Vizitiul, nup... Din cauza ''egoismului'' lumea intra in conflicte.
Pentru ca, unei persoane egoiste, n-ai sa vezi, sa-i pese prea mult de ceilalti, de binele semenilor/societatii, etc etc.
Si, cand ma gandesc ca, sunt diferite formele de egoism care corespund diferitelor idei despre interesele egoiste ale oamenilor..., uff, ce ''necesar'' sa le fie oare (?)!
Necesar! Cum sa tin eu cu ursul? Fara egoism ar fi egalitate, iar egalitatea inseamna monotonie. Fara egoism ambitiile se subtiaza! Fara egoism, cum as face eu diferenta dintre mine si alta persoana? Doar logic? Logica fara egoism nu este intretinuta. O lume egala gasesti doar in aberatiile mitologiilor religioase.
@BebeStrumf, foarte frumos zici(!), dar de fapt sunt vorbe in vant. Nu este vorba de egoism deplasat, este vorba de egoism. Pentru tine si pentru toate persoanele care sustin ca egoismul nu este necesar am o intrebare: In lipsa egoismului, ce ar motiva ambitia unei persoane sa castige un concurs? Avem nevoie de toate conceptele, indiferent ca sunt bune sau rele. Alta realitate nu avem. Eu cred ca lipsa unui concept ar presupune modificari si la altele...si am obtine alta realitate, peste puterea noastra de a o intelege.
@BebeStrumf, chiar ai spus un adevar? Sunt chiar atat de greu de cap, glumesti!? Cum ii apare persoanei care vrea sa castige un concurs hotararea de sine, ce determina aceasta hotarare? Puterea de a realiza prin fortele sale? Una-i sa realizezi si alta-i sa castigi. Una-i sa-mi dovedesc mie si alta-i sa demonstrez intregii lumi. Ceva trebuie sa motiveze persoana care vrea neaparat sa castige si dovedeasca intregii lumi performantele sale. Care-i sensul concursurilor, renuntam la ele? Daca nu este motivatie nici ambitia nu este. Totul se leaga! Crezi ca ambitiile pot fi destul provocate doar sa ne dovedim noua insine? Eu nu cred! Ambitiile apar din dorinta de a iesi la lumina, din dorinta de a dovedi ca suntem mai buni decat altii, stim mai mult decat altii, avem mai mult decat altii etc. Lipsa ambitiei inseamna nepasare, nepasarea inseamna prostie, prostia inseamna involutie.
@BebeStrumf, exemplul tau implica egoismul. Tu pentru a explica intelegerea si cumpatarea te folosesti de egoism in exemplul tau. Dar incearca sa-ti imaginezi copiii si oamenii fara egoism, iar rabdarea, intelegerea si cumpatarea nu-si mai au rostul in aceasta directie. Tu prin exemplul tau nu mi-ai raspuns la intrebarea: Ce provoaca ambitiile oamenilor in lipsa egoismului? Exemplul tau este bun si logic, dar doar daca egoismul exista printre oamenii, "hotararea de sine", la fel, isi are sensul doar in prezenta egoismului, dar daca lipseste egoismul "hotararea de sine" este inlaturata, iar ambitiilor le lipsesc motivatiile concrete. Ambitiile sunt strans legate de egoism - motivul introducerii lor. Nu este vorba de aspiratii sau placeri meschine, este vorba de motivatia tuturor ambitiilor in lipsa egoismului(ce anume motiveaza ambitiile?).
In fine, nu am intentia sa conving pe nimeni, nici sa promovez egoismul. Egoismul are unele merite daca este moderat, dar in unele cazuri sau directii, sau daca depaseste normalitatea devine foarte daunator societatii. Interventia mea in aceasta contrazicere este datorata numeroaselor voturi de apreciere primite de persoanele care au negat necesarul egoismului. Se pare ca pe om nu-l intereseaza adevarul, omul vrea sa fie manipulat, sa auda ce ii convine lui, sa fie conform convingerilor lui...
Nu,eu cred ca egoismul este daunator,omul devine egoist atunci cand considera ca interesul lui este cel mai important,sa nu uitam ca sunt si parinti egoisti fata de copiii lor,sunt profesori egoisti fata de elevii lor,sunt sefi egoisti fata de subalternii lor,sunt politicieni egoisti fata de alegatorii lor si lista poate continua,dar sa privim putin si invers,cand toti oamenii din jurul tau sunt egoisti fata de interesele tale,cum te simti?
Omul prin natura lui este o fiinta sociabila, exista acest ajutor reciproc in toate domeniile vietii.
O persoana egoista nu poate impartasi acest sentiment si cu timpul va fi parasit de toti, cine se simte bine in compania unui om egoist?
Xoxo,suntem inlantuiti de egoismul nostru! Oricat de liberi ne dam, ramanem totusi sclavi: egocentrismului nostru! Avem tendinta sa ne dispretuim semenii, pentru ca unii dintre ei reusesesc sau sa'i invidiem.In loc sa ne examinam pe sine in mod critic,si pe urma sa examinam si pe ceilalti, totul facandu'o cu intelegere, noi procedam invers.Cateodata suntem plini de trufie, iubitori de sine; si din aceasta cauza ne incurcam, nu ne mai intelegem.Cand vom realiza gravitatea raului din noi,vom spune ca avem nevoie de vindecare de sine, si nu nevoie, necesar de egoism!
Xoxo @Alphawolf,da'mi voie sa te corectez,spunandu'ti ca n'am spus frumos,ci'am spus un adevar,pe care nu-l intelegi.A castiga in fata unei persoane nu este nevoie,necesar un ''egoism'' ci hotararea de sine,puterea de a realiza prin fortele tale; deci,ne apeland la nicio forma ''animalica'', aceea de a fi o pers egoista! Din pacate asa ne'a inzestrat natura, si cu defecte
@Alphawolf de ce sa glumesc? Mai explic, poate se intelege, oferind un exemplu.Cand impartim bomboane unui grup de copii(exemplu),toti iti vor striga in cor: ''eu vreau primul'' sau ''eu vreau,mai intai''! Dar cei mari,stiu ca nu se renunta niciodata la dorinta de intaietate,ca si'n realitate cand cu totii ne'o dorim sau o gandim! Iar prin ''hotarare de sine'', este ca si'un sportiv sau luptator care a ajuns la concluzia ca prin rabdare, intelegere si cumpatare va putea invinge oricand.Pentru ca i s-a produs o schimbarea launtrica,trecand de la egoism la daruire(a) de sine.
Da,este corect cu ambitiile,ca de nu le ai esti nepasator, dar aici era vb de ''egoismul, daca e necesar sau nu?'' si nicidecum de aspiratii sau placeri meschine sau hedoniste.(a se pricepe ce inseamna toate astea )
Xoxo @Alphawolf,am priceput ce vrei sa spui, si tu ce vreau sa zic: dar ambitiile sunt motivate de vointa fiecaruia, ceva volitiv.Si,nu e necesar de egoism in viata, ca sa poti face ceva...nici eu nu doresc sa conving, ci mi-am exprimat opinia. Goodbye!:*
Este folositor pana intr-o anumita masura: atunci cand trebuie sa ai grija de tine dar nu cu costul nefericirii altuia.
Pentru mine egoismul este o calitate. In zilele astea trebuie sa fi egoist si sa nu iti pese de absolut nimeni decat de tine
Nu cred.Din cauza egoismului si a indiferentei,ne ducem "la vale".Din cauza acestor doua s-au pierdut multe vieti,din cauza acestor doua se pierde totul,din cauza acestor doua nu putem schimba nimic in tara asta.Ii acuzam pe guvernanti ca sunt egoisti si indiferenti? Dar noi cum suntem? In loc sa fim uniti si,astfel,sa ne cerem drepturile,noi mergem pe principiul "fiecare e cu-ale lui",si astfel,devenim din ce in ce mai reci si, astfel, ei pot sa faca ce vor din noi.Nu cred ca e nevoie de egoism pentru a nu fi calcat in picioare. Poti sa ajuti un om, iar daca acesta e obraznic sau indiferent fata de tine, poti sa ii amintesti de unde a plecat.Si atunci nu te va mai lua drept prost.In plus, si-a pus cineva intrebarea ce o sa se aleaga de noi daca toti devenim egoisti si indiferenti? Cineva trebuie sa fie si altfel, caci altfel ne ducem cu totul.Si nici nu e crestineste sa fii egoist. Daca vrei sa ajuti un om,il ajuti neconditionat, dar noi ne-am obisnuit sa ajutam doar conditionat:te ajut, daca-mi dai X lucru in schimb. Dumnezeu ne ajuta si ne iubeste conditionat? Noi oare chiar meritam iubirea si ajutorul divin? Meritam sa mai existam? Nu cred.Cred ca asta ar trebui sa ne determine pe toti sa ne schimbam modul de a gandi si de a ne comporta.In ziua de astazi conteaza sa primesti numai lucruri materiale? Dar cu sufletul cum ramane? Sau astea sunt prostii? Unde am ajuns, pentru Dumnezeu?
Egoismul trebuie să îl folosești ca prezervative:
Să îl folosești uneori și alteori să simți împlinire.
EPIC!
Cum este posibil ca într-o ţarã în care majoritatea acuzã conducerea de ignoranţã, de corupţie (şi asta tot o formã de egoism este), oamenii sã considere cã egoismul este necesar? Mie nu mi-a pãsat niciodatã de politicã, dar este chiar neplãcut sã vezi atâta dezordine în ţara în care ai crescut, atâţia oameni care considerã cã meritã mai mult, când şi ei oferã la rãndul lor tot atât de puţin pe cât primesc. Egoism necesar? Egoismul este un inamic al prosperitãţii şi al liniştii universale.
Egoismul? Cu siguranta! Pana la urma toate persoanele sunt egoiste si cine spune ca nu este ipocrit. Trebuie sa ne gandim si la noi, astfel riscam sa devenim sclavii altora. Pana la urma fiecare,, baiat destept" este foarte egoist, doar cu egoism ajungi in societate
Eu cred ca este necesar pentru ca fara el nu ar mai exista nici ambitie.Practic egoismul este dorinta de a pastra ceva doar pentru tine in ciuda celorlalti.Depinde cantitatea in care el se afla in fiecare dintre noi pentru ca e la fel de "toxic" precum orgoliul.
Cateodata, numai cand trebuie, daca o faci tot timpul risti sa pierzi in viata