| martzian a întrebat:

Credeti ca este o legatura intre nivelul tot mai scazut al educatiei si cresterea numarului de "atei"?

Observatii:
- Rezultatele la BAC-ul de anul acesta repeta dezastrul din anii trecuti.
- Am incercat sa aflu cine sunt o parte dintre cei care, arogant si cu atitudine insultatoare, fac pe cunoscatorii aici. O sa fiti surprinsi cati dintre ei au sub 20-21 de ani. Ei sunt "atei" convinsi, fara sa stie corect sa scrie si sa citeasca (nu jignesc, doar observ), fara exercitiul argumentatiei si rationalizarii, oameni care, in afara de internet, nu stiu cum arata o carte sau au mari lacune in acest domeniu. Unul dintre userii aroganti si care au insultat ca nimeni altul pe aici s-a demonstrat a fi (citindu-i "blogul"personal) o copila de clasa a 9-a si asta este doar un exemplu...
- Rezultatele la ultimul recensamant indica o crestere a numarului de "atei", care sunt de aproape 4 ori mai multi fata de precedenta "numarare" a acestora (apropo, Biblia se confirma, inca o data).
"Nu dispreţuiţi proorociile. Ci cercetaţi toate lucrurile şi păstraţi ce este bun." 1 Tesaloniceni 5:20, 21

EXPLICATIE pentru to(n)ti: nu sugerez ca toti ateii sunt inculti! Vreau doar sa exploram modul in care a aparut o clasa aparte de "atei" (cei fara habar, inculti, analfabeti, dar cu pretentia de a fi atins excelenta in toate domeniile).

Răspuns Câştigător
| RAY a răspuns:

Discutia cu tine e o pierdere de timp, 1 nu poti sasi dovedesti afirmatile, 2 ma jignesti, 3 jignesti ateii la faci inclutii, 4 mam scarbit de tine 5 asa ca ai ignor definitiv adio

150 răspunsuri:
| Adrianetc a răspuns:

Dupa parerea mea ateii din Romania se cred crestini chiar daca merg decat de 2 ori sau doar odata la biserica. INDIFERENTA este un pacat, si indiferenta iti distruge viata spirituala cat si sociala, profesionala.

| martzian explică (pentru Adrianetc):

Adrian, nici nu ai idee cata dreptate ai! O mare parte a crestinilor prin nastere NU sunt decat atei cu o credinta pur declarativa, care nu le afecteaza viata in nici un fel.

| i86e2 a răspuns:

Rezultatele la bacalaureat au legătură cu faptul că educația se face extrem de prost în România. Din observațiile mele, în țările din lume, cu cât oamenii au mai multă educație și cu cât educația e mai bună, cu atât există mai mulți atei. Ai putea să zici că există atât de puțini atei în România tocmai fiindcă educația e la pământ, de fapt e la 2m sub pământ. Eu când devenisem ateu eram surprins că nu mai cunoșteam vreun ateu sau măcar să aud de vreun ateu. Am aflat mai târziu de Dawkins și ceilalți atei. Pe internet sunt destui atei, dar în viața reală sunt foarte rari.

| Adrianetc a răspuns (pentru martzian):

Multumesc!

| Serenade a răspuns:

Bine inteles ca nu. De obicei ateii au sanse mai mari sa ia bacul, deoarece nu se bazeaza pe supranatural si doar pe munca propie si isi evalueaza realist sansele. Cel putin din liceul meu retardat unde eram singurul ateu, am resusit sa iau cea mai mare medie de pe acolo(fara cine stie ce efort), in timp ce crestinii isi faceau cruci si pupau icoane au picat cu speranta ca Dumnezeu o sa ii ajute laughing.

| martzian explică (pentru i86e2):

Apropo, elevii cu note peste 9 i-au multumit lui Dumnezeu pentru asta, in conditiile in care s-au pregatit. Tu cat ai luat? tongue

Stim viata lui Dawkins si a multora dintre ateii celebri. Prea mare este procentul in care acestia au trait ca niste nefericiti si au murit rusinos, tanguindu-se.

Eu sunt usor de identificat - spre deosebire de altii, nu ma ascund. Desi in trecut am fost ateu, de cand am ales sa cred adevarul, totul s-a schimbat. Familia mea, principiile mele, totul in jur indica progres. Ai fi gata sa te prezinti si tu sa ne spui cine esti? Adica varsta, studiile, cariera, familie, viata sociala si implicare civica - sa stim si noi daca exista si exceptii.

| martzian explică (pentru Serenade):

"in timp ce crestinii isi faceau cruci si pupau icoane" - Crestinii adevarati, cei care traiesc pe baza Scripturii, nu fac asta.

PS: Familia ta, pe care o hulesti, ti-a oferit o educatie si a investit in tine, chiar daca au fost si dovezi de lipsa de intelepciune... Fii multumit de asta - pentru ca nu ateismul te-a facut serios si responsabil...

| Adrianetc a răspuns (pentru Serenade):

Pentru tine Amida (nume de scena) un om crestin inseamna sa pupe icoane sa faca matanii, sa-si frece hainele de lucruri "sfinte" crezand ca o sa-i mearga bine insa nu este asa, majoritatea oamenilor au prins de la "ai" mai batrani traditii, adica RITUALURI, daca este un om crestin o sa vrea sa cerceteze Biblia si o sa observe adevarul. Dumnezeu nu este ca Budha. Ii simti prezenta. scuze ca-ti spun lucruri pe care nu le intelegi, dar poate ma crezi macar 10%, salut

| DragosConstantin a răspuns:

Daca sunt ateu inseamna ca am un nivel scazut de educatie? hai sa fim seriosi ca asta e o aberatie.
Eu de exemplu am la liceu o profesoara de religie care a zis ca afara cerul e intunecos pai ce sa mai zici de asemenea persoana? adica cum sa spui asemenea idiotenie?
Si tu vrei sa spui ca in anii precedenti in Romania erau persoane mult mai educate si mult mai interesate de lucruriile importante? no no te inseli amarnic...de cand s-au introdus camerele video la Bacalaureat si mai sunt slabe sanse de a se copia se observa cat de slaba natie suntem noi romanii...inainte cand nu erau camerele video la BAC era viata buna ca se putea copia fara probleme, dar asa se umplea Romania de cretini.Este mult mai bine asa sa stea dracului si la capre, daca tot nu se invata si se bazeaza pe copiat.
Deci sper ca intelegi unde vreau eu sa bat nu? poate ca sunt tanar si deocamdata lipsit de experienta, dar lasa-o incolo de treaba sa nu fi interesat deloc de viitorul tau mi se pare ipocrizie si inconstienta.

| 5a a răspuns:

Ateismul este ultima faza a sectarismului. Acesta tinde sa cotropeasca tot pamantul, iar cand va reusi ca toti supravietuitorii acestei lumi, cu voie si fara voie, sa afirme negatia lui Dumnezeu, negatia nemuririi, negatia Invierii si a Imparatiei lui Dumnezeu, dupa o vreme foarte scurta se vor izbi de aparitia cea infricosata a lui Iisus Hristos, ca Judecator al lumii si Imparat al crestinilor. Atunci fiecare isi va primi plata ostenelilor sale, pentru o vesnicie fara de sfarsit. Amin

| martzian explică (pentru DragosConstantin):

Nu generalizez, nu imi permit asta. Am intalnit atei educati. Ii pot numara pe degete, insa. Cei mai multi nu fac decat sa repete ceea ce au luat pe nemestecate. Iar evidentele sunt clare, nu le-am inventat eu.

| monstrulet a răspuns:

De aia se roaga toti sa ia bacul.

"Si tu vrei sa spui ca in anii precedenti in Romania erau persoane mult mai educate si mult mai interesate de lucruriile importante? no no te inseli amarnic...de cand s-au introdus camerele video la Bacalaureat si mai sunt slabe sanse de a se copia se observa cat de slaba natie suntem noi romanii inainte cand nu erau camerele video la BAC era viata buna ca se putea copia fara probleme, dar asa se umplea Romania de cretini.Este mult mai bine asa sa stea dracului si la capre, daca tot nu se invata si se bazeaza pe copiat." - Dragul meu, desi sunt multi ani de la BAC, eu ma las testat cot la cot cu voi. Sa vedem daca iau sau nu nota de trecere. Apropo, la noi Bacul s-a dat pe bune, desi nu erau camere. Copiatul permis a apatut tot odata cu generatia care a renuntat la carti si la studiu... (iar, accept exceptiile care confirma regula) sad

| martzian explică (pentru monstrulet):

Din pacate, tot necredinciosul o face in astfel de momente. Nu studiaza, nu traieste inainte o viata in ascultare de Dumnezeu, dar daca nu iese "minunea", face cam cum vedem pe aici, cand toti ateistii semi-docti sau analfabeti striga - parca plagiindu-se unul pe altul: "Gata, asta e dovada! Nu exista Dumnezeu!"

| martzian explică:

Nu vreau sa ma intelegeti gresit. Trebuie sa clarific asta, pentru cei care, evident, nu se prind de "meaning". Eu nu spun ca ateu inseamna prost si needucat. Intreb doar daca tendinta asta de a nu mai pune mana pe carte, generalizata, ingroasa numarul ateilor care acuza de indoctrinare in conditiile in care ei insisi nu stiu ce si de ce cred ceea ce cred. Atat. happy

| Serenade a răspuns (pentru martzian):

"Crestinii adevarati, cei care traiesc pe baza Scripturii, nu fac asta."
Da de unde, am discutat cu otrodocsi practicanti care pupau icoane, moaste si isi faceau cruci si mi s-au parut destul de crestini(poate daca ai avea curiozitatea sa vorbesti cu un ortodox practicant, care isi cunoaste doctrina, poti sa il intrebi de ce practica toate aceste ritualuri). Ca marea majoritate au o credinta superficiala asta e altceva, dar au totusi credinta deci nu ii pot numi atei, sunt si ei de-ai vostri, credinciosi, poate creduli multi dintre ei, dar totusi din moment ce cred intr-o finta supranaturala care se implica in mod direct in vietilor lor, am sa ii numesc teisti daca vrei.

Cat despre familie, nu o hulesc o compatimesc, sunt si ei victimele a unei indoctrinari care a tinut vreo 5-6 generatii din cate stiu eu.

| martzian explică (pentru Serenade):

"poate daca ai avea curiozitatea sa vorbesti cu un ortodox practicant, care isi cunoaste doctrina, poti sa il intrebi de ce practica toate aceste ritualuri" - Am vorbit. Nu fac pe desteptul sau pe mandrul, dar absolut toti au picat testul Bibliei atunci cand am dezbatut pe doctrina - trecand-o prin lumina Bibliei. sad

| DragosConstantin a răspuns (pentru martzian):

Dar, dumneata ai prins comunismul este totusi o diferenta.Nu poti sa compari vremea comunismului cu vremea democratiei ca sunt diferente majore.Eu cand am zis in anii precedenti m-am referit de cand a aparut democratia...nu am inclus si comunismul (persoanele care au prins comunismul totusi au alt mod de a vedea lucruriile mult mai aproape de realitate sa zic asa).Mi-au spus si parintii ca pe vremea lor se invata la scoalahappy

Am inteles...

| eLPySum a răspuns:

Nu amesteca religia sau ateismul cu educatia. Faci o mare greseala!
Problema educatiei in Ro este sistemul asta de "excremente" ( ca sa intelegi ). Profesorii nu vin la ore pentru ca prefera sa fumeze pe afara sau mai stiu eu ce. Sau cand vin, spun : puteti sa va faceti temele la altceva, sau incep sa bata campii despre viata lor catelul sau pisica lor etc.Si pe deasupra multe care se predau la ore nu ne ajuta cu nimic pe viitor.
Eu, cat eram in Ro, invatam la cel mai bun liceu din oras si printre cele mai bune din judet ( cica ). Iti spun eu cum functiona : la tezele nationale eram ajutati de profesori ( acestia ori ne lasau sa copiem unii de la altii, ori ne dadeau direct subiectele corectate ). Iar pentru bac, multi plateau nu stiu cate milioane la directoare ca sa il treaca.
Acum, s-au introdus camere si nu se mai poate face asta... ( desi cred ca totusi au gasit niste metode de a copia, nu se stie niciodata ).
Cat despre credinciosii din fosta mea clasa : invatau totul pe de rost ca sa aiba note mari la scoala, insa in realitate erau toti un mare ZERO. ( ca sa nu mai spun ca erau violenti si mai si injurau pe deasupra )
Si eu aveam note mari, eram printre cei mai "buni" ( puteam sa fiu cea mai buna insa nu aveam nici un interes sa tocesc toate tampeniile pe de rost la fel ca toti ceilalti ).
Nu sunt ateu dar nici "credincios".
Deci educatia depinde de fiecare dintre noi si, cel mai important, de cei care ne educa! Problema educatiei in RO sunt Profesorii si sistemul educational!
Un ultim exemplu : acum sunt intr-o alta tara si majoritatea sunt atei sau de alte religii. Insa sistemul educational e bine structurat ( in afara de matematica, caci folosesc, pentru 2+2, calculatorul... ). Aici bacul este luat de peste 90% dintre elevi.

| i86e2 a răspuns (pentru martzian):

Nici nu îmi mai aminteam cât am luat la bac, tocmai am verificat, dar dacă crezi că-ți raportez viața mea, te înșeli, nu sunt chiar atât de idiot. :) În plus, nu sunt chiar atât de idiot încât să consider că notele sunt relevante.

Sunt sigur că există oameni inteligenți care cred în D-zeu sau în alți zei, mai inteligenți decât mine în mod sigur, dar și asta e irelevant. Deși sunt inteligenți, nu au motive raționale pentru credința lor în D-zeu, chiar am fost curios. După cum zicea Michael Shermer, motivul pentru care oamenii inteligenți cred lucruri stupide nu are de-a face cu rațiunea sau logica, ci cu factori sociali, psihologici și afectivi. Eu de obicei rezum cauzele religiei la ignoranță și amăgire, dar e și efectul de turmă, superstiția și alți factori.

Uite o chestie interesantă, în academia națională de științe din SUA, 72% nu cred în D-zeu, 21% se îndoiesc sau sunt agnostici, 7% cred în D-zeu. În populația generală a SUA, 16% sunt atei, restul sunt teiști. Deci avem o inversare, în rândul prostimii, religia e foarte răspândită, în rândul celor mai inteligenți oameni, religia e pe ducă.
http://www.stephenjaygould.org/ctrl/news/file002.html

Eu cred că un motiv important pentru care crește ateismul în România și în restul lumii e internetul, putem accesa informații foarte ușor, schimbăm informații și idei.

| i86e2 a răspuns (pentru eLPySum):

Cum adică nu ești nici ateistă dar nici credincioasă? Crezi în vreun zeu sau nu? Mai clar: crezi că există vreo ființă inteligentă cu puteri supranaturale? happy

| DyNo a răspuns (pentru i86e2):

Ai dreptate! In legatura cu atei care nu sunt de gasit in viata reala. Sunt destui, dar nu au curajul sa recunoasca.

| martzian explică (pentru i86e2):

Nu ma asteptam sa ne spui - nici nu doream asta. Nici eu nu as fi facut-o inaninte. Nu trebuie sa imi spui mie nimic din viata ta. Fii doar sincer cu tine insuti, tu stii ce este in spatele unui nickname.

"Uite o chestie interesantă, în academia națională de științe din SUA, 72% nu cred în D-zeu, 21% se îndoiesc sau sunt agnostici, 7% cred în D-zeu. În populația generală a SUA, 16% sunt atei, restul sunt teiști. Deci avem o inversare, în rândul prostimii, religia e foarte răspândită, în rândul celor mai inteligenți oameni, religia e pe ducă." - Ma bucur ca ai spus asta. Este dovada clara ca Biblia este adevarata. Vei fi surprins cat de multi crestini sunt oameni de stiinta respectati - dar si de tendinta de izolare din partea mediului academic. Unii oameni de stiinta se tem de ei - pentru ca sunt incomozi... Iti spun ca unul care cunoaste personal echipa de la Regent University.

Dar hai sa vezi ce spune Biblia despre treaba asta:

Matei 7:13, 14 „Intraţi pe poarta cea strâmtă. Căci largă este poarta, lată este calea care duce la pieire şi mulţi sunt cei care intră pe ea. Dar strâmtă este poarta, îngustă este calea care duce la viaţă şi puţini sunt cei care o află."

Mat 24:12 "Şi, din pricina înmulţirii fărădelegii, dragostea celor mai mulţi se va răci." (Isus, vorbind despre vremurile de pe urma)

| martzian explică (pentru eLPySum):

Ai citit intrebarea mea si explicatia pentru cei ce nu se prind? NU leg educatia de ateism - ci tendinta de a nu mai studia, de a renunta la carti (care, apropo, afecteaza in mod direct dezvoltarea inteligentei) cu tendinta de a crede ceea ce pare mai aproape de lumea pur fizica, observabila. Nu mai putem opera cu notiuni abstracte, creativitatea sufera, etc.

| RAY a răspuns:

Nu ai nici o dovada ca numarul ateiilor a crescut din 2002 pana in prezent
in al dolea rand dupa afirmatia ta poporul german,suedez,englez, danez, norvegian, olandez, francez sunt inclutii gresesti mult jumatate din cartiile scrise in lume sunt scrise de nemtii, cea mai incredere intr-o tara in afacereii este suedia cele mai ridicate nivele de cultura este in tariile atee, numarul ateiilor nu prea a crescut daca crestea nu se prezenta 60% din popoulatie la vot, daca ar fi sa ei totii ateii din Romania proabil ca ar un milion cel mult in comparatie 18 milioane ramasi de crestinii, daca nu am fi ipocriti am putea vedea ca la ora 5 la stirile pro tv sunt doar crestinii care omoara, fura, ucide etc

| RAY a răspuns:

De vina este in primul rand lipsa chefului fata de carte si lipsa sperantei ca daca vei reusi vei putea sa ai un loc de munca ca aia care reusesc la bac nu o sa mearga fetele sa aiba grija de babe in Italia si barbatii de capsunii in Spania, orice cum ai luo tot departe de Romania vei munci asta daca nu vrei sa traiesti de pe o zi pe alta, ok termini un liceu si ce ai? iei bacul? nu ai banii ce facultate poti face?

| martzian explică (pentru RAY):

Ray, nu-mi vorbi tu mie de dovezi. Tu, sef in ignoranta, cel care nu mai raspunzi dupa ce ceri "dovezi". Apropo, STII cum si de unde se afla datele astea? Daca da intra nene si citeste nu mai vorbi ca unul de clasa a treia!

"in al dolea rand dupa afirmatia ta poporul german, suedez, englez, danez, norvegian, olandez, francez sunt inclutii " ai nevoie de ochelari.

Prietene, si despre tine era intrebarea asta!

| martzian explică (pentru RAY):

Te intreb pe tine, direct, ca sa nu mai vorbim in general: TU DE CE NU CITESTI? Ca nu cred ca e cineva aici care sa puna asta la indoiala, crestin sau nu. Nu mai vorbi de altii cand ai musca pe caciula!

| RAY a răspuns (pentru martzian):

Nu ai dovezii ca a crescut nr ateiilor, faci afirmati fara dovezii, tu ai afirmat dovedeste sau esti un om care nu e om de fapt sti tu om fara morala