Dieta vegană nu te privează de niciun nutrient.
Hai să vedem nutrienții necesari organismului și sursele din care pot fi obținuți:
Carbohidrați: fructe, rădăcinoase, cereale, fructe cu coajă lignificată
Grăsimi:fructe cu coajă lignificată, ulei de măsline, ulei de cocos, avocado, semințe
Proteine: leguminoase, semințe, fructe cu coajă lignificată, brocoli, anumite legume
Vitamine: A: spanac, morcovi, cartofi, gătite alături de uleiuri
B: https://www.onegreenplanet.org/......egan-diet/
C: citrice
D: lumină solară, anumite ciuperci și lapte vegetal fortificat
E: fructe cu coajă lignificată
K; natto, spanac, broccoli
Minerale:
fier: https://www.healthline.com/nutrition/iron-rich-plant-foods#section2
calciu: https://www.healthline.com/nutrition/vegan-calcium-sources#4.-Seeds-
zinc: https://www.myfooddata.com/articles/zinc-foods-for-vegans-vegetarians.php
potasiu: fructe și legume
magneziu: leguminoase, cereale, semințe
sodiu și iod: sare
Omega 3: alge, semințe de in, cânepă și chia
Apă
Prezinta tu,, cercetare'' care sa contrazica ce am zis eu aici.
Vegetarienii prezintă mai multe semne de depresie, constată un studiu
Urmarea unei diete vegetariene ar putea crește șansele unei persoane de a suferi simptome de depresie, potrivit unei noi analize.
Autorii sugerează că „deficiențele nutriționale" ar putea reprezenta „simptome depresive semnificative" întâlnite la participanții care se numesc vegani sau vegetarieni.
Aceasta ar putea include deficiențe în grăsimile și nutrienții cheie în care carnea este bogată, cum ar fi Vitamina B12, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Bristol și din Institutele Naționale de Sănătate din SUA.
ARTICOLE DE TOP
1/5
CITESTE MAI MULT
Manchester United împotriva Chelsea: Frank Lampard
apără Mason Mount de criticile lui Jose Mourinho
Lucrarea se bazează pe re-analiza datelor dintr-un studiu mai vechi, realizat în 1992 cu aproximativ 10.000 de tați expectanți în Avon, Devon, dintre care doar 350 de bărbați erau vegetarieni.
Citeste mai mult
Tații pot avea și depresie postpartum?
Anxietatea și depresia dintre muncitorii britanici ating un nivel record
Un sfert din toate fetele de 14 ani sunt deprimate, arată cercetările
Lucrarea, publicată în Journal of Affective Disorders, a găsit o relație semnificativă statistic între o dietă vegetariană și simptomele depresive.
Și acest lucru s-a menținut chiar și atunci când se adaptează pentru alți factori asociați cu rate mai mari de depresie, cum ar fi istoricul familial de probleme de sănătate mintală, statutul de angajare și consumul de alcool.
Dar nu poate sugera că vegetarianismul a provocat aceste trăsături depresive sau invers, fără un experiment mai controlat.
Studiul a testat participanții de sex masculin împotriva Scalei Depresiunii Natal de la Edinburgh Post, cu 18 săptămâni în sarcina partenerilor lor.
De asemenea, a solicitat participanților să raporteze alimentele pe care le-au mâncat. Bărbații clasificați ca vegetarieni au avut un „consum mai mic de cârnați, burgeri, plăcinte cu carne, carne, păsări de curte, ficat și pește alb", iar 97% dintre vegetarieni s-au bucurat de „legume cu frunze verzi".
Dar hârtia arată că mai mult de unu din 10 ar mânca cu plăcere o plăcintă cu carne, și cel puțin patru au raportat mâncare.
Și o proporție mai mare de vegani au raportat că au consumat carne roșie decât cei care s-au numit vegetarieni, 72% față de 4, 7%.
Știri din Marea Britanie în imagini
Afișați toate 50
9 august 2019
8 august 2019
7 august 2019
6 august 2019
Autorii spun că, deși o dietă vegetariană este asociată cu îmbunătățirea sănătății inimii și cu alte beneficii, „se știe puțin despre beneficiile sau riscurile" unei diete vegetariene asupra sănătății mintale.
În concluzia sa, această dietă poate avea impact asupra stării de spirit în mai multe moduri, inclusiv lipsa vitaminelor sau grăsimilor cheie, deși aceste niveluri nu au fost testate.
Lucrarea spune: „Deoarece excluderea cărnii roșii caracterizează în primul rând vegetarienii, aporturile mai mici de vitamina B12 merită luate în considerare ca factor contribuitor.
„Rezultatele noastre sunt, de asemenea, în concordanță cu o evaluare [2014] a 1046 de femei australiene, unde un consum mai mic de carne roșie a fost asociat cu aproape o dublare a riscului pentru tulburări depresive și anxioase majore."
Dar concluzionează că alegerea dietei și sănătatea mintală sunt afectate de mai mulți factori, spunând: „Acest studiu nu rezolvă problema dacă adoptarea unei diete vegetariene va crește, sau va scădea riscul de simptome depresive sau va afecta bunăstarea mentală sau ce anume nutrienții, dacă există, pot influența aceste riscuri, dar sugerează că poate fi justificat un studiu controlat aleatoriu de nutrienți sau alimente selectate. "https://www.independent.co.uk/......35556.html
Stiinta nu este o dogma, credinta, religie, nici un savant nu poate afrma nimic daca afirma a facut din stiinta o religie
Cateva probleme aici:
Era facut pe un numar mic de persoane: 350 vegetarieni
Pana si ei precizeaza ca : But it cannot suggest that vegetarianism caused these depressive traits, or the other way around, without a more controlled experiment.
Acei,,vegetarieni'' consumau,in cantitati mici,carnati, burgeri, placinta de carne, ficat, pui si peste.Deci nu erau fking vegetarieni.De asemenea, mai mult de 1 din 10 erau fericiti sa manance o placinta cu carne si mai mult de 4 mancau si organe(cred), deci nu erau fking vegetarieni.
De asemenea, cel care a scris articolul nu stie ce inseamna vegan si vegetarian.El a spus ca 72% din vegani si 4% din vegetarieni mancau carne, deci nu stie ce inseamna stilurile acelea de viata.
Chiar la final spun ca nu e clar ca o dieta vegetariana afecteaza sanatatea mentala, deci titlul articolului se contrazice cu concluzia sa.
De asemenea, articolul nu ofera niciun link de la studiu ci doar extrage fragmente si face o multime de erori.
Uite un exemplu de studiu de pe un site unde se publica studii:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4191896/
Ai esuat din nou sa aduci dovezi concludente si nu-mi mai pierd timpul cu tine.
De ce nu sariti in sus cand oamenii sunt tratati mai rau decat animalele? Ce merite are un animal de a ajuns sa fie mai important decat omul? Ce asa mari probleme creaza omul gainii daca ii mananca ouale? si asa nu poate cloci atatea oua cate face. Sa zicem ca nimeni nu ar mulge vaca - ar fi mai fericita daca vede ca ii da laptele pe la supraplin.
Voi credeti ca legumele si celelalte vegetale pe care le mancati nu sunt fiinte? De unde stiti ca nu sufera si ele? S-a facut un experiment - au fost puse doua ghivece de flori unul langa altul la o distanta de o jumatate de metru. Au fost legati niste electrozi la ambele plante pentru a verifica daca emit curent electric. A taiat apoi o frunza de la o planta, iar aparatul a inregistrat o emisie de curent DE LA AMBELE plante.
Pofta buna!
Am zis vreodata ca e o credinta? ti-am prezentat studii, sunt ateu, btw.
Si atunci de ce mi-a cazut jumatate din parul din cap cand am devenit vegana desi mancam TOATE astea? Eu am ajuns la concluzia ca acest stil de viata nu e rau dar nu e pentru toata lumea. Si vorbesc dpdv al sanatatii pentru ca daca e sa fim empatici...sunt foarte multi vegani carora nu le pasa de animale in afara de mancat.
Adica cum nu le pasa de animale? adica sunt vegani pentru ca nu vor sa manince carne, dar ii doare in kot ca ele dispar?
Pai vegan nu inseamna si sa nu cumperi pantofi din piele, haina de blana, produse testate pe animale si alte lucruri din astea?
Cine a spus ca un animal e mai important decat omul? nimeni, tragi concluzii din joben.Vaca nu vrea ca tu sa ii iei laptele,nu vrea sa o mulgi, e impotriva vointei iei.Ti-a spus tie ca vrea?
Stii ca pateste vaca ceva daca nu e mulsa? nu stii.
Plantele nu au sistem nervos, nici creier, deci nu simt durerea, mai Mirciulica.Esti si tu full of sh it.
Pai nu vei vedea vegan cu oile si blanuri, si cautam, citim pe etichete, si nu ma mai f@te la cap
Pot fi mulți alți factori. Poate aveai sau ai o condiție medicală care a dus la căderea părului sau o problemă de sănătate care să nu te fi lăsat să absorbi anumiți nutrienți în mod corespunzător. Puteau fi și cauze care nu aveau/nu au legătură cu dieta cum ar fi stresul, dezechilibru hormonal etc.
Dovedeste ce ai scris, carnea e sanatoasa. Uite un exemplu banal dar adevarat, o frantuzoaica vegana de 7, 8 ani face o opertie la intestin,nu intru in amanunte, matele sunt crete pe alocuri, curbate, in fine asa sunt asezate, si ii gaseste la o cotitura a intestinului o bucatica de carne cat un bob de mustar care facuse in intestin viermi, batcerii iti dau seama cu miillee, ii taie din intestin! Si medicii au spus ca acel bob mic nu a fost eliminat si a stat acolo 7 ani
Tu ai pus o asemenea intrebare si nu esti in stare sa iti asumi niste comentarii? Aici ti-ai dat arama pe fata. Degeaba ai atatia ani si spui ca esti empatica fata de bietele animale daca nu iti pasa de faptul ca animelele sufera si chiar mor in chinuri groaznice din cauza industriei cosmetice si a altor practici. Te intereseaza doar ce bagi la mat de fapt, deci nu mai baga placa asta. Nu esti in stare sa dai niste argumente.
Sa stai departe de veganism cat de mult posibil.
Eu am intalnit vegani online (din fericire) in care vor ca pana si toate animalele carnivore sa pape plante (pisici, caini, lei etc.)
Astia sunt dusi cu pluta de-abinelea, in multe tari civilizate au inchis multe restaurante mici si private, si nu te afecteaza numai la par, ci te tampeste rau de tot, ai nevoie de colesterol animal ca al tau creier sa functioneze cum trebuie.
Ce rahat, doamne, adica daca ai citit un articol scris de un tont care consma carne, oare eu chiar trebuie sa cred? pai am verificat pe pielea mea, de 6 ani sunt vegana si ma simit excelent,mentionez ca pe timpul cand mancam orice ma simteam groaznic,acum parca am intinerit,am energie,am analize bune,nu ma doare nimic,sunt tot timpul vesela,nu mai vorbiti din nestiinta! vedeturile,fructele rosii,soja,tofu, afine dimineata,ovaz, mere,ceaiuri astea ai nevoie!
mai taceti naibii ca ma ia damblalele,,, ce faci tu bun pentru corpul tau? si nu va obliga nimeni si nici nu cititi unde trebuie! opinile de pe net sunt rahaturi. Tebuie sa incerci,consuma ce scriu si manca macar o spatamana fructe si legume,sucul de mmorcov de la esofag si pana la anus face minuni,vindeca hemoroizi,vit A super pentru creier,patrunjel verde pus in blender cu o mana de spanac ai fe si vit C,ajuta tiroida,pepene galben tot pentru tiroida,am un ten curat,si o fata luminoasa, am energie, si fac si miscare, Deci lasa o saptamana oua, branza lapte carne, pers care au problema cu constipatia recomand astea
Omule! eu cred ca scriu foarte clar, si nu ma mai frecati la cap.
Mnacti ce vreti nu e problema mea.ce bagi in gura aia primesti, Stomacul e considerta al doilea creier, nu e cos de gunoi, totul merge in sange, in tesuturi.
Citatul tau> Chiar la final spun ca nu e clar ca o dieta vegetariana afecteaza sanatatea mentala, Sa se duca dracu ala care a firmat porcaria asta! pai legumele iti da vigoare si energie,nu carnea,de la carne,duoa ce maninci o ciorba cu carne,o friptura,ce spui? vai abia ma mai misc... oare de ce? pentru ca te moleseste! stomacul nu stie ce se intampla si cum sa le sorteze,apoi ficatul incepe selectia bun,rau toate se separa, dar grasimile nu se pot dilua, se duc in sange, ingroasa peretii vaselor sanguine, cu timpul, ani se ingusteaza atat de mut ca sangele nu are loc sa circule si atunci pac, infarctul
Noi veganii,nu suntem martorii lui Iehova,nu am spus niciodata nimanui, FI VEGAN
nu insisit si este obositor sa explici de ce, de ce sau ce e bun Toti oamenii cred ca ar trebui sa faca o schimbare, aceeasi mancare in frigider, acealsi cumparaturi... aceeasi stare zi de zi, Fa ceva nou pentru tine!
Stai sa iti spun ceva. Constitutia si dietele noastre depind de mai multi factori, au existat doua categorii de oameni in antichitate: vanatori sau culegatori. Vanatorii mancau alimente animale mai mult, culegatorii mai mult tindeau spre plante.
Eu mananc de toate, 3 zile pe saptamana nu mananc carne cu exceptia pestelui din cand in cand, iar in cele patru zile carne de pui de obicei, rareori vita. Restul carnurilor: porc, iepure, vanat etc. nu mananc deloc.
Da, eu cred ca societatea de azi ultra consumerista ne afecteaza extrem de mult, multa risipa in toate domeniile, in trecut noi aveam cateva animale in curte si mancau carne mai rar, si era si mai sanatos. Astazi risipa e mult prea mare, si deja ne afecteaza extrem de mult.