| Silviumber a întrebat:

Salut am o problema. Simt ca numai cred in Dumnezeu, am citit foarte multe articole care contrazic religia... etc. Nu stiu ce sa fac pentru ca ma simt liber dar totusi vinovat. Eu nu am avut niciodata un prieten / o ruda care sa fie ateu deci nu ma poate sustine nimeni cu ideea aceasta. Ce credeti ca ar trebui sa fac?

140 răspunsuri:
| Hombre a răspuns (pentru M25M):

"Bun, esti practic un Dumnezeu al discutiilor teologice, iar noi suntem neica nimeni, incoerenti ...etc."
Nu e nici un dumnezeu, daca il citesti mai de atent il lovesti in freza cu propiile lui "argumente". Deja si-a epuizat vorbaria, prolixă.

| M25M a răspuns (pentru Hombre):

Eram ironic, Hombre. Am observat ca nu va mai discuta cu multi pentru ceilalti sunt imaturi si superficiali...In fine...

Răspuns utilizator avertizat
| Hombre a răspuns (pentru M25M):

Am inteles, un infumurat cu pretentii de intelectual, ratat, cerea respect fara sa respecte.

| Alphawolf a răspuns (pentru steve91):

Daca existenta este produsul unui creator absolut, lui i se atribuie totul, tot ce inseamna existent, inclusiv gandurile, sentimentele, conceptele. Absolutului nu poti sa-i atribui doar preferintele lumesti, doar pozitivul, pentru ca el este un intreg, el a inventat si stabilit totul, el a creat orice limita.

"Spre deosebire de Dumnezeu, omul nu poate crea din nimic, ci poate doar modifica, rearanja, schimba s.a.m.d. creatia lui Dumnezeu.
La fel se explica si aparitia raului: el este doar o rastalmacire a realitatii, o inversare a sensurilor, daca vrei."

Aparitia raului, in cadrul creatiei, este conditionata de hotarele binelui si raului stabilite de creator si de limitele omului(ratiune, sentimente, etc). Pentru a intelege realitatea, pentru a intelege si aprecia binele, este nevoie de ratiune si sentimente pe masura. Rastalmacirea realitatii, sau inversarea sensurilor depinde potentialul avut, de puterea de a rationa si de masura sentimentelor. A gresit dumnezeu masurile?
Rastalmacirea realitatii este posibila datorita potentialului de a rastalmaci oferit de creator, iar omul neavand posibilitatea de a crea cunoastere, inseamna ca raul este acolo, introdus de creator, este in potentialul de a alege, de "inversarea sensurilor" stabilite sau preferate de creator.

| steve91 a răspuns (pentru Alphawolf):

Observ ca nu stii sau nu vrei sa-ti organizezi ideile. Incearca macar...
Iata raspunsul meu:
Atat timp cat omul este inzestrat cu libertate, Dumnezeu nu poate fi considerat vinovat pentru raul pe care acesta alege sa-l faca. A avea libertate presupune a fi responsabil pentru actele tale.
Pe de alta parte, ti-am explicat si dovedit ca "gandurile" si "raul" nu au o fiinta proprie. Ele sunt niste "lucrari" generate de ceva care are fiinta proprie. In cazul omului, care are libertate, "lucrarile" sale nu Ii pot fi imputate lui Dumnezeu, chiar daca "puterile" care le genereaza au fost sadite de El in fiinta umana. De exemplu, daca eu iti dau o masina si tu faci un accident, pentru ca ai condus-o prost, sunt eu vinovat cu ceva? Sunt eu vinovat ca, prin faptul ca ti-am dat masina, ti-am dat si posibilitatea sa faci un accident, avand in vedere ca tu puteai sa-l eviti? Sa fim rezonabili...

| Alphawolf a răspuns (pentru steve91):

Observi prost. Eu inteleg ce vrei sa spui tu, dar nu se pasuieste.
Esti superficial.
Lasa tu libertatea, alegerea binelui consta in conoasterea lui, iar cunosterea lui vine odata cu evolutia omului. Spre ex. pentru a-mi da seama cat este de daunator fumatul, eu trebuie sa constientizez cu adevarat efectele lui nocive asupra mea(si nu numai), insa pentru a constientiza, este nevoie de cunoastere(evolutie) si de o ratiune sanatoasa, iar constientizand cu adevarat voi putea obtine ambitia sa ma las de ele. Daca nu constientizez voi fi influentat de sentimente, de dorinta. "Binele" si "raul" trebuie cunoscut (experimentat, gandit, nu dictat) pentru a putea alege.
Iar referitor la: "gandurile" si "raul" eu sunt constient ca ele sunt dependente de fiinte, sunt generate de fiinta proprie(cum spui tu), dar ele sunt in functie de capacitati, care sunt hotarate din "fabrica".

Răspuns utilizator avertizat
| steve91 a răspuns (pentru Alphawolf):

1. Sa stii ca ceea ce am scris eu pana acum nu contrazice, in esenta, ceea ce ai scris tu de la "alegerea binelui" si pana la "pentru a putea alege". Dar ai cam schimbat subiectul...
Totusi, sa stii ca, la acest punct, sunt de acord cu tine (in principiu). Numai ca trebuie specificate urmatoarele:
a)cunoasterea binelui ii vine omului de la Dumnezeu, pe mai multe cai, cea mai importanta fiind invatatura Bisericii.
b) alegerea binelui consta in folosirea libertatii in acord cu voia lui Dumnezeu. Afirmatia "alegerea binelui consta in cunoasterea lui" nici nu are sens - ai vrut sa spui ca "alegerea binelui depinde de/nu se poate face fara cunoasterea lui" (ceea ce e adevarat). Nu-i asa?
Prin urmare, este evident ca numai cine cunoaste si constientizeaza (!) binele (aceasta se intampla o data cu dezvoltarea omului, "evolutie" e un cuvant cam fortat) il poate alege/urma. Dar aceasta nu presupune existenta libertatii?
2. Daca "gandurile" si "raul" "sunt hotarate din fabrica", unde mai este libertatea omului? Nu ar insemna ca el ar fi impins in mod necesar spre rau, ca omul nu ar putea evita raul? Esti atat de absurd incat negi libertatea omului? Si mai spui ca eu sunt "superficial"...

| steve91 a răspuns (pentru SaveOurSouls):

Nu pun la indoiala faptul ca povestea ta ar fi adevarata. Totusi, raspunsurile tale de pana acum au fost prea lungi si lipsite de coerenta, neavand prea multa relevanta pentru intrebarea lui Silviumber. In plus, ceea ce m-a deranjat cel mai mult a fost faptul ca ai afirmat idei neconforme cu invatatura Bisericii Ortodoxe... De aceea te-am intrebat carei traditii apartii, am crezut ca faci parte dintr-o secta. Dar sa stii un lucru: din moment ce respingi Vechiul Testament, tu nu poti fi considerat cu adevarat ortodox!

| Alphawolf a răspuns (pentru steve91):

Subiectul e creatia. Eu neg libertatea omului in cazul creatiei. Daca nu cunosc binele si raul ce alegere pot sa fac? Ce-mi dicteaza instinctele, sentimentele, dorintele de moment?! Nici macar loterie nu o pot numi. Daca constientizez binele si raul, unde mai e alegerea? Normal ca aleg binele, ca doar nu pot fi impotriva mea.
Capacitatile sunt hotarate din fabrica, nu gandurile, nu raul. Gandim in functie de capacitatile noastre, in functie de ele intelegem realitatea, binele si raul. In plus, omniscienta cu care este caracterizat dumnezeu inlatura liberul albitru, acea libertate. Logica imi spune ca el nu ar fi putut crea fara sa predestineze.

"a)cunoasterea binelui ii vine omului de la Dumnezeu, pe mai multe cai, cea mai importanta fiind invatatura Bisericii."

"b) alegerea binelui consta in folosirea libertatii in acord cu voia lui Dumnezeu."

Absurditatea este in specificatiile tale. Biserica este compusa din niste oameni, care pot fi mult mai subiectivi decat tine. Ai uitat de actiunile bisericii, de cruciade si inchizitie? Uiti ca Biblia, indiferent daca indica adevarul sau nu, poate fi interpretata la infinit? Nu este un standard de comparatie, motiv pentru care au aparut mii de religii. In functie de ce este interpretata Biblia? Interpretarea ei este in functie de evolutia omului, de realitatea obiectiva, de normalul stabilit. Nu mai aruncam cu pietre. Generatiile viitoare vor vedea anormalul practicat de noi, de Biserica, la fel cum vedem noi anormalul pe care l-au practicat anticii. Interpretarea bibliei si intelegerea binelui este in functie de evolutia noastra, de cunoastere.
Ma indoiesc ca stii tu, Biserica, sau oricine altcineva care este voia lui Dumnezeu(asta in cazul ca el ar exista).

| steve91 a răspuns (pentru Alphawolf):

Esti complet lipsit de logica daca negi libertatea omului. Te intreb doar atat (caci pari incapabil sa intelegi explicatiile mele): Tu nu ai auzit/intalnit oameni care stiau ca e rau ceea ce fac, dar continuau totusi sa faca acel lucru? Nu ai intalnit, de exemplu, fumatori care recunosteau ca ar trebui sa se lase de fumat, pentru ca asa e bine, dar continuau sa fumeze? Ei de ce alegeau raul?
Libertatea e una din capacitatile omului. Punct. Daca mai negi inca o data un lucru atat de evident, am incheiat discutia cu tine...

| Alphawolf a răspuns (pentru steve91):

Acei fumatori nu constientizau cu adevarat efectele fumatului. Ei cand au ales "raul" erau doar niste naivi, nepasatori, iresponsabili. Mustrari de constiinta toti avem, iar ele sunt in functie de gravitatea raului in mintea noastra. Ceea ce ne-a indus societatea in cap provoaca o parte din mustrarile noastre de constiinta. Ele pot fi mustrari de constiinta neintemeiate, false, ele pot fi rodul unei gandiri gresite, slabiciuni.
Desi nu cred in dumnezeu, si eu am mustrari de constiinta, dar sunt in functie de ce am inteles eu, de binele si raul gandit de mine. Am mai dat acest ex. Daca uit sa-i dau la Gioni(cainele meu) mancare sau apa la timp ma mustra constiinta. Mi se pare normal ca omul sa aiba mustrari de constiinta, pentru ca el are sentimente si ratiune, poate fi constient de niste urmari care ii pot afecta viata, are empatie, poate sa inteleaga prin ce trece o fiinta.

Degeaba te-ai suparat, eu am specificat cazul in care libertatea mi se pare o iluzie.

| steve91 a răspuns (pentru Alphawolf):

Nu m-am suparat, dar nu pot polemiza cu cineva atat de ilogic precum esti tu (sper sa nu te superi tu acum, dar acesta e adevarul). TU AI AFIRMAT CA OMUL NU ARE LIBERTATE, motiv pentru care am decis sa inchei discutia cu tine.
P.S. Sa stii ca eu cunosc personal un medic cardiolog care nu vrea sa se lase de fumat. Crezi ca nici el nu cunoaste efectele negative ale fumatului? E trist ca gandesti atat de gresit...

| Alphawolf a răspuns (pentru steve91):

Raul poate fi adoptat fara a crea mustrari de constiinta. Ceea ce este in mintea omului conteaza, gravitatea raului gandit de om.

| steve91 a răspuns (pentru NastaseAlina):

Cu toate ca unele aspecte din Biserica s-au schimbat, de-a lungul timpului, acest lucru nu stirbeste cu nimic comuniunea Bisericii Ortodoxe cu Hristos. Nu trebuie sa te tulbure nici dezvoltarea cultului (in definitiv, Traditia are si un aspect dinamic), nici nevrednicia unor preoti (aminteste-ti ca, din cei 12 Apostoli, unul a fost tradator...). Doamne ajuta!

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| ErrorFound a răspuns (pentru beautifulhouse):

Anume? happy

Răspuns utilizator avertizat