| Mădă0611 a întrebat:

Deci. Avem doua persoane, G si E, sa le zicem Gabi si Emi, desi ma gandeam la g de la good si e de la evil. Gabi e bun, Emi e rau. Daca am putea da timpul inapoi, i-am inlocui, apoi am lasa timpul sa curga fix ca inainte, deci aceleasi informatii se scriu in creierul fiecaruia, 100% aceleasi, doar locurile sunt inversate, in prezent Gabi e Emi si invers? Eu zic ca da, si daca vorbim de perceptie, voi? Bine, excludem vreo afectiune fizica din nastere.

Am ajuns la o idee: suntem toti acelasi organism, dar in functie de mediul in care am crescut, raspundem diferit oricarei actiuni din jur, daca am creste in acelasi mediu, 100% acelasi (tot repet asta pentru ca o singura informatie in plus sau in minus cantareste mult pentru psihic), am fi la fel, daca acum nu concepem ca am putea omori sau viola, daca am fi crescut fix cum a fost crescut un criminal sau un violator, am face fix ce fac ei.

94 răspunsuri:
| moshulica a răspuns (pentru Mădă0611):

Ma bucur ca discutia se poarta intre oameni maturi si-mi cer scuze pentru insinuarea din mesajul meu precedent. Desigur, aici ne "batem" intre noi cu argumente personale, intuite, fara argumentari stiintifice.
Inca de la nastere, copiii nu sunt identici, nici pe dinafara nici pe dinauntru. Diferentele sunt suficiente pentru mama sa-i deosebeasca imediat! Nu exista nici macar un organ care sa fie tip, identic la toti nou-nascutii. Nici creierul, evident. De aici rezulta diferente de perceptie inca de la varsta zero. Degeaba vin informatii identice daca ele nu sunt acumulate in egala masura si apoi trecute prin aceleasi "filtre". Nici macar gemenii univitelini nu se comporta identic inca de la nastere si, desi traiesc in acelasi mediu, se dezvolta diferit inclusiv fizic, chiar daca sunt de acelasi sex.

| J0B0MAT a răspuns (pentru Mădă0611):

Ai putea fi fricos pentru că vei fi închis sau că vei rata şi vei fi tu ucis sau că nu vei avea şanşa să ai viaţa pe care o vrei dacă vei deveni un criminal. Conştientizezi noţiunea de dreptate pentru că ai citit o carte, ai văzut un film, ţi-a explicat cineva sau pur şi simplu ţie nu ţi se pare drept să iei viaţa altei persoane.Sunt multe situaţii care îl pot determina pe un om în timp să aleagă ceva sau altceva.
Uite de exemplu eu urăsc ceapa şi prefer să îmi fac altă mâncare sau să nu mănânc deloc dacă mâncarea are ceapă, chiar dacă e singura mâncare pe care o am.Nu ştiam de ce urăsc ceapa, dar apoi mi-am dat seama că am fost îndopată cu ceapă coaptă atunci când eram răcită, mică fiind şi nu îmi plăcea.Iar acum am de ales, deşi toţi preferă ceapa şi îmi spun că e bună, eu aleg să nu mănânc.

| Clorox a răspuns (pentru Drimmero):

Nu inteleg ce ai spus, aia sunt oameni sau ce?

| whatevernvm a răspuns (pentru Mădă0611):

Da, de fapt asta e una din dorintele mele intunecate si ascunse.

| Mădă0611 explică (pentru moshulica):

Am zis " daca am putea da timpul inapoi, i-am inlocui, apoi am lasa timpul sa curga fix ca inainte, deci aceleasi informatii se scriu in creierul fiecaruia, 100% aceleasi, doar locurile sunt inversate".

Gemenii nu se comporta identic pentru ca parintii nu se comporta identic cu ei. In acelasi mediu poti primi informatii diferite de cele primite de altcineva. In camera in care dorm gemenii, lumina de pe hol creaza o umbra intr-o parte si alta, sau niciuna, in alta parte; cel care a vazut umbra deja creaza monstri in mintea lui, si se teme de umbre si intuneric, celalalt n-a vazut-o, nu se teme, dar daca era unu singur, cel care n-a vazut-o, si o vede, neintelegand ce e, o sa inceapa sa se teama.

| Mădă0611 explică (pentru J0B0MAT):

De unde stii ca vei fi inchis, sau ca ai putea rata, sau ca vei fi ucis, s-a.m.d?

"Conştientizezi noţiunea de dreptate pentru că ai citit o carte, ai văzut un film, ţi-a explicat cineva sau pur şi simplu ţie nu ţi se pare drept să iei viaţa altei persoane." Iezact!
Si daca n-ai fi primit acea informatie dintr-o carte, film, de la cineva?

"pur şi simplu ţie nu ţi se pare drept să iei viaţa altei persoane" nu exista asa ceva, auzi, observi, de undeva iei ideea ca nu-i drept sa iei viata altei persoane.

Eu n-am treaba cu ceapa, ci cu ridichea neagra, dar daca m-ar fi indopat cineva cu ceapa, cel mai probabil eram ca tine in privinta asta. Orice lucru pe care il faci, are legatura cu trecutul, trebuie doar sa cauti, si o sa descoperi ca nu exista liber arbitru. Mie imi place mirosul de caldura de tren. laughing Se simte si in masini. Cand eram mici ne duceau parintii la un targ de Sf Nicolae de unde ne cumparau turta dulce, acadele, jucarii, haine, adica era veselie; mergeam cu trenul si era iarna, deci caldura era pornita. Miros de caldura de tren = copilarie, veselie... Poate nu-s singura, adica sigur nu-s singura. Cei care au vut vreo intamplare nefericita in tren, iarna, asociaza acel miros cu pericolul, asa ca il ocolesc.

| moshulica a răspuns (pentru Mădă0611):

Imi reafirm limitele in domeniul asta... imi mai insusesc si eu parerile altora incercand sa le justific cu argumente proprii...
La o simpla cautate pe google cu "criminalitate gene", prima "oferta" este
http://www.descopera.ro/......actiunilor

Cu zestrea genetica ne nastem!

| J0B0MAT a răspuns (pentru Mădă0611):

Vei putea lua informaţiile din orice altă parte, nu stau acum să mă gândesc la milioanele de situaţii posibile. Fiecare reacţionează diferit, alege diferit.Nu suntem roboţi. Dacă am avea cu toţii să zicem acelaşi şir de trăsături dobândite,ar face diferenţa celelalte trăsături care formează personalitatea fiecăruia. Pentru că la unii predomină unele sentimente şi pasiuni,la alţii altele,pe unii îi motivează ceva,pe alţii altceva,unii vor ceva,iar alţii altceva,unii sunt colerici,alţii melancolici, sangvinici şi tot aşa.Şi fiecare sentiment, pasiune, trăsătură, percepţie depind una de alta astfel încât mă determină pe mine să aleg să fac ceva, iar pe altul altceva.Şi aspecul fizic e diferit şi ne determină să facem ceva sau altceva, Unul complexat de înălţime poate preferă să nu sară peste nişte obstacole pentru că îşi dă seama că nu va putea face asta la fel de bine ca altul mai înalt şi de aici poate nu va mai vrea să aibă motive să sară peste acele obstacole.

| Mădă0611 explică (pentru moshulica):

Genele au treaba cu aspectul si instinctele, logic ca toata lumea stie sa omoare, e instinctul de supravietuire, conteaza daca o faci, cum o faci, si aici e mediul. Si logic ca genele creaza creierul, dar informatiile si felul in care sunt aranjate si alese cand apare o intrebare, sunt date de mediu. Exemplul cu calul din raspunsul pentru Inferno.
Si cum se face ca unii nu suntem criminali desi stramosii nostri erau, si e in "zestrea noastra genetica"?
Eu am inteles perceptia dintr-o prostie, m-am otravit cu o planta care cica e benefica, daaaaar doar daca nu depasesti o anumita cantitate (nu etnobotanice sau droguri). Pentru ca planta nu mirosea bine, semn ca-i daunatoare (asta e in adn, molecula x = otrava, trece prin nas, creierul recunoaste forma moleculei, stie ca e otrava, ii atribuie miros neplacut, respingator, eventual aspect si gust respingator, e instinctul de supravietuire) am baut si suc cand mancam. Mno, am varsat tot, reactie normala, si dupa un timp cand sa beau suc din acela, era sa imi dau matele afara. Creierul a asociat mirosul sucului cu otrava. Raspuns/reactiune.

Si inca ceva apropo de crime si chestii "faine". Am o catelusa careia i-am tot zis ca nu-i voică sa se bata, sa muste, chiar sa latre ore in sir. Zilele trecute s-a luat dupa ea o catea sfert cat catelusa mea, putea s-o manance, la propriu, dar a fugit ca sa nu se bata, ca "nu-i voică".

http://www.sfaturimedicale.ro/......nu-influen eaz?-personalitatea-oamenilor

Articole sunt destule.

| Mădă0611 explică (pentru J0B0MAT):

Uof. Personalitatea cuiva se formeaza pe baza informatiilor acumulate.
De ce la unii predomina unele sentimente si la altii altele?
De ce e complexat acel cineva de inaltimea lui?

| J0B0MAT a răspuns (pentru Mădă0611):

Astea sunt lucruri pe care poate doar acea persoană ar putea şti să spună de ce sunt astfel sau care sunt înnăscute și nici măcar ea nu ar putea şti exact de ce.
Dar tu crezi se pare că nu ne naştem cu nimic, ci tot ceea ce suntem dobândim, ceea ce din perspectiva psihologilor cel puţin nu este adevărat. Factorii externi vin şi se bat cap în cap cu ceea ce avem şi ne fac să dobândim unele trăsături sau să respingem ceea ce primim din exterior şi să ne ghidăm după ceea ce ne motivează din interior. Persoanlitatea cuiva evoluează pe parcursul vieţii, dar trăsăturile înnăscute sunt o parte importantă a ei, alături de ceea ce acumulăm.

| moshulica a răspuns (pentru Mădă0611):

Ei da, te-am prins, ti-ai taiat singura craca de sub picioare! 19% nu inseamna 0%! Iata ca toata lumea recunoaste ca, macar intr-o oarecare masura, genele influenteaza comportamentul nostru. Las si eu de la mine ceva (din convingere, nu din amabilitate) si recunosc ca informatiile acumulate in timpul vietii sunt foarte importante in formarea noastra (dar nu singurele responsabile) daca recunosti si tu ca doi oameni cu structura genetica diferita nu pot evolua identic chiar daca li se transmit aceleasi informatii! Altfel, nu recunosc nimic!

| Mădă0611 explică (pentru moshulica):

Am zis ca in ADN e instinctul de supravietuire, deci si de reproducere, care e tot supravietuire. Cica ne alegem partenerul in primul rand dupa miros, trebuie sa aiba sistem imunitar diferit, asta e in ADN, dar daca are si nu e femeie de casa, iar tu vrei una de casa, n-o s-o vrei ca mama a copiiilor tai.
Nu trebuie sa recunosti nu stiu ce, nu e vreun concurs, eu am observat ca tot ce suntem si tot ce facem e rezultatul trairilor noastre, adica a informatiilor scrise in creier, pana la proba contrarie, care, slabe sanse sa existe, ideea ramane in picioare.

| Mădă0611 explică (pentru J0B0MAT):

Daca ai fi uitat amintirea cu ceapa, nu ai fi stiut de ce nu iti place, si ai fi zis ca e ceva innascut, nu?

Venim cu instinctele, pe care le potolim prin educatie.
Ce ar fi innascut si cine ar stabili cu ce sa te nasti si cu ce nu?

| J0B0MAT a răspuns (pentru Mădă0611):

Ăla a fost un exemplu că ai posibilitatea de a alege ceva, după ce ai experimentat acel lucru şi ai văzut că nu îți place.
Poţi singur să spui, dacă ai capacitatea, ce ai avut din naştere şi ce nu, în urma unui studiu asupra psihicului uman şi a observării diferitelor reacţii ale mai multor oameni în aceeaşi situaţie. Se zice că deşi mai mulţi privim acelaşi obiect, vedem altceva.
Psihicul uman e foarte complex, sunt foarte multe de care depinde şi cea mai mică acţiune a noastră.
Dar dacă tu consideri că ne formăm doar în urma acţiunii factorilor externi şi nu vrei să studiezi psihicul uman în amănunt şi să crezi ceea ce spune, eşti liber/liberă să crezi ceea ce vrei. Nu mai continui pentru că am de făcut alte lucruri şi în plus nu am de ce să încerc să te fac să crezi ceva ce nu vrei să crezi.
Asta e părerea mea, bazată pe ceea ce spun psihologii, pe ceea ce am analizat la mine şi la alţii, că mai multe persoane crescute exact la fel, în acelaşi mediu, se vor diferenţia totuşi datorită trăsăturilor înnăscute care le au şi le vor determina să facă şi să fie altceva.

| moshulica a răspuns (pentru Mădă0611):

In ADN se zice ca sunt multe dar nu se stiu inca decat putine. Hahahaaa...chestia cu alesul partenerului dupa miros cred ca e valabila doar la femei, ca ele au simtul olfactiv mai ascutit. Masculii, in general, nu vor decat sa simta miros de femela! E drept ca in cazul oamenilor mai apar si niste criterii de selectie pe langa miros (la unii mai multe, la altii mai putine) dar nu arareori ne mai inselam in "cititul" a ceea ce e scris in ADN ori infipt in capsor in perioadele de acumulari.
Ei, si tu, unde ti-e simtul umorului? Disputa noastra nu era de genul "care pe care" ci una menita sa ne aduca si zambetul pe buze!

| Inferno a răspuns (pentru Mădă0611):

"daca doua persoane ar primi fix aceleasi informatii din primele secunde de viata, ar avea aceeasi perceptie. "
Da, numai ca asta este fals. Creierul fiecarui individ este unic (chiar si pentru gemenii monozigoti) si sunt acele variatiuni insesizabile ce creaza diferenta: Efectul fluture.
Pentru ca ce spui tu sa fie corect ar trebui sa ai nu numai informatii identice, dar si organisme 100% identice. Si din cate stim natura e prea imperfecta pentru a crea asa ceva.

"Lumea e doar fizica si chimie..."
Da, numai ca astea doua sunt mai complicate decat crezi tu. Suficient de complicate incat a fost necesara introducerea unei noi discipline: Biologie.
Oare de ce? Ca daca am fi putut explica viata doar fizic si chimic nu am mai fi avut nevoie de asa ceva.

M-am plictisti de exemplele tale triviale. Iti amintesc ca prin "organism" te referi la 40 de trilioane de celule care interactioneaza in cele mai complexe moduri posibile. Comparativ cu asta meteorologia este joaca de copii...

| Mădă0611 explică (pentru J0B0MAT):

Nu-i nevoie de studiu psihologic ca sa stii ca fiecare om percepe diferit lumea, nu exista doua persoane care s-o perceapa identic, tocmai pentru ce ziceam. Perceptia e subiectiva, si e creata pe baza trairilor tale, ceva e frumos sau urat, in functie de ce iti transmite. Ma gandeam acum la ceva. Si sistemul imunitar influenteaza perceptia, dar creierul tau influenteaza sistemul imunitar, grijile il slabesc, alimentatia proasta la fel.

Nu mi-ai raspuns la "Ce ar fi innascut si cine ar stabili cu ce sa te nasti si cu ce nu?"

| Mădă0611 explică (pentru moshulica):

Nu e care pe care, voiam idei convingatoare, pro sau contra. Nu gasesc nimic de ras la subiectul asta ca ajung la alte idei. Daca e cum spun, inseamna ca cei rai sunt victime, adica stiam ca sunt, dar nu am analizat atat. Si daca sunt victime, e inuman sa-i tratam mai urat decat au fost tratati deja, dar daca n-o facem, o sa fim noi victimele lor. Dar asta e alt subiect. big grin Sau am gasit motivul sa ma apar, reactia mea, vorbesc la modul general, e doar raspuns la actiunea cuiva.

| OoBunnyoO a răspuns:

Exista anumite trasaturi cu care ne nastem. Psihopatia de multe ori este innascuta, caracterizata printr-o activitate anormala a cortexului prefrontal. Aceasta activitate poate fi genetica, insa poate fi dobandita. Creierul copiilor abuzati si batuti in timpul copilariei, in mod repetat, arata o dezvoltare scazuta a creierului prefrontal sau din nou, o activitate anormala a acestuia. Acestea fiind spuse, exista predispozitii genetice. Asta a fost un exemplu concret. Insa, mai abstract vorbind, ne nastem cu o anumita serie de trasaturi, in functie de, asa cum am mai spus, predispozitia genetica, ceea ce determina felul in care functioneaza creierul nostru. Unii copii din nastere vor fi introverti, alti extraverti, altii vor excela in gandirea logica, altii vor avea capacitati lingvistice foarte dezvoltate. Aceste predispozitii genetice sunt demonstrate de testele facute pe diferentele dintre sex, precum faptul ca baietii se nasc cu un simt al orientarii mai bun decat fetele, dar fetele sunt mai bune in a se exprima, dar si pe testele facute pe gemenii identicii.

Pe langa trasaturile astea rudimentare cu care ne nastem, conteaza foarte mult si mediul inconjurator. Daca te nasti psihopat intr-o familie decenta, care isi ia timp sa te invete normele societatii in care traiesti si iti arata consecintele faptelor tale, pe o cale progresiva, in mare parte, oferind explicatii, exista sanse foarte mari sa te integrezi in societate. La fel, diferentele dintre barbati si femei sunt innascute, intr-o anumita masura, dar parintii le influenteaza. Baietii, din cauza testosteronului vor cauza mai des probleme si se vor lua la bataie mai des decat fetele. Din cauza asta, parintii ii incurajeaza sa se controleze mult mai mult decat la incurajeaza pe fete. La perioada maturitatii, barbatii ajung in general, sa fie mai controlati decat fetele din punctul de vedere al emotiilor. Nu vor incepe sa planga atat de usor, nu incep sa tipe asa repede, nu arunca cu vaze etc. Evident, exista si barbati cu probleme cu nervii, cum exista si femei. Dar barbatii sunt in general, mai calmi decat femeile, in mare parte din cauza educatiei.

In concluzie, nu exista doi oameni identici, din punctul de vedere al caracterului. Nici clonati, daca i-ai face. Exista o interactiune constanta intre individ si mediul inconjurator, iar un individ ar putea reactiona la acelasi eveniment intr-un fel, in timp ce altul in alt fel. In ultima perioada, s-a ajuns la concluzia ca influenta ar fi in jur de 50%-50% intre predispozitia genetica si mediul inconjurator, desi balanta se inclina spre cea de a doua optiune. Majoritatea sustin ca mediul inconjurator ar cantari chiar 60, 70% in formarea personalitatii unui individ.

| Mădă0611 explică (pentru OoBunnyoO):

Si cum, au scanat creierul la nastere si au zis "hooopaa, un psihopat in plus in lume"? Am zis in intrebare ca fara afectiuni fizice, o forma anormala a creierului e afectiune fizica, dar trecem peste.
Iar asta cu introvertitul si extrovertitul din nastere n-o cred. Ai ceva cunostinte convingatoare? laughing

| J0B0MAT a răspuns (pentru Mădă0611):

Înnăscute sunt trăsăturile pe care psihologii le numesc ca fiind înnăscute, pe care cred că poate ar trebui să le studiezi." Cine ar stabili cu ce să te naşti?' -la asta nu cred că există vreo persoană care poate să îţi răspundă mai mult poate decât vreo forţă divină sau moşteniri.
Şi sistemul imunitar influenţează, şi aspectul fizic, totul influenţează şi percepţia şi actiunile tale şi alegerile, alături de mecanismele psihice.

| Mădă0611 explică (pentru Inferno):

Biologia e studiul organismelor vii, numa' ca astea sunt fizica si chimie. devil Da, si biologia are cateva ramuri, si alea au sau o sa aiba cateva ramuri, si tot asa. De ce esti atras sau respins de ceva? (intrebarea e retorica, dar daca vrei sa raspunzi, e oky doky).

Avem gemeni cu "acele variatiuni insesizabile ce creaza diferenta", dar inca de la nastere, primesc fix aceleasi informatii, chiar si umbra unuia dintre parinti cand vine sa spuna "noapte buna", orice alint, orice mangaiere, orice lovitura, tot, cum ar putea sa raspunda diferit cand raspunsurile pe care le au in minte sunt identice? Poti face oxigen din doi atomi de hidrogen?

| Mădă0611 explică (pentru J0B0MAT):

Nu toti psihologii merita titlul de psiholog, unii sunt praf.

Felul in care te vezi tine de perceptie, la fel criticile sau aprecierile altora, daca te influenteaza sau nu, iar perceptia e invatata.

| J0B0MAT a răspuns (pentru Mădă0611):

Vorbim de studiile consacrate care stau la baza psihologiei, nu de ceea ce îţi spune un psiholog care nu merită să fie numit astfel.
Te naşti cu capacitatea de a percepe şi percepi ceea ce e în exterior. Felul în care te vezi nu ţine numai de percepţie, ceea ce percepi este apoi analizat de gândire care se foloseşte inclusiv de gusturi şi de ceea ce simţi.Cum reacţionezi la criticile altora ţine mult de emoţii, de motivaţie şi de gândire.
Trebuie să înţelegi bine noţiunea de percepţie şi toate celelalte noţiuni psihologice şi să vezi cum se influenţează unele pe altele şi cum toate depind una de alta.
Mno şi eu nu stau acum să îţi explic toată psihologia, pentru că vreau să fac altceva deoarece am motivaţia de a face acel lucru şi gândesc şi simt că acel lucru are importanţă pentru mine.

| moshulica a răspuns (pentru Mădă0611):

Cuuuum? Cei rai sunt victime? Daca ar fi dupa mine ar fi nevoie de niste legi foarte dure, care sa inmulteasca pedepsele prevazute de codul penal cu numarul recidivei. In inchisori, munca sa fie benevola si in concordanta cu pregatirea fiecarui detinut (in limita posibilitatilor). Cu cei fara studii as mai face un canal! Cine nu vrea sa munceasca traieste numai cu apa si paine, fara acces la tv. Eliberarea din inchisoare sa se faca doar cand intreaga paguba a fost recuperata (inclusiv cheltuielile judiciare). La a treia recidiva in aceeasi infractiune (ori la a cincea condamnare indiferent de motive) i-as trimite direct pe scaunul electric, a doua zi dupa ce condamnarea ramane definitiva. In 10 ani Romania ar da clasa intregii Europe in privinta cinstei si corectitudinii, inclusiv o anumita etnie despre care se spune ca au hotia si nemunca in gene! Tie ti se pare "uman" sa-l tii pe cheltuiala ta la parnaie, sa-i dai sa pape bine, sa ai grija sa nu se plictiseasca etc. pe ala care te-a violat, ori care te-a pocnit in mijlocul strazii lasandu-te inconstienta si fara poseta acolo, ori te-a taiat cu cutitul pentru ca i-ai zis sa dea radioul un pic mai incet, ori l-ai rugat sa nu mai vorbeasca urat in tramvai, ori?

| OoBunnyoO a răspuns (pentru Mădă0611):

De fapt, in cazul psihopatilor, da. Au scanat creierul oamenilor. Au observat trasaturile specifice psihopatilor sau celor catalogati psihopati si apoi au verificat pe copii. La fel cum au descoperit si faptul ca cei care sufera de ADHD sau anxietate au o activitate anormala a creierului. Nu am spus nicaieri o forma anormala, decat in cazul copiilor abuzati, insa restul, cei care s-au nascut asa prezinta doar o activitate anormala a creierului. Este o diferenta uriasa intre cele doua. In cazul unei activitati anormale nu este automat implicata o afectiune fizica. Fiecare creier are o activitate anume care va reactiona conform unei anumite tipologii in cazul unui stimul anume, fara sa fie implicata vreo problema biologica. Este vorba de felul in care reactioneaza neuronii, care in anumite circumstante vor reactina aproximativ la fel la majoritatea indivizilor. In cazul unui stimul emotional puternic vor lumina preponderent lobul frontal, prefrontal si amigdala in cazul celor care nu sunt psihopati. In cazul psihopatilor, cortexul prefrontral reactioneaza reactioneaza mult mai putin in cazul stimulilor emotionali, comparativ cu oamenii din prima categorie.

Am dat exemplul cu psihopatii pentru a exemplifica faptul ca esita diferente intre indivizi chiar si la nivel biologic.

Si evident nu au scanat creierul fiecarui bebelus. Ca orice experiment stiintific, este vorba de un esantion reprezentativ.

Da, sunt trasaturi innascute. Acestea sunt definite temperament. Iar temeperamentul nu are nicio legatura cu personalitatea. Temperamentul este innascut, iar personalitatea dobandita. Exista copii care din nastere sunt mai iritabili, iar altii nu. De fapt, trasaturile de temperament pot fi observate inca din a sasea, a saptea luna a sarcinii, cand vor exista copii mai activi, iar altii mai putini activi. Unii vor fi mai iritabili inca dinainte sa fie nascuti, raspunzand mai des la anumiti stimuli, iar altii nu. Dupa nastere, doar la cateva saptamani, unii copii vor dormi mai mult, altii vor fi mai activi. Unii vor dori sa experimenteze cu lucrurile din jur mai mult, altora le va fi mai frica. Exista copii de sub un an, din familii bune care sunt foarte rusinosi in preajma strainilor si copii tot din familii bune carora le place sa fie in preajma strainilor. Au fost facute numeroase studii de genul asta si majoritatea ajung la aceeasi concluzie. Uite aici un studiu.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1188235/

Sursa pare credibila si gasesti numeroase linkuri la care face referire articolul, care au demonstrat aceeasi chestie. Daca nu ai rabdare sa-l citesti pe tot, poti sa-i direct la concluzie. Daca ai dubii in privinta felului in care a avut loc, poti sa il parcurgi pe tot.

O alta sursa care contine numeroase studii despre dezvoltarea copiluilui este Development through the lifespan, de Laura E. Berk. 200 de pagini sunt numai despre dezvoltarea copiluilui, studiile si teoriile cele mai bune. Avand in vedere ca dupa aia am studiat in facultate, cred ca este credibila.

Iar alte domenii care discuta despre subiectul respectiv sunt cele de educatie si stiluri de educare a copilului de genul parenting.

| Theman234 a răspuns:

Wow,o concluzie logica fantastica.

| RAY a răspuns:

Sta in natura umana sa fim rai si buni, mediul desigur ca conteaza dar se vad diferente intre frati desi au primit acelasi educatie, plus ca un om bun nu cred ca e din cauza educatiei primite, mediului e ceva care il face asa

NOname
| NOname a răspuns:

Îmi laşi impresia că prea vezi totul în alb şi negru, îngust cumva, rigid, robotic.

Omul e mult mai complex şi are o individualitate nativă. Ceea ce pe unul îl poate face un criminal în serie, pe altul îl poate face un apărător al legii, al celor slabi. Nu toţi suntem făcuţi din acelaşi aluat.

Mă rog, de data asta sunt de acord cu Inferno.