Am avut in vizita, acum cativa ani, o domnisoara din Franta _ Biaritz si am servit-o cu ciorba de fasole, cu cimbru (a luat si acasa un manunchi, asa de mult i-a placut aroma) sau cu perisoare, sarmale, tochitura, dar nu prea grasa si prijita tare, branza de vaci cu smantana(i-a placut nespus de mult), mamaliga ( vazut pentru prima oara - a crezut ca-i tort - nu a fost incantata), vin rosu (i-a placut), foarte multe fructe, cartofi, taiati felii si presarati cu sare, copti pe gratarul din cuptor...chiar a dat o mica petrecere cu acest, asa-zis, fel de mancare, placinta cu iaurt, cu mere, prajitura cu gem... a fost foarte frumos... vecinii de peste Prut, care spun ca sunt romani, si sunt, au niste feluri de mancare deosebite de ale noastre si multe secrete in ale dulciurilor...am invatat foarte multe retete de la ei... draga Gustos, cred ca am sa-ti trimit cateva, foarte bune si simple...
Am avut in vizita, acum cativa ani, o domnisoara din Franta _ Biaritz si am servit-o cu ciorba de fasole, cu cimbru (a luat si acasa un manunchi, asa de mult i-a placut aroma) sau cu perisoare, sarmale, tochitura, dar nu prea grasa si prijita tare, branza de vaci cu smantana(i-a placut nespus de mult),mamaliga ( vazut pentru prima oara - a crezut ca-i tort - nu a fost incantata), vin rosu (i-a placut), foarte multe fructe, cartofi, taiati felii si presarati cu sare, copti pe gratarul din cuptor...chiar a dat o mica petrecere cu acest, asa-zis, fel de mancare, placinta cu iaurt , cu mere, prajitura cu gem...a fost foarte frumos... vecinii de peste Prut, care spun ca sunt romani, si sunt, au niste feluri de mancare deosebite de ale noastre si multe secrete in ale dulciurilor...am invatat foarte multe retete de la ei...draga Gustos, cred ca am sa-ti trimit cateva, foarte bune si simple...
Eu zic sa le pui sticla de tuica sau palinca in fata. Dupa, e mai putin relevant ce mananca. Cei pe care i-am intalnit pana acum, sunt incantati oricum de mancarea romaneasca tip sarmale cu mamaliga.
Prima data as incepe cu un paharel de palinca de prune apoi l-as trata cu niste mici cu mustar apoi o ciorba de potroace cu un ardei iute.
Sarmalute cu mamaliguta si cu bacon (sau ciolan )iar ca desert le-as oferi o placinta cu mere sau branzoici.
Pofta buna!
Ciorba cu perisoare, sarmalute cu smantana si mamaliguta, ciolan afumat cu fasole, tochitura, placinte poale-n brau
Pai... as incepe cu un bulz de mamaliga cu branza, putina afumatura si smantana, slaninuta afumata si un pahar de palinca, as trece la o ciorba de burta dreasa cu smantana si mujdei de usturoi, bineinteles sarmale cu un vin rosu de tara si as termina cu poale in brau si papanasi
PAi as incepe cu un bulz de mamaliga cu branza, afumatura si smantana, putina slaninuta afumata si cun cas afaumat totul stropit cu un paharel de palinca, as trece la o ciorba de burta sau o supa cu taineti de casa -- asta dupa preferinte, as trece la faimoasele noastre sarmalute cu un vin de tara si as incheia cu poale in brau si papanasi
La unul din pranzuri as oferi o masa pescareasca:icre si stiuca umluta in deschidere apoi bors de peste cu leustean si peste prajit tavalit in prealabil in malai amestecat cu faina, cu mujdei si mamaliga.Ca desert o placinta cu branza dulce aromata, frageda, facuta cu foi obisnuite din comert
Sugestii pentru cina:tocinei cu smantana sau iaurt, alivenci, coltunasi cu afine(ies mov), placinta de foi cu carne si ficat, lapte cu cozonac, ochiuri cu urzici.Nu toate deodata. Mira
Sa mai adaug:pui cu smantana si mamaliguta, ciuperci(hribi)cu smantana si cu mamaliguta, scrumbie de Dunare la gratar cu lamaie. Mira
Ghiciti, ce-mi cer prietenii cand vin in vizita:
1. palinca de prune de la cazan, fiert de 2 ori
2. fasole boabe cu ciolan afumat, facut la ciaun
3. sarmale cu nuca (in loc de carne), daca se poate in frunze de vita de vie
4. clatite cu urda si marar
5. gulas din cartofi cu afumaturi (sunca, carnati etc) de casa, fiert la ciaun, cu mult ardei, gogosi si ardei iute
6. gulas de berbecut fiert la ciaun
7. placinta cu varza
si asi mai putea continua cu multe.
Evident, pentru cei care nu consuma careva (ex. carnea de porc), prepar altceva.
Ce am observat: majoritatii ii plac mancarurile "tari", ce nu prepara acasa: cele iuti, cu grasime, afumate etc.
De palinca nici nu vorbesc... niciodata nu-mi ajunge!
Plăşinti cu brânzî, borş di pui, ciorbî rădăuţanâ, sarmali cu smântânâ, tochiturî, pârjoali moldivineşti, bulz cu brânî di oi, hrighi şî ochintişi cu smântânî şî multi altili di pi la noi.
Iubitul meu este spaniol, prima data cand l-am invitat sa manance a fost incantat. a baut un paharel de tuica, am facut ciorba de pui taraneasca si sarmale (acum sunt preferatele lui) si placinta cu mere. a fost incantat. acum preferatle lui si al prieteñilor sunt sarmalele, friptura de poc la cuptor, micii, ardeii umpluti si ciorba de pui taraneasca. eu sfatuiesc sa faceti mancare traditionala si nu ceea ce o faceti voi in casa pentru familie, sa vada ce bine se manaca in Romania.
Bors, sarmalutele (mmm) cu mamaliguta smantana si ardei, o friptura la tava sau o rulada de carne, un carnat facut in casa, o zacusca, cozonac, poale in brau, un vin rosu
L-as tratarisi cu o ciorba cu perisoare sau peste, ardei umpluti, placinte poale-n brau si dupa o mancare zdravana parca ar merge si o grasa de Cotnari.
Mancarea este fudulie pe cand bautura este temelie si ar mai merge o Tamaioasa Romaneasca, Francusa, Feteasca alba, Busuioaca de Moldova.Pa cuvant.
Eu fiind din moldova i-as servi cu poale-n brau, tochitura moldoveneasca cu branza de burduf, bors de gaina cu taitei de casa, sarmalute cu smantana si mamaliguta, racituri, placinta cu mere, cu dovleac,, mititei, pastrama, branza de oi...
Hribi cu smantana, pastrav, piftele marinate, friptura de curcan, ulada din carne de pasare, prajitura casei.
Sarmale supa de gaina cu taitzei de casa taiatzi cu cutzitul (ca cei taiatzi cu masina ai impresia ca maninci par) cartofi umplutzi cu aluat de chiftea coptzi in cuptor si servitzi cu sos de rosii sau de marar, ciuperci si frigarui pe gratar, daca esti din partea vestica al RO atunci cumpara MITITEI si VIRSLI de la Brad sau Halmagi sa nu lipseasca mamaliga si cirnatzii de casa afumatzi si prajitzi putinpe gratar sau in cuptor
Tochitura este 100% traditionala. Sarmalele sunt 'furate' de la turci si bors de fasole servit rece cu ceapa roshie
Sarmalele, din pacate, nu sunt traditionale romanesti.Sunt originare din Turcia.
Mararul, in schimb, nu am auzit sa fie utilizat si in alta parte.Are o aroma puternica si poate fi adaugat cu succes la mancarurile de legume.
Tochitura de porc, cu mamaliguta, ciorba cu pasare de la tara si taitei de casa, pui taranesc la cuptor, preparatele traditionala din porc si multe alte bunataturi
Buna intrebare. Pei... un bulz- micdejun, o mamaliguta aburinda cu smantana- la pranz, si seara, la cina, o placinta
gata scoasa din cuptor de mere, impreuna cu un suc de mere, proaspat stors de la...robotul de bucatarie.
Pofta buna lui, strainului!
E si nesimtit, ca mananca prea mult!
Din ce strainatate? la evrei i la arabi nu le poti da porc. marea majoritate a europenilor nu pot suferi mamaliga...etc
Din experienta mea pot sa-ti spun ca strainii sunt foarte incantati de toate preparatele prospete cu legume sau carne din gospodarie care au un gust super si salatele proaspete si mai ales sosurile noastre calde si asortate la toate felurile doi. Unii cu greu incearca mamaliga sau sarmalele, dar dupa un timp le plac la fel de mult ca toate mancarurile gatite cu atata truda de romani si ne apreciaza foarte mult efortul. Pe langa asta apreciaza foarte mult cum sunt servitit ma refer la igiena si curatenia bucatariei si a casei in general.
BucurCristina întreabă: