rezumat - omul, persoana vie este un suflet, nu se vorbețte în Biblie de suflet în afara corpului uman.
Adam avea perspectiva de a trăi veșnic pe pământ, dacă asculta nu murea. P, edeapsa a fost moartea, Dumnezeu nu i-a spus că dacă va fi neascultător atunci după moarte vei nimeri în iad ci pur și simplu că va muri. Care ste starea morților, sau ce se întâmplă după moarte?
Gen. 3:19: „În sudoarea feţei tale îţi vei mânca pâinea până te vei întoarce în pământ, căci din el ai fost luat. Căci ţărână eşti şi în ţărână te vei întoarce". (cum nu existase înainte de creare la fel se întorcea într-o stare de inexistență)
Mai este conștient după moarte?
Ecl. 9:5: „Cei vii sunt conştienţi că vor muri, dar cei morţi nu sunt conştienţi de nimic".
Ecl. 9:10: „Tot ce găseşte mâna ta să facă fă cu toată puterea ta, căci în Şeol [Locuinţa Morţilor, BC], locul unde te duci, nu este nici lucrare, nici plan, nici cunoştinţă, nici înţelepciune".
Ps. 146:4: „Spiritul lui iese, el se întoarce în pământ şi în aceeaşi zi îi pier şi gândurile
Ecl. 9:6: „Iubirea lor şi ura lor şi gelozia lor au pierit deja şi nu mai au parte niciodată de ceea ce se face sub soare".
Is. 26:14: „Ei sunt morţi, nu vor mai trăi. Zac neputincioşi în moarte şi nu se vor mai ridica".
Există vreo parte din om care supravieţuieşte morţii corpului?
Ezec. 18:4: „Sufletul care păcătuieşte, acela va muri".

Am inteles, si iti spun care este parerea mea.
Daca omul moare, in sensul ca pentru el nu mai exista nimic, pe cine va judeca Dumnezeu la judecata de apoi.
In locuinta mortilor se afla cei ADORMITI care va trebui sa fie judecati. Crestinii, sau sfintii dinaintea crestinilor au mers direct in imparatie FARA JUDECATA. Morti definitiv nu cred ca pot exista atata timp cat nu au fost judecati pentru a primi aceasta "condamnare"
Inca ceva - sufletul care nu pacatuieste va trai vesnic? Iisus nu a pacatuit si a murit!

Legamantul era INSASI legea mozaica, adica tot ceea ce a trimid Dimnezeu prin Moise, iar cand s-a schimbat, s-a schimbat LEGAMANTUL, s-a facut UN NOU LEGAMANT. Cei care Cred in Iisus cred si in noul legamant, si au renuntat la cel vechi COMPLET. De aceea tot spun eu ca ei sunt scosi de sub Lege. Ceilalti care traiesc in conformitate cu Vechiul Testament sunt sub Lege si toate celelalte porunci, exact ca cei care au trait inainte de venirea lui Iisus. Cei care tin ambele testamente sunt cei care nu au inteles Evanghelia, sunt dezorientati, si de frica de a nu gresi tin ambele testamente. CE AM SCRIS ACUMA ESTE PAREREA MEA - adevarul il stie doar Dumnezeu

"Legamantul era INSASI legea mozaica," - se poate spune și așa, deși cred că mai corect este că legămîntul, care este și o înțelegere să zicem așa, a fost încheiat pe baza legii. Ok, nu-i tare importantă formularea.
" care traiesc in conformitate cu Vechiul Testament sunt sub Lege si toate celelalte porunci" - prietene, am mai zis-o - 1) nu țin legea mozaică, 2) vechiul testament nu conține doar legea mozaică.

Îmi place discuția. big grin
"pe cine va judeca Dumnezeu la judecata de apoi. " Unii vor fi înviați. biblia spune că plata pentru păcat este mortea. Pavel reconfirmă - romani 6: 7 Fiindcă cine a murit a fost absolvit de păcat.
Deci nu vor fi judecați iar pentru un păcat odată ce au plătit pentru el.
Pavel spune: faptele 24: 15 Și am în Dumnezeu speranța pe care o nutresc și oamenii aceștia: că va fi o înviere atât a celor drepți, cât și a celor nedrepți.
Referitor la cei drepți e clar. Cine sunt ce-i nedrepți? Cei care n-au știut de normele și cerințele lui Dumnezeu și n-au avut ocazia să ia poziție de partea lui sau împotrivă. Dumnezeu este drept și de aceia vor fi înviați, învățați și apoi judecați după faptele pe care le vor face după ce au primit cunoștință. Nu cele anterioare deoarece ai citit că cei care au murit sunt absolviți de păcat, au plătit cu moartea pentru păcate. Cei ca Iuda iscariot care au știut și totuși au ales partea lui Satan nici nu vor fi înviați, de fapt el este numit și "fiul pierzării".
" sfintii dinaintea crestinilor au mers direct in imparatie FARA JUDECATA. " - despre David, un om după inima lui Iehova, spune Isus - ioan 3:13 Niciun om n-a urcat la cer în afară de cel care a coborât din cer, Fiul omului.
faptele 2:34 De fapt, David n-a urcat la ceruri...
Despre Ioan botezătorul, mai mare ca el nu se ridicase nimeni dintre oameni, - „Adevărat vă spun că, dintre cei născuţi din femei, nu s-a ridicat nici unul mai mare decît Ioan Botezătorul. Totuşi, cel mai mic în împărăţia cerurilor este mai mare decît el". — Matei 11:11.
Deci n-a mers nimeni direct, înainte de Cristos.
" sufletul care nu pacatuieste va trai vesnic? Iisus nu a pacatuit si a murit!" - e ceva total diferit, Isus și-a dat viața ca preț de răscumpărare, n-a murit ci a fost ucis.
Aș vrea șă știu și ce crezi despre celelalte versete referitoare la starea morților. Deoarece concluzia pe care o tragem trebuie să fie în armonie cu toate versetele ce se referă la acest subiect (cum de fapt și spuneai mai înainte că faci atunci cînd studiezi biblia) și nu doar cu unele.
Succes.

"Cei care au murit " - se refera la cei nascuti din nou, adica morti pentru viata aceasta (desi ei traiesc ) si traind pentru cea viitoare
Nicidecum! Noi care am murit pacatului, cum vom mai trai in pacat? (Rom.6:2)
Iar daca am murit impreuna cu Hristos, credem ca vom si vietui impreuna cu El, (Rom.6:8)
Iar eu am murit! Si porunca, data spre viata, mi s-a aflat a fi spre moarte. (Rom.7:10)
Caci, eu, prin Lege, am murit fata de Lege, ca sa traiesc lui Dumnezeu. (Gal.2:19)
Vrednic de crezare este cuvantul: caci daca am murit impreuna cu El, vom si invia impreuna cu El. (2Tim.2:11)
La judecata de apoi Dumnezeu va judeca pe cei care nu sunt crestini.
Iisus nu putea fi ucis, si nici nu putea sa-si dea viata daca ar fi avut viata vesnica PE PAMANT. El are viata vesnica dar in rai.
Treaba ca nu a mers nimeni inaintea lui Ioan Botezatorul in rai este interesanta dar neadevarata.
"Eu sunt Dumnezeul lui Avraam si Dumnezeul lui Isaac si Dumnezeul lui Iacov"? Nu este Dumnezeul mortilor, ci al viilor. (Mat.22:32)
"Moise, când l-a văzut, s-a mirat de arătarea aceasta; şi, pe când se apropia să vadă ce este, a auzit glasul Domnului, care i-a zis: „Eu sunt Dumnezeul părinţilor tăi, Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac şi Dumnezeul lui Iacov." Şi Moise, tremurând, n-a îndrăznit să se uite.
(fapte 7/31, 32)
Deci inaintea lui Ioan au mai intrat si altii in rai - Eu nu stiu pentru ca nu m-a interesat subiectul acesta, am dat insa citate din care reiese ca au mai ajuns in rai si oameni care au trait inaintea lui Ioan.
Pe mine ma intereseaza mantuirea si viata crestinului

Legamantul era Legea. Din cate stiu legea mozaica este tot ce a venit de la Dumnezeu prin Moise.
In ce priveste legea mozaica, pot spune ca Iisus a confirmat ca prin Moise au venit porunci de la Dumnezeu. Daca cineva (nu tu) respecta acele porunci care nu sunt in contradictie cu Evanghelia este bine, dar daca nu recunoaste ca Iisus L-a scos de sub Lege si tine in continuare legea ca lege si nu ca pe niste invataturi bune, atunci nu este crestin. La fel si cu poruncile care intra in contradictie cu Evanghelia, deoarece tinandu-le pe aceste inseamna ca nu le tine pe ale lui Iisus deoarece nu poti tine doua porunci privitoate la acelasi lucru dar ele sunt diferite (ex. - ori ai voie sa te juri pe cate ceva anume, ori nu ai voie sa te juri pe nimic - nu ai cum sa le tii pe amandoua odata)
Ai spus ca nu tii legea mozaica - stiu ca martorii sunt singura religie (din cate stiu eu ) care intr-adevar traies in conformitate cu Evanghelia si pun accent pe aceasta. Exista insa niste lucruri pe care le-au inteles diferit din cauza ca au raportat noul testament la vechiul testament desi dupa parerea mea sunt doua lucruri diferite, si a explica versete din noul testament cu ajutorul celor din vechiul testament este ca si cum ai incerca sa afli cate Kg. are un Km.
Noi "am murit" fata de legea care ne tinea robi (robii pacatului)
" Dar acum ne-am desfacut de Lege, murind aceluia in care eram tinuti robi, ca noi sa slujim intru innoirea Duhului, iar nu dupa slova cea veche "
( Epistola catre romani a sfantului apostol Pavel)
"Astfel porunca data intai se desfiinteaza, pentru. neputinta si nefolosul ei"
(Epistola catre Evrei a Sfantului apostol Pavel –7/18)
Daca ceva din vechiul testament ar mai fi fost de folos Iisus ar fi propovaduit si acele lucruri, dar Dumnezeu a spus "NOU" si cu acest cuvant a invechit vechea scriptura.
" Si zicand :" Nou", Domnul a invechit pe cel dintai. Iar ce se invecheste si imbatraneste, aproape este de pieire "
( Epistola catre Evrei A sf. Apostol Pavel - 8/12)
Cum explici versetul urmator?
"Cei ce voiti sa va indreptatiti prin lege v-ati indepartat de Hristos, ati cazut din har."
( Epistola catre galateni a sfantului apostol Pavel 5/4)

Încetișor ajungem să analizăm două subiecte! :
pe scurt la acest pe urmă revin la principalul.
"Din cate stiu legea mozaica este tot ce a venit de la Dumnezeu prin Moise.
In ce priveste legea mozaica, pot spune ca Iisus a confirmat ca prin Moise au venit porunci de la Dumnezeu." - Foarte exact.
"au raportat noul testament la vechiul testament desi dupa parerea mea sunt doua lucruri diferite, si a explica versete din noul testament cu ajutorul celor din vechiul testament este ca si cum ai incerca sa afli cate Kg. are un Km" - nu sunt de acord. V.T. arată de unde s-a pornit, cum s-a ajuns...( mă refer la ceea ce nu ține de legea mozaică)
"Cum explici versetul urmator?
"Cei ce voiti sa va indreptatiti prin lege v-ati indepartat de Hristos, ati cazut din har." - la fel ca tine, căutînd să fie declarați drepți prin lucrările legii, lucru imposibil pentru oamenii păcătoși, ei îl resping pe Isus și jertfa sa.
"Dumnezeu a spus "NOU" si cu acest cuvant a invechit vechea scriptura. " - Mircea, fii atent despre ce zice că e învechit. evrei 8:13 traducerea martorilor - 13 Spunând „un legământ nou", el l-a declarat învechit pe primul...
Traducerea cornilescu (ca să nu zici că doar noi așa traducem) 8:13 Prin faptul că zice*: „Un nou legământ", a mărturisit că cel dintâi este vechi,...
Deci a fost făcut alt legămînt în locul celui mozaic. Dar înțeleg și de ce zici tu așa. Traducerea ortodoxă spune "testament" și nu "legămînt", de aici și confuzia. Dar sunt sigur că știi ce este un testament și înțelegi că Dumnezeu n-a încheiat cu Israeliții un "testament" ( testamentul e scris de o persoană pe moarte) ci un legămînt sau o înțelegere, sau o formulare modernă ar putea fi și un contract.

"Daca ceva din vechiul testament ar mai fi fost de folos Iisus ar fi propovaduit si acele lucruri," - le-a predicat evreilor care cunoșteau prima parte a Bibliei de aceia i-a învățat în principal ceea ce nu știau. Dar a făcut și referiri la acea parte a scripturii care nu intra în conținutul legii mozaice, la Adam cu Eva, la Iona care l-a prefigurat, la potopul lui noie care tot prefigurează armeghedonul, poate mai sunt dar nu-mi amintesc la moment. Și Pavel tot s-a referit la scripturile ce nu intrau în legea mozaică pentru a explica de ce a venit Isus și cum ne răscumpără (romani 5; 12 De aceea, așa cum printr-un singur om a intrat păcatul în lume și prin păcat moartea. 5:19 Căci, așa cum prin neascultarea acelui singur om mulți au ajuns păcătoși, tot așa și prin ascultarea acestuia singur mulți vor ajunge drepți)
Deci a fost anulat primul legămînt și ceea ce ține de el și nu toată Scriptura care era pînă la Isus.

""Cei care au murit " - se refera la cei nascuti din nou, adica morti pentru viata aceasta" - întradevăr, se vorbește și despre o moarte simbolică, cei care se botează "mor" față de modul de viață din trecut și de atunci trăiesc pentru a îndeplini voința lui Dumnezeu, își dedică lui viața.
Dar aceasta nu se referă la tot ce spune Biblia despre moarte. faptul că moartea e consecința păcatului rămîne în vigoare și chiar și Pavel confirmă aceasta, la fel și faptul că la moarte persoana "plătește" pentru păcat și deci nu mai este pentru ce o judeca. De asemenea starea morților care am argumentat-o cu versete. Chiar și Isus, cînd a murit Lazar a asemănat moartea cu un somn profund, în timpul somnului omul nu este conștiemt ce se întîmplă în jurul lui. Dar Dumnezeu poate învia morții așa cum noi trezim un om care doarme.
Ioan 3:16 (cornilescu)Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.
Cine va crede să obțină viața veșnică! Dacă sufletul e nemuritor atunci se primeste că oricum toți trăiesc veșnic, doar că după cum zic unii (ortodoxii și alții) unii în rai și alții ăn iad. Dar biblia nu spune " ca să obțină "raiul" ci viața veșnică".

"Iisus nu putea fi ucis, si nici nu putea sa-si dea viata daca ar fi avut viata vesnica PE PAMANT". - Adam dacă nu păcătuia- nu murea, trăia veșnic. Isus s-a născut ca om perfect cum a fost și Adam, și de asemenea putea trăi veșnic deoarece el n-a păcătuit, de aceia și este viața sa un echivalent pentru viața pierdută a lui Adam.

"Treaba ca nu a mers nimeni inaintea lui Ioan Botezatorul in rai este interesanta dar neadevarata.
"Eu sunt Dumnezeul lui Avraam si Dumnezeul lui Isaac si Dumnezeul lui Iacov"? Nu este Dumnezeul mortilor, ci al viilor. (Mat.22:32)" - Hai să vedem tot contextul și la ce se referă.
22:23 În ziua aceea, nişte saduchei, care spun că nu există înviere, s-au apropiat de el şi l-au întrebat 22:28 Deci, la înviere, soţia căruia dintre cei şapte va fi ea... Isus le răspunde - 22: 31 Iar despre învierea morţilor, n-aţi citit ce v-a spus Dumnezeu, când a zis: - citatul tău. Locuri paralele în scriptură - (Luca 20:37) Dar că morții vor fi sculați a dezvăluit chiar Moise în relatarea despre tufa de mărăcini, când îl numește pe Iehova «Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac și Dumnezeul lui Iacob».
(Luca 20:38) El nu este un Dumnezeu al celor morți, ci al celor vii, fiindcă pentru el toți sunt vii".
Deci se referă la faptul că morții vor fi înviați, nu că cei morți sunt oarecum vii și conștienți, fapt ce ar face de fapt învierea nelogică.
"Deci inaintea lui Ioan au mai intrat si altii in rai " - de fapt după cum am văzut - nu! Mai ales că aceasta ar contrazice cuvintele lui Isus - „Nimeni nu s–a suit în cer, afară de Cel care S–a coborît din cer, Fiul Omului" (Ioan 3:13).
Totuși respectele mele pentru faptul că nu afirmi asta cu tărie ci doar presupui și recunoști că n-ai cercetat subiectul - " Eu nu stiu pentru ca nu m-a interesat subiectul acesta,".
Succes și o zi bună.

A incerca sa explici versete din noul testament cu ajutorul celor din vechiul testament suna cam asa :
"Căci păcatul nu va avea stăpânire asupra voastră, fiindcă nu sunteţi sub lege, ci sub har."
( Epistola catre Romani a Sf. Apostol Pavel - 6/14)
A explica acest citat cu ajutorul vechiului testament suna cam asa :
„Tu eşti născut cu totul în păcat", i-au răspuns ei, „şi vrei să ne înveţi pe noi?" Şi l-au dat afară. "
(Ioan - 9/34)
Asa a dat replica preotii lui Iisus in conformitate cu vechiul testament, desi erau voci care sustineau ca si in perioada vechiului testament erau oameni fara de pacat :
"Sunt curat, sunt fara pacat, sunt fara prihana, nu este faradelege in mine. (Iov.33:9)
Cu alte cuvinte, pacatul nu are stapanire asupra noastra dar cu toate aste nu este om fara de pacat datorita pacatului primordial. Acest tip de explicatie este non-sens, nu are nici o logica
Daca notiunea de "vechiul testament" nu ar fi existat Cornilescu nu ar fi folosit-o. Eu cred ca testamentul vechi a fost fagaduinta data de Dumnezeu lui Avram si semintei lui. Cand spun "semintei lui" ma refer la Iisus si chiar si la crestini. Legea practic, nu face parte din vechiul testament deoarece a fost data mai tarziu si EA este legamantul facut de Dumnezeu cu evreii.
A fost anulat legamantul - De acord
Dar nu si toata scriptura - nu stiu, nu am studiat asta, deoarece nu zideste. Nu am studiat nici zeii Greciei antice, nici Coranul, nici vechile scrieri (budiste si nu numai )ale orientului, si asta pentru ca sunt crestin si ma raportez la invatatura lui Hristos. Restul este istorie, interesanta dar atat.

""Căci păcatul nu va avea stăpânire asupra voastră..." - cîteva versete înainte se explică în ce fel să nu stăpânescă păcatul asupra noastră - 12 Păcatul să nu mai domnească deci în corpurile voastre muritoare ca să ascultați de dorințele lor. 13 Și să nu mai prezentați mădularele voastre păcatului ca arme ale nedreptății, ci prezentați-vă pe voi înșivă lui Dumnezeu ca vii, din morți cum erați, și prezentați-i mădularele voastre lui Dumnezeu ca arme ale dreptății.
Adică ne împotrivim dorințelor păcătoase ale corpurilor noastre imperfecte, dacă le-am da curs am fi robii păctului fiindcă ne supunem. Dar ne împotrivim și facem ce este plăcut lui Dumnezeu.

"A explica acest citat cu ajutorul vechiului testament suna cam asa :
„Tu eşti născut cu totul în păcat", i-au răspuns ei, „şi vrei să ne înveţi pe noi?" Şi l-au dat afară. "
(Ioan - 9/34)
Asa a dat replica preotii lui Iisus in conformitate cu vechiul testament," - n-am înțeles de ce adică așa s-ar explica? Și replica rspectivă a fost adresată de fapt orbului vindecat, nu lui Isus.

"Cu alte cuvinte, pacatul nu are stapanire asupra noastra dar cu toate aste nu este om fara de pacat datorita pacatului primordial. Acest tip de explicatie este non-sens, nu are nici o logica " - am scris mai sus în ce sens nu mai are stăpînire asupra noastră.

"Daca notiunea de "vechiul testament" nu ar fi existat Cornilescu nu ar fi folosit-o. Eu cred ca testamentul vechi a fost fagaduinta data de Dumnezeu lui Avram si semintei lui. Cand spun "semintei lui" ma refer la Iisus si chiar si la crestini. Legea practic, nu face parte din vechiul testament deoarece a fost data mai tarziu si EA este legamantul facut de Dumnezeu cu evreii. " - nu ne prea înțelegem cu noțiunea.
În general, vechiul tetament este prima parte a bibliei de la geneza la Maleahi. El conține informații despre creare, despre legămîntul Avraamic (Iehova i-a spus: „Ieşi din ţara ta, dintre rudele tale şi din casa tatălui tău şi du-te în ţara pe care ţi-o voi arăta. Voi face din tine o naţiune mare, te voi binecuvânta şi îţi voi face un nume mare, iar tu să fii o binecuvântare pentru alţii. Îi voi binecuvânta pe cei ce te binecuvântează şi îl voi blestema pe cel ce te blestemă şi prin tine se vor binecuvânta toate familiile pământului" (Gen. 12:1-3). Aceasta este prima consemnare a legământului avraamic, legământul pe care Iehova Dumnezeu l-a încheiat cu Avraam.), legămîntul legii moaice, si alte detalii istorice. Confuzia era în traducerea ortodoxă care numește legămîntul legii "vechiul testament", de aceia nu e clar la ce se referă. N-am nici o obiecție că Cornilescu folosește denumirea "V.T." deoarece nu o face cu referire la lege ci la prima parte a Bibliei.
"nu am studiat asta, deoarece nu zideste" - cum să zic, spunea el Pavel -. 4 Căci tot ce a fost scris mai înainte a fost scris pentru instruirea noastră, pentru ca prin perseverența noastră și prin mângâierea din Scripturi să avem speranță.
happy

N-am vrut să comentez inițial ca să nu fie prea mult, dar nu m-am putut abține, mai als că s-ar lăsa o impresie falsă că ar exista oameni fără păcat în afară de Isus, oameni ce n-au moștenit păcatul originar.
""Sunt curat, sunt fara pacat, sunt fara prihana, nu este faradelege in mine. (Iov.33:9)"
altă traducere sună "9 «Sunt pur, n-am nicio fărădelege;
sunt curat, n-am nicio nelegiuire". Dar chiar luînd în considerare prima traducere - sunt cuvintele lui Elihu, nu ale lui Iov, și dacă folosești trimiterile de la versetul dat vezi ce a spus Iov despre sine - (Iov 16:17) deşi în mâinile mele nu există violenţă, iar rugăciunea mea este curată.
(Iov 23:11) Piciorul meu s-a ţinut de paşii lui; am păzit calea lui şi nu mă abat de la ea.
(Iov 29:14) Mă îmbrăcam cu dreptate şi ea mă acoperea. Justiţia îmi era mantie şi turban.
Deci nu afirmă că este fără păcat, altfel ar contrazice Biblia -( romani 3: 23 Căci toți au păcătuit și nu ajung la gloria lui Dumnezeu,) ci că respecta normele și legile lui Dumnezeu care le cunoștea la moment.

Atunci cand spune "sunt pur ", sau "sunt farta pacat" eu cred ca Iov este destul de explicit si nu mai este necesar ca noi sa subintelegem altceva din alte versete care nu sunt la fel de explicite
Asta e parerea mea, si eu am convingerea ca cei care sunt crestini sunt SFINTI (dealtfel asa se si numeau in vremea apostolilor) si sunt fara de pacat.
Si tot parerea mea este ca Iov afirma ca este fara pacat si nu exista nici un citat din cele pe care tu le-ai dat din care sa reiese ca ar fi facut vreun pacat. Tu pleci de la ideea ca nu este nimeni fara pacat, dupa care cauti sa gasesti vreo aluzie la faptul ca Iov ar face totusi cate ceva rau, dar daca punctul tau de plecare (nu este om fara pacat )este gresit? Iov spune ca nu are pacat!

"Caci pacatul nu va avea stapanire asupra voastra "
Daca spune ca nu va avea stapanire atunci ASA ESTE. Faptul ca in corpurile noastre sa nu mai existe dorinte care duc la pacat este logic deoarece crestinii TRAIESC POTRIVIT INVATATURII LUI IISUS, deci nu fac fapte rele. Crestinilor li se spune ca pacatul nu va mai avea stapanire asupra lor nu oamenilor de rand care traiesc sub Lege si alte multe porunci din Vechiul Testament
Pavel se referea la evrei - tot ce a fost scris inainte a fost ca un indreptar dat pana la venirea lui Iisus, si acest indreptar era intr-adevar pentru instruirea lor

Tu ai scris :
Ioan 3:16 (cornilescu)Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.
Si exact asa este - crestinii care cred in Iisus au viata vesnica iar ceilalti sun asa cum soui tu - au pacate si vor fi judecati
Ai spus :
"Iisus putea trai vesnic ". Nu ai de unde sa stii
"viata sa este un echivalent pentru viata pierduta a lui Adam". Neclar (nu inteleg ).

"cand spune "sunt pur ", sau "sunt farta pacat" eu cred ca Iov este destul de explicit " - o mică corectare, deși am menționat-o, Nu Iov spune ci Elihu.
"Tu pleci de la ideea ca nu este nimeni fara pacat," - deoarece aceasta spune Biblia, și mă refer la păcatul moștenit. Și nu am avut în vedere că Iov păcătuia făcînd ceva rău, nu, în privința aceasta e un exemplu, ci la faptul că ca și toți oamenii a moștenit păcatul și ca rezultat - moartea.

Cum înțelegi tu "răscumpărarea"? Cum ne-a răscumpărat Isus? De ce pentru aceasta era neapărat nevoie să moară?
1 timotei 2:, 6 care s-a dat pe sine ca răscumpărare corespunzătoare pentru toţi — despre aceasta se va depune mărturie la timpul fixat
Ca să avem o bază comună de la care să pornim, altfel putem vorbi ca surdul cu mutul. happy

Orice mare preot, pentru a sfinti pe cei din biserica lui, trebuie sa aduca o jertfa (un taur, un berbec, etc) si cu sangele acestuia sa se sfinteasca pe el si pe ceilalti din biserica.
Iisus a devenit Mare Preot peste casa lui Dumnezeu, si ca orice mare preot trebuia sa aduca si El o jertfa, si El s-a adus pe Sine ca jertfa, o singura data (nu in fiecare an, cum aduceau ceilalti mari preoti ). In acest fel El a dobandit vesnic acasta titulatura (nu stiu cum sa o numesc) de mare preot, prin urmare am fost luati (CUMPARATI prin jerta lui, adica sangele lui cu care ne-a sfintit vesnic) de la celalti mari preoti, si vom avea mare preot pe Iisus si asta vesnic. In acest fel ceilalti mari preoti NU MAI AU CA ENORIASI PE CRESTINII LUI IISUS. Ei exista (sau mai bine spus ar trebui sa existe) pentru cei care nu sunt ai lui Iisus, si au ales sa traiasca in continuare sub Lege. Acestia au pacate si probabil au nevoie de cineva sa ii sfinteasca anual asa cum era inainte